CE PĂRERE AVEŢI? Huffington Post: Este o rusine ca romanii nu sunt mandri de Revolutia din 1989

"Precum o mare parte a celor crescuti in comunism, romanii iubesc teoriile conspiratiei, iar aceasta este cea mai tare: revolutia din 1989 a fost organizata de niste conspiratori locali, mana in mana cu agentiile de spionaj din strainatate. Aceasta explicatie le permite romanilor sa-i invinovateasca pe altii (conspiratorii, rusii) de problemele lor, cam asa cum fac scotienii cand dau vina pe englezi pentru necazurile lor".

Evenimentele din decembrie 1989 din Romania sunt considerate "cu adevarat" o revolutie, spre deosebire de "multi dintre romani", de catre unul dintre bloggerii care scriu pentru editia britanica a Huffington Post. Bloggerul, de origine scotiana, spune ca romanii nu cred in revolutie, deoarece "iubesc teoria conspiratiei".

"Problema este ca multi dintre romani cred astazi ca revolutia lor nu a fost una 'reala'. Ei spun ca a fost o 'lovitura de stat' - o preluare a puterii de catre o clica formata din comunisti, comandanti militari si agenti KGB. Ei se simt tradati de revolutie, dezamagiti de faptul ca guvernantii de dupa 1989 au esuat in a imbunatati economia sau sa scoata populatia din mizeria saraciei", scrie scotianul Rupert Wolffe-Murray, conform ziare.com.

El noteaza ca a invatat, in scoala gimnaziala, de la profesorul de istorie, ca "cuvantul revolutie inseamna sa intorci ceva cu 180 de grade. (...) Cand se intampla o revolutie intr-o tara, spunea el, inseamna pur si simplu ca are loc o schimbare de putere violenta si haotica. Atat, fara nicio mentiune ca ar trebui ca lucrurile sa devina mai bune.

Cand am studiat istoria la Universitatea din Liverpool, am citit despre toate distrugerile si haosul care au urmat revolutiilor din Franta si Rusia. In ambele tari, rezultatul revolutiei a fost teroare, dictatura, foamete, razboi, saracie si zeci de ani de instabilitate politica".

Bloggerul scotian se arata convins ca in Romania a avut loc o revolutie.

"Nu am niciun dubiu ca schimbarea de putere din Romania a fost o revolutie - chiar daca multimea a fost manipulata. A avut toate ingredientele unei revolutii clasice: o schimbare totala a sistemului politic; o multime furioasa; cateva zile de haos; grupuri armate care s-au luptat intre ele si o clica de conspiratori care s-au certat cine sa preia puterea. (...) Iar Romania are acum un sistem democratic, oricat de dezamagitor ar fi", aminteste Rupert Wolffe-Murray in Huffington Post.

El spune ca romanii, in special intelectualii romani, au o perceptie gresita despre semnificatia cuvantului "revolutie", deoarece au fost educati in comunism.

"Pentru comunisti, 'revolutia' este marea realizare: este punctul de cotitura, momentul din care lucrurile incep sa se imbunatateasca, o revolta spontana a oamenilor. Iar cand controleaza presa si sistemul educational, cine ii poate contrazice?

Ceea ce pare ca s-a intamplat in Romania este ca asa zisii lor 'intelectuali' - multi dintre ei au fost educati in comunism - au decis ca au fost tradati de revolutia din 1989 intrucat nu a inaugurat o era a prosperitatii si stabilitatii (Romania a fost si este condusa de un grup incompetent de fosti escroci comunisti inca din 1989).

Precum o mare parte a celor crescuti in comunism, romanii iubesc teoriile conspiratiei, iar aceasta este cea mai tare: revolutia din 1989 a fost organizata de niste conspiratori locali, mana in mana cu agentiile de spionaj din strainatate. Aceasta explicatie le permite romanilor sa-i invinovateasca pe altii (conspiratorii, rusii) de problemele lor, cam asa cum fac scotienii cand dau vina pe englezi pentru necazurile lor", sustine autorul scotian.

In final, el considera ca romanii ar trebui sa fie mandri de revolutia lor.

"Cred ca este o adevarata rusine ca romanii nu sunt mandri de marea lor realizare din 1989. Este anul in care am intrat in presa, iar primul meu articol a fost un interviu cu un exilat roman care spunea ca nu exista nicio sansa ca partidul comunist sa fie inlaturat de la putere. Dar, o saptamana mai tarziu, s-a intamplat. A fost derutant si dezamagitor ca nu oamenii care trebuia au ajuns la putere, dar nu asta este esential. Ei au scapat de una dintre cele mai odioase dictaturi din Europa si ar trebui sa fie mandri de asta. Eu, cu siguranta, sunt", concluzioneaza Rupert Wolffe-Murray.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean adus în cătușe din Italia și ”cazat” în penitenciar!

astăzi, 08:25

Un traficant de droguri din Botoșani și un evazionist din Argeș au fost aduși în țară din Italia și Suedia. Astfel, a fost adus un bărbat, de 38 de ani, din Botoșani. Tânărul ...

Cine este botoșăneanul ”prins” pe lista PSD din București! (Foto)

astăzi, 08:01

Medicul Adrian Streinu Cercel şi Mihai Ghigiu, șeful cancelariei premierului Ciolacu, deschid listele PSD de la Bucureşti. Pe liste se află și un social-democrat din Botoșani, trecut de ani buni...

Sora șoferului sinucigaș din Botoșani face acuzații grave. Pe cine dă vina pentru accidentul cu 5 morți!

astăzi, 07:26

Apar noi informaţii în cazul accidentului din Suceava provocat de un bărbat din Botoșani care a vrut să se sinucidă și a intrat frontal într-o maşină, deşi se afla în autotu...