Centru operațional și brățări pentru monitorizarea agresorilor la Botoșani! (video)

Acest centru operațional, dar și brățările pentru monitorizarea agresorilor din Botoșani vin în sprijinul polițiștilor, care vor putea interveni mult mai ușor și mai prompt la o misiune ce vizează protejarea populației.

Centru operațional și brățări pentru monitorizarea agresorilor la Botoșani! (video)

   Foto: Gândul

Comisar șef de poliție Tudor Costîn, șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că, de la 1 octombrie, va exista la nivelul IPJ Botoșani un centru operațional.

Potrivit șefului IPJ Botoșani, acest centru operațional va monitoriza toate misiunile ce au drept scop protejarea populației și asigurarea siguranței cetățenilor.

Din cadrul centrului oamenii legii vor putea supraveghea tot ce se întâmplă la o misiune.

De asemenea, Botoșaniului i-au fost repartizate un număr de 200 de brățări pentru monitorizarea infractorilor. Șeful IPJ precizează că, în funcție de evoluția fenomenului infracțional vor fi solicitate și alte brățări.

„200 de brățări. În funcție de evoluția fenomenului infracțional, a violenței în familie ele se retrag și se montează pe alte persoane. Există o analiză la nivelul IGPR cu încărcătura din fiecare județ. Dacă în Iași sunt 400 – 500 de brățări, Botoșaniul este deocamdată la început de drum. Vedem în funcție de situația de violență în familie, pentru că va fi și o monitorizare extinsă pe persoanele aflate în arest la domiciliu, în control judiciar. Momentan ne descurcăm cu 200 de elemente pentru început”, a declarat comisar șef de poliție Tudor Costîn, inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani.

Pentru ca agresorii să primească aceste brățări, victimele trebuie să solicite acest lucru, explică adjunctul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, comisar șef Ioan Aniței.

Pentru montarea brățărilor electronice trebuie să îndeplinească condițiile prevăzute de lege și persoana protejată, partea vătămată, trebuie să solicite acest lucru. Automat ei îi este repartizat un dispozitiv electronic, iar agresorului îi este montat un dispozitiv și este dotat și cu un terminal mobil cu care se poate lua legătura în operativ cu el”, a adăugat comisar șef de poliție Ioan Aniței, adjunctul șefului IPJ Botoșani.

De asemenea, comisar șef de poliție Tudor Costîn lămurește ce se întâmplă mai exact în momentul în care agresorul se apropie de victimă.

Procedura presupune ca: în momentul în care agresorul se apropie de victimă apare o alertă în acest centru operațional, care identifică cele două terminale, plus brățara. În momentul în care este sunată victima noi vedem în ce stare este, ulterior este contactat agresorul să vedem unde este, în ce condiții este, unde se deplasează, ce intenții are. Noi 24/24 monitorizăm aceste dispozitive ca să nu se intersecteze. Va fi operațional de la 1 octombrie”, a adăugat comisar șef de poliție Tudor Costîn.

Primele județe care au beneficiat de aceste dispozitive de monitorizare sunt Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Constanța, Covasna, Galaţi, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Mehedinţi, Neamţ, Prahova, Sibiu, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Vaslui şi Vâlcea.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Traseul roșu: Ștafeta veteranilor Invictus a ajuns la Botoșani! (Foto, Video)

Thursday, 17 October 2024

Ștafeta Veteranilor este un eveniment marca Invictus România și a ajuns la ediția cu numărul XI, fiind desfășurat în perioada 04 – 25 octombrie 2024. Scopul acestui proiect est...

Mandatele a zeci de primari și consilieri locali, validate de judecătorii din Botoșani! (Video)

Thursday, 17 October 2024

În cadrul conferinței de presă săptămânale, Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, a anunțat faptul că a primit hotărârile de validare a mandatelor pentru consilierii l...

Un veteran al asistenților la Zilele Medicale Botoșănene: „Oare o să ajungem să vorbim și despre inteligența artificială?” (Foto, Video)

Thursday, 17 October 2024

Cu această ocazie, la Hotel Rapsodia a fost organizat Simpozionul Județean al Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR) –...