Cât ar câștiga cei 1400 de români care vor să fie rezerviști voluntari. Dîncu spune că e cam puțin

Cât ar câștiga cei 1400 de români care vor să fie rezerviști voluntari. Dîncu spune că e cam puțin

Cei care doresc să fie rezerviști voluntari fac o pregătire de 15 zile în care primesc un salariu echivalent cu al unui militar activ în aceeași funcție, iar timp de 11 luni și jumătate primesc o idemnizație care reprezintă 30% din suma reprezentând solda de funcție.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că au fost depuse 1400 de dosare pentru postul de rezervist-voluntar în urma campaniei desfăşurate în primele luni ale acestui an.

Ministrul explică faptul că au fost deja optimizate veniturile celor care se înscriu la această categorie, dar că trebuie mult îmbunătăţit sistemul de salarizare în Armată, dând ca exemplu modul în care este acum plătit un militar profesionist.

„Am avut pentru zona de rezervişti voluntari, am avut 440 de locuri rămase de anul trecut şi am făcut o campanie în ianuarie-februarie de înscrieri, am avut 1400 de dosare, deci asta înseamnă că este o cerere din ce în ce mai mare pentru zona militară, sigur că trebuie să mai îmbunătăţim şi noi condiţiile de salarizare, dar le-am îmbunătăţit şi cred că asta a fost un succes", a declarat Vasile Dîncu pentru News.ro. 

Ce salarii au militarii români

Un raport al Ministerului Apărării Naționale, din ianuarie, arată care este nivelul veniturilor salariale nete ale personalului Armatei Române:

– Un soldat/gradat profesionist (SGP) a primit, în mână, în luna ianuarie, între 1.839 și 4.117 de lei.

– Funcționari publici (FP) angajați în MApN au câștigat, pentru o funcție fără comandă, între 2.839 și 8.195 de lei, iar pentru o funcție cu comandă, între 6.436 și 12.641 de lei net.

Citește și: Mircea Nebunu, arestat, face invitații la o nuntă cu manele în Italia. Naș va fi fiul lui de un an

– În ceea ce privește personalul civil contractual (PCC), sumele primite în mână au fost, pentru funcții fără comandă, de la un minumim de 1.623 la 7.736 de lei, iar pentru cele cu comandă, de la 2.463 la 12.776 de lei.

– Cei care aleg cariera de militar câștigă gradual în plus. Astfel, un maistru militar a câștigat, în ianuarie, între 2.290 și 5.976 de lei, iar un subofițer fără comandă a avut un venit cuprins între 2.284 și 6.132 de lei.

– Ofițerii câștigă mai mult, între 2.443 și 11.576 de lei, pentru o funcție fără comandă, în timp ce, pentru cei care au posturi cu comandă, sumele se încadrează între 2.733 și 18.142 de lei, potrivit datelor MApN.

Ministerul Apărării Naţionale precizează că valorile minime sunt cele stabilite pentru program normal de lucru, iar veniturile salariale prezentate cuprind exclusiv drepturile prevăzute de Legea-cadru nr. 153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Cât căștigă un rezervist voluntar

Cei care doresc să fie rezerviști voluntari fac o pregătire de 15 zile în care primesc un salariu echivalent cu al unui militar activ în aceeași funcție, iar timp de 11 luni și jumătate primesc o idemnizație care reprezintă 30% din suma reprezentând solda de funcție în care sunt încadrați, conform contractului încheiat, la care se adaugă solda gradului deținut, scrie Newsweek.

Rezerviștii voluntari nu trebuie să fie neapărat tineri, sunt cetățeni ai României, bărbați și femei, între 18 și 50 de ani pentru cei care se decid pentru corpul rezerviștilor voluntari soldați, gradați; între 18 și 55 de ani pentru maiștrii militari, subofițeri și ofițeri rezerviști voluntari.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Arbitri și observatori botoșăneni prezenți la turneul de fotbal in memoriam Gheorghe Ștefanovici

Luni, 4 Iulie 2022
73

Arbitrii suceveni l-au comemorat duminică pe fostul lor coleg Gheorghe Ștefanovici, în cadrul celei de-a XI-a ediții a memorialului care-i poartă numele. Ca de obicei, capul de afiș al acț...

Bărbat condamnat și încarcerat în Botoșani pentru tentativă de viol

Luni, 4 Iulie 2022
195

Un tânăr în vârstă de 33 de ani, din Gura Humorului, a ajuns, vineri seară, la Penitenciarul Botoșani, având de executat o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare...

Botoșănean implicat într-un accident soldat cu trei victime, în apropiere de Vatra Dornei

Luni, 4 Iulie 2022
282

Trei oameni au fost răniți după un accident rutier petrecut sâmbătă după-amiază pe DN 17, în condiții de ploaie torențială, în zona limitei dintre județele Suceava și Bis...