Ce comisioane platesti cand folosesti cardul in afara tarii

Posesorii de carduri emise de bancile romanesti nu stiu la ce curs de schimb vor face platile atunci cand merg la cumparaturi in strainatate. In plus, contul le este subtiat de alte comisioane bancare.

Plata cu cardurile emise in lei la comerciantii din zona euro poate presupune efectuarea a doua schimburi valutare.

In cazul posesorilor de carduri emise sub sigla Visa, organizatie pentru care moneda de referinta este dolarul SUA, suma in lei este convertita in dolari, iar cea rezultata este transformata ulterior in euro. Cursurile la care se fac schimburile valutare sunt de obicei cele practicate de Visa in ziua efectuarii tranzactiei.

Majoritatea bancilor autohtone utilizeaza, in cazul acestor plati, cursurile de schimb Visa sau MasterCard. Exista insa si banci autohtone care folosesc cursul de schimb afisat de Banca Nationala a Romaniei.  BCR are aceasta politica, insa institutia percepe in aceste situatii si un comision de schimb valutar de 2% in cazul cardurilor de debit in lei.

In acelasi timp, cursul utilizat nu este cel din ziua efectuarii tranzactiei, ci din ziua in care este decontata tranzactia. Decontarile au loc de obicei cateva zile mai tarziu.

Si RBS percepe comision de conversie valutara, tot de 2% din suma cu care este debitat contul atasat cardurilor in lei.

Pe de alta parte, intre cursurile de schimb utilizate in decontarea tranzactiilor efectuate cu cardurile in lei exista diferente semnificative. Pentru data de 4 august a.c., MasterCard a afisat un curs de 4,2250 lei pentru un euro, Visa de 4,248009 lei, iar BNR de 4,2527 lei.

 

Comisioane usturatoare la retragerile de numerar

Ridicarea de numerar de la bancomatele din afara tarii presupune plata unor comisioane consistente. Pentru retragerea a 100 de euro, clientii Bancii Transilvania platesc un comision de 2 euro, posesorii de carduri OTP - 3,35 euro, iar cei ai Raiffeisen -3,5 euro.

In schimb, comisionul urca la 3,8 euro daca plasticul a fost emis de BCR sau BRD, respectiv la 4 euro daca emitentul este RBS si la 4,14 euro in cazul in care cardul este al bancii UniCredit Țiriac. Aceasta in cazul retragerilor facute de la bancomate detinute de banci din afara grupului si utilizand un curs de schimb de 4,25 lei pentru un euro.

Clientii BCR si UniCredit Tiriac care retrag numerar de la ATM-urile din afara, dar care fac parte din acelasi grup cu institutiile bancare de pe piata locala platesc comisioane mai mici.

 

sursa: capital.ro
 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ilie Bolojan a decis care companii de stat vor fi închise, pentru a face economie la bugetul central!

Wednesday, 9 July 2025

Premierul Ilie Bolojan a afirmat că toate companiile de stat vor fi auditate, pentru a verifica dacă acestea respectă obiectivele de performanţă. Prin urmare, cine nu este eficient, ar urma să f...

Peste jumătate din cazurile de la UPU pot fi tratate la medicul de familie. Plan pentru reducerea aglomerației!

Wednesday, 9 July 2025

Ministrul Sănătății a anunţat că aduce medicii de familie şi în unităţile de primiri urgenţă. Scopul este să reducă aglomerația din camerele de gardă și să grăbească triajul p...

„Nici dacă mi-l aduce, nu-l mai primesc!”. Unul dintre cei mai talentați fotbaliști din Superliga, pus la zid de Leo Grozavu!

Wednesday, 9 July 2025

Leo Grozavu a spus că Hervin Ongenda este un capitol închis definitiv pentru el atât timp cât o va mai antrena pe FC Botoșani. Hervin Ongenda este unul dintre fotbaliștii ...