Ce trebuie făcut concret pentru recuperarea banilor pe restul perioadei de valabilitate a poliței RCA Euroins

Ce trebuie făcut concret pentru recuperarea banilor pe restul perioadei de valabilitate a poliței RCA Euroins

Autorizația de funcționare a Euroins a fost retrasă recent în mod oficial, iar Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a fost numit drept administrator interimar al firmei de asigurări. Cel puțin pentru moment, polițele RCA încheiate la Euroins rămân valabile, dar cei ce au mașina asigurată acolo pot denunța polița, adică pot renunța la polița existentă și își pot recupera banii pe valabilitatea rămasă a asigurării. În acest sens, FGA a prezentat luni un scurt ghid pentru cei interesați să denunțe polițele Euroins.

În primul rând, FGA subliniază, în contextul retragerii autorizației de funcționare a Euroins, că polițele încheiate la acest asigurător rămân valabile până la expirare, dacă nu intervine una dintre următoarele situații:

- titularul poliței denunță contractul de asigurare;
- se împlinește termenul legal de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, moment în care polițele de asigurare încetează de drept;
- lichidatorul judiciar numit de instanță odată cu deschiderea în instanță a procedurii falimentului denunță polițele de asigurare, cu informarea prealabilă a asiguratului.

Prin denunțarea contractului de asigurare, asigurații pot primi banii pe perioada de valabilitate rămasă a respectivei polițe RCA, scrie AvocatNet.ro.

Potrivit FGA, dacă se decide încheierea unui alt contract de asigurare la un alt asigurător, în același timp ar trebui făcută și denunțarea poliței de asigurare încheiate la asigurătorul aflat în insolvență ori faliment, în acest caz fiind vorba despre Euroins.

Pentru a denunța o poliță încheiată la Euroins, asigurații trebuie să transmită firmei de asigurări o notificare de reziliere (modelul e disponibil pe site-ul asigurătorului, iar cererea completată se transmite pe adresa reziliere@euroins.ro) și să transmită la FGA o cerere de restituire (se completează online).

Odată cu solicitarea, trebuie transmise FGA și următoarele documente:

- o copie a actului de identitate;
- o copie a poliței de asigurare;
- o copie a dovezii de plată a primelor de asigurare, în cazul plății primelor în rate;
- dovada denunțării contractului de asigurare înregistrată/ transmisă la asigurător;
- o împuternicire/ procură, dacă este cazul.

Ulterior, FGA înregistrează cererile de plată și le analizează în ordinea primirii și înregistrării.

FGA este un fond special de unde își pot acoperi pagubele cei care nu o mai pot face de la un asigurător în insolvență.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Șoferiță cu „boala vitezei” trasă pe dreapta de polițiști, avea și permisul suspendat!

Sâmbătă, 22 Iunie 2024
458

La data de 21 iunie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul public din orașul Bucecea, un autoturism, condus de o femeie de 40 de ani, care rula cu viteză...

Cămașa cu altiță celebrată la Botoșani (Foto)

Sâmbătă, 22 Iunie 2024
142

Expoziția „Suprapuneri estetice - Cămașa românească”, recent vernisată la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian”, se înscrie în ceea ce numim celebrarea un...

Povestea Ioanei, fata cu vise de aur din Botoșani. A făcut facultatea ajutată de „Glasul Vieții”: O singură restanță din cauza laptopului vechi!

Sâmbătă, 22 Iunie 2024
442

Ioana Calinic,  în vârstă de 23 de ani, a reușit să urmeze Facultatea de Design din cadrul Universității de Arte ,,George Enescu” din Iași (UNAGE) datorită părintelui Da...