Caracatita imobiliara decapitata de procurori la Iasi! Cum vindeau infractorii terenurile centrale ale Primariei

Actiune in forta a procurorilor DIICOT, vineri dimineata, in Iasi. 20 de locuinte au fost perchezitionate, iar 28 de persoane au fost aduse pentru audieri. Procurorii sustin ca au descoperit o caracatita imobiliara, formata din 21 de persoane, care vindeau terenurile centrale din oras, care apartineau Consiliului Local.

"Un inspector si un registrator au anuntat ca nu pot veni la serviciu pentru ca au niste probleme. Inspectorul a precizat ca  acasa la el se desfasoara o perchezitie. Acum citeva luni am descoperit impreuna cu niste Birouri Notariale mai multe tranzactii imobiliare facute ilegal si am sesizat organele competente. Nu stiu daca cele doua cazuri au legatura", a declarat Narciza Nedelcu, director OCPI Iasi, pentru Adevarul.

"Nu avem nici o informatie de acest gen. Daca era anchetat vreun functionar de la noi, in mod normal, anchetatorii ar fi trebuit sa vina sa sigileze biroul angajatului respectiv. Nu a venit nimeni, in sediul primariei sunt doar politistii comunitari", a spus Sebastian Buraga, purtatorul de cuvint al Primariei Iasi.

Conform newsiasi, printre numele vehiculate in acest caz, ca si membri ai retelei, dar neconfirmate in mod oficial de anchetatori, se numara angajati la Oficiul de Cadastru si o grefiera de la Parchetul de pe linga Tribunalul Iasi.

Reteta caracatitei imobiliare din Iasi

Potrivit procurorilor DIICOT, 21 de persoane, din care 3 erau angajati ai Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Iasi, au format un grup infractional organizat specializat in infractiuni de inselaciune, fals in inscrisuri oficiale si uz de fals.

Membrii retelei puneau ochii pe terenuri centrale din Iasi, care apartin Consiliului Local. Grupul avea grija ca terenurile sa fie neocupate si fara intabulare, apoi falsificau actele de provenienta (contracte de vinzare-cumparare, certificate de mostenitor, hotariri judecatoresti).

Cu aceste acte false, inculpatii cumparau, aparent legal, terenurile, prin contracte de vinzare-cumparare simulate, apoi le revindeau unor cumparatori de buna-credinta.

Procurorii sustin ca o parte dintre inculpati se ocupau de intocmirea documentatiei cadastrale (cu date false), iar cei 3 angajati de la OCPI Iasi faceau intabularea terenurilor. Asta chiar daca terenurile nu erau identificate cu numere topografice, se aflau pe alte amplasamente sau nu aveau documente originale de provenienta.

"Prejudiciul este unul considerabil, avind in vedere suprafata mare si amplasamentul terenurilor, in zone centrale din Iasi", anunta procurorii, care au efectuat cercetarile alaturi de politistii de la Biroul de Crima Organizata, cu suport tehnic din partea ofiterilor DGIPI, scrie newsiasi.

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

„Reinventing poetry”, proiectul care aduce arta și moda la Memorialul Ipotești!

astăzi, 12:13
23

Proiectul de artă și modă aduce în lumina reflectoarelor fashion designeri, artiști și creatori de frumos, cu toții animați de aceeași provocare, tema comună a acestei ediții fiind &bd...

Cum va arăta programul „Respect pentru pacienți”, anunțat de Lucian Trufin, candidatul PSD pentru Consiliul Județean Botoșani

astăzi, 11:04
41

„În mandatul doamnei președinte Doina Federovici s-au realizat investiții extraordinare în unitățile medicale din județ. Avem echipamente noi, mobilier nou, saloane curate și c...

Noaptea Muzeelor 2024 la Botoșani, o ediţie aniversară sub semnul protestelor şi grevelor!

astăzi, 10:10
47

Organizatorii au anunţat că sâmbătă, la evenimentul Noaptea Muzeelor, vor fi deschise 253 de obiective în toată ţara, cu cele mai multe în Bucureşti - 55, la Iaşi - 34, T&aci...