Cioloș, declaraţie surprinzătoare: Cartele prepaid românești, folosite în atentate

Cioloș, declaraţie surprinzătoare: Cartele prepaid românești, folosite în atentate
Premierul Dacian Cioloş a făcut o declaraţie surprinzătoare într-o emisiune televizată. Şeful Guvernului spune că deţine informaţii conform cărora cartele prepaid cumpărate în România ar fi fost folosite de atentatori în pregătirea unor atacuri.
 
Întrebat dacă are semnale că instrumentele le folosesc serviciile secrete pentru a combate terorismul sunt insuficiente, Dacian Cioloș a răspuns: "Apropo de cartelele prepaid, de exemplu, înțeleg că România e una din puținele țări din Uniunea Europeană care, încă, vinde cartele fără un control de identitate. Înțeleg că au fost chiar folosite, în ultima perioadă, cartele prepaid din România, în pregătirea unor atentate în altă parte, în Uniunea Europeană, tocmai pentru că există flexibilitate în România".

"Sunt câteva lucruri care vor fi puse în discuţie în perioada următoare. Ministra justiţiei şi cu ministrul de interne vor veni cu o notă în guvern cu aceste elemente și ele vor fi dispuse dezbaterii publice. Să nu aibă cineva impresia că vrem să facem ceva pe ascuns, să punem o presiune asupra opiniei publice. Eu cred că e important – într-un mod pragmatic, riguros - să discutăm de lucrul acest şi să învățăm să punem cursorul acolo unde trebuie. Să nu exagerăm", a adăugat premierul, citat de Digi24.

Directorul Serviciului Român de Informaţii avertiza, la sfârșitul anului trecut, că teroriștii din gruparea Stat Islamic nu atacă doar instituţii, iau la ţintă şi oamenii de rând. 246 de persoane bănuite că aveau legături cu teroriştii au fost oprite anul acesta să intre în România. Şi pentru ca lupta anti-tero să fie mai eficientă, directorul SRI vrea legea care obligă înregistrarea identităţii celor care cumpără cartele telefonice prepaid.

"Din păcate, nu suntem feriţi de potenţiale atacuri teroriste. (...) Ne confruntăm cu persoane care aderă la grupări teroriste de la distanţă, pe internet, vorbim de radicalizare şi autoradicalizare online, de acţiuni teroriste greu predictibile. Ţintele teroriştilor nu mai sunt doar statele, ca entităţi compacte, ci direct cetăţenii, ca entităţi individuale", a spus Eduard Hellvig, directorul SRI.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ce frumuseți ascunde "Tărâmul Sfinților" din codrii Botoșanilor!

Duminică, 5 Mai 2024
269

Judeţul Botoşani devine gazda unui nou concept inedit, dar valoros pentru credincioşii ortodocşi. "Tărâmul Sfinților" este numele sub care se conturează acest periplu fascinant ...

Modelul Dacia care a spulberat orice concurență în Europa!

Duminică, 5 Mai 2024
329

Pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul primelor trei luni din 2024 se află modelul românesc Dacia Sandero.Dacia Sandero ocupă poziția &...

Valeriu Iftime, nemulțumit după ce Botoșani a remizat cu FC Voluntari: „Am fost mai buni!”

Duminică, 5 Mai 2024
754

O victorie ar fi fost extrem de importantă pentru Botoșani, având în vedere că ocupă locul 6 în playout, cu 25 de puncte obținute, la o lungime distanță de primul loc care duc...