Cel de al doilea pachet de măsuri fiscale, vizând reforma administrației publice locale, va veni cu reduceri de personal la nivelul autorităților locale. Zeci de mii de posturi vor dispărea din organigramele instituțiilor locale, inclusiv din cabinetele aleșilor locali, conform ministrului Dezvoltării, Cseke Attila.
Măsurile din pachetul la care se lucrează pentru reforma administrației publice locale vor fi anunțate de premierul Ilie Bolojan vineri seară, într-o conferință de presă.
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a explicat, la Antena3 CNN, că, în primul rând, se va reveni la un principiu: acolo unde populația a scăzut, vor fi reduse și posturile din primării sau din consilii locale.
În acest moment, în România sunt 3.228 de unități administrativ-teritoriale: 2.862 de comune, 216 orașe, 102 municipii, 41 de consilii județene, Primăria Capitalei și cele șase primării de sector.
Ministrul a atras atenția că doar o pătrime din acestea pot susține cheltuielile cu salariile exclusiv din venituri proprii.
„O măsură importantă urmărește să crească capacitatea financiară a UAT-urile. Azi avem 374 din 3.228, exact o pătrime, care pot să susțină din venituri proprii cheltuieli cu salarii, nu vorbim de cele de funcționare. Deci o pătrime au atâtea venituri încasate încât pot să susțină cheltuielile cu salariile din cadrul primăriei.
(…) Dar dacă ne uităm de ce avem această situație, ele nu dispun de pârghii eficiente pentru a-și încasa veniturile, așa că noi, pe partea a doua, venim cu măsuri de creștere a capacității și e subsumată unei idei de justiție și dreptate socială”, a precizat Cseke Attila, ministrul Dezvoltării.
Vor fi desființate zeci de mii de posturi din administrațiile locale
Potrivit acestuia, pachetul 2 de măsuri fiscale va porni de la reluarea principiului stabilit anterior prin lege, dar ignorat: dacă scade populația, se reduc și posturile din administrația locală.
Guvernul va elimina zeci de mii de posturi de la autoritățile locale doar prin reducerea organigramei, conform ministrului Dezvoltării.
„V-am spus că revenim la această proporționalitate care înseamnă zeci de mii de posturi care dispar din autoritățile locale. Nu e vorba de funcții, ci de organigramă, care va fi mai mică prin lege. Legea nu va mai permite să ai 100 de posturi pentru anumite organigrame. Aici nu aș avansa, avem mai multe modele, am vrea să le discutăm cu autoritățile locale. Se va face o analiză și aici vom avea o discuție inclusiv legat de cabinetul aleșilor locali. Poate nu trebuie să avem consilier la fiecare viceprimar. Primarul poate să aibă un cabinet, dar poate că la un viceprimar de comună și oraș nu trebuie să avem consilier. Până la urmă, alesul local are o responsabilitate față de comunitate și trebuie să știe să gestioneze activitatea. Nu întotdeauna un viceprimar a avut consilier, s-a introdus de câțiva ani de zile. Cred că în actualul context bugetar putem să restrângem”, a adăugat Cseke Attila.