Ce drepturi ai cand lucrezi pe timp de noapte?

Ce drepturi ai cand lucrezi pe timp de noapte?
Potrivit Codului muncii, munca de noapte reuneste activitatile prestate in intervalul orar 22.00 si 6.00. Astfel, salariatul de noapte este angajatul care efectueaza munca intre 22.00 si 6.00, cel putin 3 ore din timpul sau zilnic de lucru. Totodata, este considerat angajat de noapte si persoana care munceste pe timpul noptii in proportie de cel putin 30% din timpul sau lunar de lucru.

Salariatii care urmeaza sa desfasoare munca nocturna sunt supusi, inainte de inceperea activitatii, unui examen medical gratuit. Examenul se va face, ulterior, periodic.

Codul muncii precizeaza, insa, ca durata normala a timpului de lucru, in cazul salariatului de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal.

In cazul salariatilor de noapte a caror activitate se desfasoara in conditii speciale sau deosebite de munca, durata normala a timpului de lucru nu poate depasi 8 ore pe parcursul oricarei perioade de 24 de ore.

Doar in cazul in care in contractul colectiv de munca aplicabil si numai in situatia in care o astfel de prevedere nu contravine unor prevederi exprese stabilite in contractul colectiv de munca incheiat la nivel superior, termenul de 8 ore poate fi prelungit.

Obligatiile angajatorului

Angajatorii ai caror salariati presteaza munca pe timp de noapte in mod frecvent, trebuie sa informeze inspectoratul teritorial de munca.

In acelasi timp, acestor categorii de angajati trebuie sa li se acorde perioade de repaus compensatorii echivalente sau compensare in bani a orelor de noapte lucrate peste durata de 8 ore.

Beneficiile angajatilor de noapte

Conform Codului muncii, salariatii de noapte beneficiaza fie de un spor pentru munca prestata in timpul noptii, fie de un program de lucru redus.

Astfel, acestia pot avea un program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, pentru zilele in care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte, fara ca aceasta sa duca la scaderea salariului de baza.

Pe de alta parte, daca li se acorda un spor, acesta trebuie sa fie 25% din salariul de baza, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Cine nu poate presta munca de noapte?

Codul muncii obliga angajatorii sa modifice programul de lucru in cazul salariatilor cu probleme de sanatate care desfasoara munca de noapte. Acestia vor fi trecuti la munca de zi pentru care sunt apti.

Nici tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani nu pot presta munca de noapte.

De asemenea, este interzis ca angajatorii sa stabileasca un program de munca de noapte in cazul femeilor gravide, lauzelor sau celor care alapteaza.

avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
293

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...

O tânără rănită după ce a căzut de pe bicicletă, ajutată de pompierii militari să ajungă la ambulanță! (Foto)

astăzi, 18:12
124

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat...

Un transformator suprasolicitat a provocat un incendiu la Flămânzi; clădirile din jur, la un pas de dezastru! (Foto, video)

astăzi, 18:03
130

La caz s-au deplasat pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și reprezentanți ai furnizorului de energie electrică. Aceștia au cons...