Ce comisioane platesti cand folosesti cardul in afara tarii

Posesorii de carduri emise de bancile romanesti nu stiu la ce curs de schimb vor face platile atunci cand merg la cumparaturi in strainatate. In plus, contul le este subtiat de alte comisioane bancare.

Plata cu cardurile emise in lei la comerciantii din zona euro poate presupune efectuarea a doua schimburi valutare.

In cazul posesorilor de carduri emise sub sigla Visa, organizatie pentru care moneda de referinta este dolarul SUA, suma in lei este convertita in dolari, iar cea rezultata este transformata ulterior in euro. Cursurile la care se fac schimburile valutare sunt de obicei cele practicate de Visa in ziua efectuarii tranzactiei.

Majoritatea bancilor autohtone utilizeaza, in cazul acestor plati, cursurile de schimb Visa sau MasterCard. Exista insa si banci autohtone care folosesc cursul de schimb afisat de Banca Nationala a Romaniei.  BCR are aceasta politica, insa institutia percepe in aceste situatii si un comision de schimb valutar de 2% in cazul cardurilor de debit in lei.

In acelasi timp, cursul utilizat nu este cel din ziua efectuarii tranzactiei, ci din ziua in care este decontata tranzactia. Decontarile au loc de obicei cateva zile mai tarziu.

Si RBS percepe comision de conversie valutara, tot de 2% din suma cu care este debitat contul atasat cardurilor in lei.

Pe de alta parte, intre cursurile de schimb utilizate in decontarea tranzactiilor efectuate cu cardurile in lei exista diferente semnificative. Pentru data de 4 august a.c., MasterCard a afisat un curs de 4,2250 lei pentru un euro, Visa de 4,248009 lei, iar BNR de 4,2527 lei.

 

Comisioane usturatoare la retragerile de numerar

Ridicarea de numerar de la bancomatele din afara tarii presupune plata unor comisioane consistente. Pentru retragerea a 100 de euro, clientii Bancii Transilvania platesc un comision de 2 euro, posesorii de carduri OTP - 3,35 euro, iar cei ai Raiffeisen -3,5 euro.

In schimb, comisionul urca la 3,8 euro daca plasticul a fost emis de BCR sau BRD, respectiv la 4 euro daca emitentul este RBS si la 4,14 euro in cazul in care cardul este al bancii UniCredit Țiriac. Aceasta in cazul retragerilor facute de la bancomate detinute de banci din afara grupului si utilizand un curs de schimb de 4,25 lei pentru un euro.

Clientii BCR si UniCredit Tiriac care retrag numerar de la ATM-urile din afara, dar care fac parte din acelasi grup cu institutiile bancare de pe piata locala platesc comisioane mai mici.

 

sursa: capital.ro
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Tineri din Botoșani, arestați după ce noaptea trecută au lovit grav un bărbat! (foto)

astăzi, 15:31

Din cercetări a reieșit faptul că aceștia, în noaptea de 23 spre 24 noiembrie 2024, în timp ce se aflau în scara unui imobil, din municipiul Botoșani, împreună cu victima...

Patru botoșănence care încercau să vândă parfumuri, lăsate fără marfă!

astăzi, 15:00

Polițiștii de la Gura Humorului, care acționau miercuri în cadrul acțiunii ”Blocada”, au luat urma, în centrul orașului, unor femei care nu erau din zonă și despre care ...

Marius Budăi: „Am votat candidatul care a demonstrat că este alături de fiecare român și reprezintă garanția creșterilor de venituri pentru botoșăneni în următorii 5 ani” (Video)

astăzi, 14:56

„Am votat pentru candidatul care a demonstrat că este alături de fiecare român prin majorările de venituri pentru toate categoriile sociale și profesionale și prin protejarea persoane...