Ce lefuri vor avea judecătorii și procurorii după noua Lege a salarizării

Noua Lege a salarizării aduce un val de creștere a lefurilor bugetarilor, inclusiv ale celor din mediul juridic. Noul proiect arată că un judecător sau un procuror stagiar poate să pășească în carieră cu o indemnizație lunară de 7.272 lei, iar după definitivat va primi 9.631 lei. Dacă este depășit pragul de 20 de ani de vechime la gradul de judecătorie sau Parchet de pe lângă judecătorie, leafa depășește 14.000 lei.

Indemnizațiile cresc pentru judecătorii și procurorii care trec de la judecătorii la instanțele superioare, după cum urmează: cu 5% pentru tribunale sau Parchete de pe lângă tribunale, cu 10% pentru curțile de apel și cu 12,5% pentru ÎCCJ sau pentru procurorii DNA și DIICOT.

De asemenea, judecătorii de de la ÎCCJ, dar și de la alte instanțe și instituții (aici sunt incluse și DNA și DIICOT) beneficiază de un spor pentru risc și suprasolicitare neuropsihică de până la 25%, respectiv de un spor pentru păstrarea confidențialității de până la 5%, adăugate la leafa lunară, informează Profit.ro, citat de avocatura.com.

De majorări vor beneficia și magistrații care dețin funcții de conducere: președintele ÎCCJ și procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte vor beneficia de o creștere a salariilor de 2%.

Pentru condiții grele de muncă sau periculoase se acordă și un spor de până la 15% din salariul de bază sau din indemnizația lunară de încadrare.

Indemnizațiile lunare maxime pentru judecători, procurori sunt: judecătorii cu grad de judecătorie, procurorii cu grad de Parchet de pe lângă judecătorie – 14.301 (peste 20 de ani vechime, gradația 5), 13.878 lei (15 – 20 ani vechime), 13.493 lei (10 – 15 ani vechime), 13.120 (5 – 10 ani vechime), 12.756 lei (3 – 5 ani) și 12.402 (baza 0 - 3 ani).

În privința personalului auxiliar din instanțe și Parchete, salariile pornesc de la 2.405 lei (grefier debutant) și pot ajunge la 5.171 lei.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ești obligat să prestezi ore suplimentare? Ce ar trebui să știe botoșănenii!

astăzi, 09:00

Orele suplimentare sunt acele ore de muncă efectuate în plus față de programul normal de lucru. Codul Muncii din România prevede: „Pentru salariații angajați cu normă î...

Familie în pericol, salvată de la dezastru de intervenția promptă a pompierilor botoșăneni! (Foto)

astăzi, 08:49

S-a întâmplat în localitatea Ionășeni, județul Botoșani. Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești au intervenit prompt și au stins flăcările înainte ca ac...

Iftime, întrebat pe stradă cu ce se ocupă: ”Sunt un om bogat, am cele mai profitabile firme!”

astăzi, 08:01

Valeriu Iftime, finanțatorul celor de la FC Botoșani, a fost oprit în plină stradă și a fost întrebat, în momentul în care era filmat, clip pus ulterior pe platforma TikTo...