Cei doi soţi cercetaţi în dosarul şpăgii de un milion de euro, aduşi la Botoşani! FOTO

Soţii Dragoş şi Mariana Secu Lipan, cercetaţi de procurorii DNA într-un dosar de luare de mită şi spălare de bani au fost prezentanţi, vineri dimineaţă, în faţa judecătorilor Tribunalului Botoşani pentru verificarea legalităţii arestului preventiv, instanţa rămând în pronunţare.

Cei doi au fost aduşi în cătuşe la instanţa botoşăneană.

Prezente la Tribunal, câteva rude ale celor doi au respins acuzaţiile procurorilor şi au susţinut că totul ar fi fost o afacere de familie.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor Dragoş Secu Lipan, administrator al unei firme din Botoşani şi administrator delegat al societăţii comerciale S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, judeţul Braşov, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi spălare a banilor, ambele în formă continuată şi a Marianei Secu Lipan (soţia primului menţionat), în sarcina căreia s-au reţinut complicitate la infracţiunea de luare de mită şi spălare a banilor, ambele în formă continuată, se precizeează într-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2007 – 2009, inculpatul Lipan Secu Dragoş a avut calitatea de administrator delegat al societăţii comerciale S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, judeţul Braşov (societate ai cărei asociaţi sunt o persoană juridică şi una fizică străine), conform menţiunilor cuprinse în actul constitutiv al societăţii, în deciziile consiliului de administraţie al societăţii şi în procurile speciale date de administratorul societăţii. În această perioadă, în mod repetat, inculpatul Lipan Secu Dragoş a pretins de la doi denunţători şi, prin intermediul soţiei sale, inculpata Lipan Secu Mariana, a primit suma totală de 4.450.000 lei, contravaloarea unui sejur efectuat în Insulele Gran Canaria de către inculpaţi împreună cu denunţătorii în vara anului 2007, şi un autoturism marca Chrysler Sebring. Foloasele au fost primite pentru ca, în numele societăţii comerciale S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Braşov, inculpatul Lipan Secu Dragoş să cumpere de la denunţători terenuri forestiere situate pe teritoriul României, la preţuri prestabilite.

În perioada 2008 – 2009, inculpaţii Lipan Secu Dragoş şi Lipan Secu Mariana au disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de 4.450.000 lei şi a autoturismului marca Chrysler Sebring, primite cu titlu de mită, prin încheierea unor contracte de donaţie mobiliară şi a unui contract de vânzare cumpărare.

Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:

Din probele administrate în cauză, a rezultat faptul că, în cursul anului 2006, inculpatul Lipan Secu Dragoş, în calitatea sa de reprezentant al societăţii comerciale S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Braşov, societate care avea ca obiect de activitate achiziţia de terenuri forestiere pe teritoriul României i-ar fi creat denunţătorului convingerea că este singura persoană din România, care poate decide în numele societăţii comerciale sus-menţionate, ce cumpără, cât cumpără, preţul la care cumpără şi de la cine cumpără.

În cursul anului 2006, denunţătorul ar fi intermediat cumpărarea, de către societatea comercială S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Braşov, reprezentată de inculpatul Lipan Secu Dragoş, a mai multor suprafeţe de terenuri forestiere, denunţătorul acţionând ca reprezentant al vânzătorilor respectivelor suprafeţe de terenuri forestiere.

Cu ocazia semnării documentelor, inculpatul Lipan Secu Dragoş ar fi prezentat denunţătorului înscrisuri care i-au întărit acestuia convingerea că, în numele societăţii comerciale sus-menţionate, inculpatul Lipan Secu Dragoş era singurul care decidea ce cumpără, cât cumpără, la ce preţ cumpără şi de la cine cumpără terenuri forestiere pe teritoriul României.

Această convingere a fost întărită şi de faptul că toate discuţiile care s-au finalizat cu o înţelegere privind vânzarea – cumpărarea de terenuri forestiere, au fost materializate prin încheierea documentelor şi încasarea sumelor convenite cu ocazia respectivelor discuţii.

În acest context, în cursul lunii iunie 2007, inculpatul ar fi condiţionat achiziţia de terenuri forestiere de la denunţători, în numele societăţii comerciale S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Braşov, de primirea contravalorii unui sejur în Insulele Gran Canaria, pentru el şi pentru Lipan Secu Mariana. La data de 01.08.2007, denunţătorul a cumpărat, cu suma de 26.818 lei, un pachet turistic pentru destinaţia Insulele Gran Canaria, pentru cei doi inculpaţi şi pentru cei doi denunţători.

Luând cunoştinţă de faptul că denunţătorii intenţionau să achiziţioneze mai multe suprafeţe de terenuri forestiere, pe care să le vândă ulterior către societatea comercială S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Braşov, în calitatea sa de reprezentant legal al societăţii, inculpatul Lipan Secu Dragoş s-a angajat să cumpere respectivele terenuri forestiere de la denunţători, condiţionând încheierea contractelor de vânzare cumpărare de primirea unui procent din profit.

Ulterior, înainte de a se demara achiziţia de terenuri forestiere în numele S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Braşov, în data de 22.01.2008, inculpatul a pretins de la denunţători, cu titlu de avans, suma de 1.650.000 lei şi, prin intermediul soţie sale Lipan Secu Mariana, a primit această sumă, în scopul mai sus menţionat. În aceeaşi zi, pentru a disimula fapta de corupţie, la iniţiativa inculpatului, a fost semnat şi autentificat un contract de donaţie mobiliară, conform căruia denunţătorul a "donat" suma de 1.650.000 lei inculpatei Lipan Secu Mariana.

Ca urmare, în perioada februarie - iunie 2008, societatea comercială S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Braşov, reprezentată legal de Lipan Secu Dragoş, a încheiat 9 contracte de vânzare/cumpărare cu denunţătorii, pentru suprafaţa totală de 2.253,92 hectare terenuri forestiere, în schimbul sumei totale de 23.662.767 lei (echivalentul sumei de 6.360.958,87 euro la acea dată).

Respectivele suprafeţe de terenuri forestiere fuseseră iniţial achiziţionate de către denunţători, în perioada ianuarie – iunie 2008, cu suma totală de 17.035.112 lei. Un calcul sumar arată că, în urma tranzacţiilor sus-menţionate, denunţătorii au obţinut un profit de aproximativ 6.583.543 lei.

În cursul lunii octombrie 2008, având la dispoziţie toate documentele, inculpatul Lipan Secu Dragoş a refăcut calculul profitului realizat de către denunţători, prin tranzacţionarea terenurilor forestiere sus-menţionate, stabilind că mai trebuie să-i fie virată suma de 1.600.000 lei, în baza înţelegerii prealabile avute cu denunţătorul, conform căreia i-ar fi revenit cel puţin 30 % din profitul realizat de denunţători.

Astfel, la data de 10.10.2008, Lipan Secu Dragoş a mai primit, prin intermediul soţiei sale, suma de 1.600.000 lei , fiind semnat şi autentificat un contractul de donaţie mobiliară, conform căruia denunţătorul a "donat" suma de 1.650.000 lei către inculpata Lipan Secu Mariana, pentru a disimula fapta.

Totodată, în data de 15.10.2008, inculpatul Lipan Secu Dragoş a pretins şi a primit de la acelaşi denunţător, cu titlu de mită, suma de 1.200.000 lei, pentru ca, în viitor, în numele societăţii comerciale S.C. Scolopax S.R.L. Bran – Sohodol, jud. Braşov, să mai achiziţioneze de la acesta diverse suprafeţe de terenuri forestiere, în condiţiile unui procent din câştigurile realizate.

Pentru disimularea primirii de către inculpatul Lipan Secu Dragoş a sumei de 1.200.000 lei, cu titlu de mită, la iniţiativa acestuia, a fost încheiat contractul de donaţie mobiliară din data de 15.10.2008, în aceeaşi zi în care s-au şi virat banii in contul lui Lipan Secu Mariana.

În acelaşi context, în vara anului 2008, inculpatul Lipan Secu Dragoş a pretins şi ulterior a primit de la denunţător un autoturism marca Chrysler Sebring. Primirea autoturismului a fost disimulata printr-un contract de vânzare cumpărare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani.

"Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", informeaza comunicatul DNA.





 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu“ Botoșani organizează concurs de creație literară! (foto)

astăzi, 20:08

Lucrările pot fi trimise pe adresa de e-mail: lecturabjme@gmail.com sau pot fi depuse la Sala de Lectură a Bibiotecii, sediul central din Calea Națională, nr. 64. Termenul limită de predare es...

Elevii unei școli din Botoșani învață despre leadership și educație financiară la Târgul anotimpurilor! (foto)

astăzi, 19:40

"It takes a village to raise a child" spune un proverb și asta au reușit educatorii, învățătorii și profesorii Școlii Gimnaziale „Sfânta Maria” din Botoșani: ...

Eveniment de excepție marca BIZZ CLUB Botoșani (foto)

astăzi, 19:17

Pe 25 septembrie 2024, Hotelul Rapsodia din Botoșani a fost gazda workshop-ului „Vânzări cu IMPACT: Convinge Creierul Instinctual să spună DA”, susținut de Răzvan Curcubătă, ...