Cât de ruptă e România între bogaţi şi săraci

Judeţul Botoşani generează un Produs Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor mai mic de 20.000 de lei, la jumătate faţă de cele mai bogate judeţe!

Indicatorii economici reflectă discrepanţe regionale tot mai mari care duc, practic, la două Românii, cu realităţi diferite.

În timp ce judeţele Vaslui, Botoşani şi Teleorman se zbat într-o sărăcie la limita subzistenţei, Capitala, Timiş, Braşov, Constanţa şi Sibiu prosperă pe fondul dezvoltării industriei.

Polarizarea economiei româneşti a ajuns la apogeu: Vaslui, Botoşani, Teleorman, Neamţ şi Mehedinţi generează un Produs Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor mai mic de 20.000 de lei, la jumătate faţă de cele mai bogate judeţe: Timiş, Braşov Constanţa, Sibiu şi Argeş. Bucureşti şi Ilfov produce un PIB/cap de locuitor de peste 76.000 de lei, scrie adevarul.ro.   

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), arăta recent că România va putea intra în zona euro abia după ce o autostradă va trece Munţii Carpaţi, pentru a permite şi dezvoltarea altor zone decât a câtorva enclave unde s-au concentrat investiţiile străine, Bucureştiul fiind pregătit să treacă la euro, dar este tras în jos de "Las Fierbinţi".

"Când cineva studiază economia, are producerea venitului şi distribuţia. Faptul că România are distribuţia mai mult sau mai puţin polarizată, că România se dezvoltă polarizat, în câteva enclave, mai ales în zone în care sunt investiţii străine directe, Bucureşti, Constanţa, Craiova, Piteşti, câteva zone din Transilvania, ţine de altceva decât de un indice agregat care este legat de creşterea economică", spunea Mugur Isărescu.  

România a avut anul trecut un PIB de 628,6 miliarde de lei, mai mare cu 3,5% decât în 2012, dar o cincime din el a fost generat numai de Bucureşti, iar o altă cincime de Timiş, Constanţa, Braşov, Prahova şi Cluj. La polul opus, cele mai sărace judeţe din România – Covasna, Mehedinţi, Tulcea, Sălaj şi Vaslui – produc de-abia 4% din PIB-ul ţării.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Revolver găsit de polițiștii de frontieră botoșăneni în bagajul unui ucrainean!

astăzi, 16:36

Poliţiştii de frontieră din cadrul  Punctului de Trecere a Frontierei Racovăț au depistat un cetăţean ucrainean care a încercat să introducă în țară un revolver, fără doc...

Caz revoltător: Un tânăr din Botoșani, cu arsuri grave, a fost refuzat de marile spitale din țară!

astăzi, 15:08

Tânărul a ajuns în stare critică după un accident casnic, în urma căruia a suferit arsuri pe 60% din suprafaţa corpului. În prezent, el este la Spitalul Județean de Urgen...

(P) Cum îi explici copilului tău importanța îngrijrii corecte a dinților?

astăzi, 13:37

Îngrijirea dinților este un aspect esențial al sănătății generale, iar ca părinte este important să îți înveți copilul de mic importanța acestui obicei zilnic. A explica u...