Caracatita imobiliara decapitata de procurori la Iasi! Cum vindeau infractorii terenurile centrale ale Primariei

Actiune in forta a procurorilor DIICOT, vineri dimineata, in Iasi. 20 de locuinte au fost perchezitionate, iar 28 de persoane au fost aduse pentru audieri. Procurorii sustin ca au descoperit o caracatita imobiliara, formata din 21 de persoane, care vindeau terenurile centrale din oras, care apartineau Consiliului Local.

"Un inspector si un registrator au anuntat ca nu pot veni la serviciu pentru ca au niste probleme. Inspectorul a precizat ca  acasa la el se desfasoara o perchezitie. Acum citeva luni am descoperit impreuna cu niste Birouri Notariale mai multe tranzactii imobiliare facute ilegal si am sesizat organele competente. Nu stiu daca cele doua cazuri au legatura", a declarat Narciza Nedelcu, director OCPI Iasi, pentru Adevarul.

"Nu avem nici o informatie de acest gen. Daca era anchetat vreun functionar de la noi, in mod normal, anchetatorii ar fi trebuit sa vina sa sigileze biroul angajatului respectiv. Nu a venit nimeni, in sediul primariei sunt doar politistii comunitari", a spus Sebastian Buraga, purtatorul de cuvint al Primariei Iasi.

Conform newsiasi, printre numele vehiculate in acest caz, ca si membri ai retelei, dar neconfirmate in mod oficial de anchetatori, se numara angajati la Oficiul de Cadastru si o grefiera de la Parchetul de pe linga Tribunalul Iasi.

Reteta caracatitei imobiliare din Iasi

Potrivit procurorilor DIICOT, 21 de persoane, din care 3 erau angajati ai Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Iasi, au format un grup infractional organizat specializat in infractiuni de inselaciune, fals in inscrisuri oficiale si uz de fals.

Membrii retelei puneau ochii pe terenuri centrale din Iasi, care apartin Consiliului Local. Grupul avea grija ca terenurile sa fie neocupate si fara intabulare, apoi falsificau actele de provenienta (contracte de vinzare-cumparare, certificate de mostenitor, hotariri judecatoresti).

Cu aceste acte false, inculpatii cumparau, aparent legal, terenurile, prin contracte de vinzare-cumparare simulate, apoi le revindeau unor cumparatori de buna-credinta.

Procurorii sustin ca o parte dintre inculpati se ocupau de intocmirea documentatiei cadastrale (cu date false), iar cei 3 angajati de la OCPI Iasi faceau intabularea terenurilor. Asta chiar daca terenurile nu erau identificate cu numere topografice, se aflau pe alte amplasamente sau nu aveau documente originale de provenienta.

"Prejudiciul este unul considerabil, avind in vedere suprafata mare si amplasamentul terenurilor, in zone centrale din Iasi", anunta procurorii, care au efectuat cercetarile alaturi de politistii de la Biroul de Crima Organizata, cu suport tehnic din partea ofiterilor DGIPI, scrie newsiasi.

 
 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bolojan: Nu mai știm ce înseamnă meritul. Vom rămâne cu două tipuri de burse

astăzi, 12:36

Bolojan a criticat modul în care ideea de bursă de merit a fost gestionată în școlile din România. ”Știu că nu e o chestiune populară dar trebuie să fim corecți. &Ic...

S-au afișat rezultatele la Evaluarea Națională! Ce note au obținut elevii din Botoșani

astăzi, 11:59

Emoții pentru elevii din Botoșani care au absolvit clasa a VIII-a: Ministerul Educației a publicat rezultatele la Evaluarea Națională 2025. VEZI AICI REZULTATELE LA BOTOȘANI! Îna...

Un sat din România, prezentat în National Geographic drept model unic de viață!

astăzi, 11:25

O comunitate din inima Transilvaniei ar putea păstra cheia unei vieți mai lungi, mai fericite și mai împăcate cu natura, scrie National Geographic, într-un articol despre satul Crăciu...