Ce se ascunde in spatele facturii de energie si cum sunt furati consumatorii in umbra legii?

Cu toate ca legislatia europeană ne obliga la o transparenta totala in ceea ce priveste formarea tarifului la energie electrica, companiile de distributie active pe piata interna, cu sprijinul ANRE, au reusit sa creeze un sistem atat de complicat de facturare incat nici macar autorii lui nu-l mai deslusesc de la un capat la altul. Vorbim despre un pret de piata in continua scadere, dar ne trezim ca la consumatorul final tariful este cel putin dublu fata de pretul concurential. Cine castiga si cine pierde din asta? La aceasta intrebare incercam sa raspundem in analizele noastre, cu riscul asumat ca ele pot fi foarte tehnice. Concluzia insa nu va fi tehnica, ci una care sa arate consumatorilor de energie electrica din Romania de ce pretul scade in piata, dar creste la consumatorul final.

Consumul de energie

Energia este o a patra forma de existenta a materiei. Energia nu este nici solida nici lichida si nici gazoasa. Pe acest considerent este necesara o abordare specifica pentru acest produs material comercializat si utilizat de om. Materialul energie este o componenta existentiala si de costuri in covarsitoarea structura de marfuri create de om atingand cote variabile, mergand pana la 80% din valoarea unora dintre acestea. De asemenea, mentionez ca domeniile in care energia devine conditie de viata pentru om este in crestere. Expunerea acestui material se limiteaza la consumul de energie electrica a populatiei, cu focalizare directa pe o factura obisnuita care parvine in cutia postala a celor peste 8 milioane de abonati ai furnizorilor de electricitate din Romania.

Implicatia valorica a calcularii aberante a costului KWh

O analiza apropiata adevarului trebuie incadrata in dimensiuni cat mai apropiate de realitate. In cazul consumului national de energie electrica o abatere de zece bani la pretul unei KWh conduce la nivelul unui MWh ( de o mie de ori mai mare) la valoarea a o suta de lei. Intrucat media de putere electrica angajata orar la nivelul Romaniei este de 8000 megawati, abaterea noastra conduce la 8000 MWh X 100 = 800 mii lei, ceea ce la nivelul anului de consum de 8760 ore aduce o deturnare din circuitul finaciar a circa 7 miliarde lei sau 1,6 miliarde euro. … ZECE BANI.

In Romania energia electrica este tarifata, fiind de fapt monopol de stat. Conform legii energiei, tarifarea se face de catre ANRE pe baza unor "cheltuieli justificate" prezentate si avizate de ANRE (art 56/LEGEA 123/2012 a energiei) La solicitarea aprobarii nivelului de costuri, operatorii se prezinta de regula cu un personal bine familiarizat cu mecanismele si tehnologia tehnicoeconomica utilizata, examinatorul ANRE fiind mult mai putin competent in domeniu, fapt care conduce la tarifari excesive cu mult peste realitate .

FACTURA PENTRU ENERGIA ELECTRICA, asa cum parvine populatiei, se structureaza pe un text reglementat in care toate componentele sunt rezultatul unor ordine succesive emise de presedintele ANRE. In conformitate cu legislatia europeana in factura pentru energie se raporteaza eticheta energetica (prezentata mai jos) adica modul de alcatuire a cosului din care se face distributia de electricitate.

Citeste materialul complet pe energy-center.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani: Doi consilieri au fost eliminați de pe listele partidului!

astăzi, 17:15

Cel puțin asta a decis și instanța de judecată prin Ordonanță Președințială. Concret, Matei Constantin și Hiliuță Mihai au fost radiați din calitatea de membru PNL de către Biroul Pol...

Revolver găsit de polițiștii de frontieră botoșăneni în bagajul unui ucrainean!

astăzi, 16:36

Poliţiştii de frontieră din cadrul  Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț au depistat un cetăţean ucrainean care a încercat să introducă în țară un revolver, fără doc...

Caz revoltător: Un tânăr din Botoșani, cu arsuri grave, a fost refuzat de marile spitale din țară!

astăzi, 15:08

Tânărul a ajuns în stare critică după un accident casnic, în urma căruia a suferit arsuri pe 60% din suprafaţa corpului. În prezent, el este la Spitalul Județean de Urgen...