Cele mai surprinzatoare amenzi de circulatie pe care le poti primi

In caz ca nu stiati, condusul prea incet sau pornirea de pe loc a unui autovehicul cu usile deschise constituie contraventii si se pedepsesc cu amenzi. Codul Rutier contine si alte prevederi curioase, care odata incalcate, aduc sanctiuni soferilor indisciplinati.

Avocatnet.ro scrie despre cele mai interesante si mai surprinzatoare amenzi prevazute de Codul Rutier.

Ca viteza excesiva este pedepsita nu mai reprezinta o noutate pentru nimeni. Totusi, conform Codului Rutier si condusul cu o viteza prea mica iti poate aduce probleme. Astfel, conform reglementarilor legale, conducerea unui autovehicul in mod nejustificat cu o viteza cu cel putin 10 km/h sub limita minima obligatorie stabilita pe tronsonul de drum respectiv se pedepseste cu o amenda de 210 sau de 315 lei. Spre exemplu, la autostrazi, limita minima de viteza nu poate fi inferioara valorii de 50 km/h. Asadar, orice vehicul care circula pe autostrada cu 40 de km/h sau mai putin de atat va fi amendat.

Una dintre primele lectii in viata oricarul viitor sofer este pozitia corecta a mainilor pe volan. Conform instructorilor auto, daca ne gandim la volan ca la un cadran de ceas, ar trebui ca pozitia mainilor sa fie, aproximativ, in dreptul orelor 9 si 3, aceasta pozitie fiind cea mai buna pentru manevre rapide. Desi nu precizeaza cum ar trebui tinute mainile pe volan, Codul Rutier stipuleaza ca reprezinta contraventie lasarea libera in timpul conducerii a volanului autoturismului, aceasta fiind pedepsita cu amenda din clasa I de sanctiuni (2-3 puncte amenda). Deci, pentru lasarea libera a volanului in timpul conducerii, soferii risca o amenda de 210 sau de 315 lei.

Potrivit Codului Rutier, pornirea de pe loc a autovehiculului sau tramvaiului cu usile deschise, circulatia cu usile deschise ori deschiderea acestora in timpul mersului constituie contraventie si se pedepseste cu amenzi cuprinse intre 630 si 840 de lei.

Aceeasi pedeapsa este prevazuta si pentru deschiderea usilor autovehiculului atunci cand acesta este oprit sau stationat, fara asigurarea ca nu se pune in pericol siguranta deplasarii celorlalti participanti la trafic.

Codul Rutier interzice si patrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roti sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabila. Incalcarea acestei prevederi se pedepseste cu amenda cuprinsa intre 945 si 2100 de lei.

O amenda de maxim 2100 de lei, dar nu mai mica de 940 de lei vor primi si cei care sunt surprinsi in trafic cu afise, reclame publicitare, inscrisuri sau accesorii aplicate pe parbriz, luneta sau geamurile laterale care restrang sau estompeaza vizibilitatea sub limita legal admisa ori impiedica sau diminueaza eficacitatea dispozitivelor de iluminare si semnalizare luminoasa ori citirea numarului de inmatriculare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ministerul Sănătății a început distribuirea iodurii de potasiu în farmacii!

astăzi, 17:54

Sâmbătă, 11.09.2024, „în stocul DirecÅ£iilor de sănătate publică ÅŸi a farmaciilor comunitare înscrise în program se mai aflau 27.936.239 comprimate iodură de potas...

CFR Călători suplimentează trenurile cu ocazia sărbătorii Sfintei Parascheva: Cât costă o călătorie de la Botoșani!

astăzi, 15:35

Au fost adăugate vagoane suplimentare încă de joi, iar pentru vârful de trafic estimat între 11 È™i 16 octombrie compania pune la dispoziÈ›ia călătorilor întreaga capacitat...

Activități de informare preventivă desfășurate de ISU Botoșani în mai multe localități din județ! (foto)

astăzi, 14:19

Vizate au fost locurile aglomerate din municipiile Botoșani și Dorohoi, unde reprezentanții ISU au discutat cu cetățenii despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgenț...