Candidaţii la facultate şi-au adaptat opţiunile la criză

Candidaţii la facultate şi-au adaptat opţiunile la criză
La numai câteva zile de la startul înscrierilor la facultate, specializările cele mai căutate în centrele universitare Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timişoara sunt cele de la Administraţie şi Afaceri,  Limbi şi literaturi străine. Spre deosebire de anii trecuţi, opţiunile tinerilor au început să se schimbe, astfel că facultăţi precum Jurnalism sau Ştiinţe Politice nu mai au aceeaşi căutare.

Cea mai mare concurenţă la Universitatea Bucureşti se înregistrează la facultăţile de Administraţie şi Afaceri cu 7,4 candidaţi pe un loc subvenţionat de la buget, Geografie, cu 6,2 candidaţi pe un loc de la buget şi Limbi şi Literaturi Străine, cu 5,6 candidaţi pe loc. Concurenţă mare este şi Facultatea de Litere (3,6 candidaţi pe un loc subvenţionat), dar şi la Drept (3 candidaţi pe loc).

Cifrele din primele două zile de înscriere la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşiarată că cei mai mulţi absolvenţi de liceu, 213, au ales Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor.

Cea mai căutată facultate din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara este tot cea de Economie şi Administrarea Afacerilor unde s-au înscris până acum 877 de candidaţi, urmată de cea de Drept şi Ştiinţe Administrative, cu 332 de candidaţi înscrişi.

La Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca cei mai mulţi înscrişi sunt la specializările Ştiinte Economice şi Studii Europene, însă deocamdată nu se poate estima unde este cea mai mare concurenţă, pentru că nu toate facultăţile au dat startul înscrierilor.

 

Specialişti recrutare: În momente de criză există mereu o solicitare pentru absolvenţii de ştiinţe economice

În ciuda problemelor economice din acest an sau a concedierilor din administraţia publică, cei mai mulţi absolvenţi de liceu au ales să se înscrie la facultăţi cu profil economic.

Specialiştii în recrutare spun că cel mai important factor care îi determină pe absolvenţii de studii liceale să se orienteze către facultăţi din domeniile economic, administrativ sau afaceri, este  faptul că obţinerea unei licenţe într-unul dintre aceste domenii ar putea facilita angajarea ulterioară în câmpul muncii.

"Dorinţa de a efectua studiile superioare în domeniul economic poate fi explicată prin faptul că, în ciuda contextului actual, cererile companiilor pentru angajarea de specialişti în finanţe şi contabilitate au rămas constante, motiv pentru care la terminarea studiilor, proaspătul absolvent ar putea identifica mai uşor pe piaţa muncii oportunităţi profesionale", a explicat pentru REALITATEA.NET Bianca Moraru, project manager, firma de recutare Proffesional.

Daniela Necefor, un alt specialist în recrutare, spune că tinerii aleg îndeosebi facultăţile cu profil economic prin prisma faptului că s-a vorbit tot mai des în ultima vreme că este nevoie în continuare de economişti.

"La ASE, de exemplu, poate că singurele specializări unde le recomand să se înscrie sunt contabilitate şi cibernetică. Pentru că sistemul bancar este aproape mort, nu le recomand secţii de profil. Ţinând cont că ei vor absolvi peste 3 ani facultatea, probabil că nu va avea loc o relansare atât de mare, astfel încât să se angajeze juniori. În momentul relansării vor reapărea cei care au lucrat în banking şi au fost disponibilizaţi", a explicat pentru REALITATEA.NET, Daniela Necefor.

Ea a adăugat că absolvenţii de liceu aleg facultăţile de economie pentru că le oferă un oarecare confort, se consideră că acestea le asigură un job sigur după absolvire. "Studenţii cred că dacă urmează o facultate de profil, vor putea face banking, contabilitate, controlling financiar, IT. Este o părere greşită", a precizat specialistul în recrutare.

Pe de altă parte, Florin Godean de la Adecco spune că în prezent pe piaţa forţei de muncă din România se pune foarte mare accent pe partea de vânzări, finanţe şi contabilitate.

"Se pare că în perioada de criză, finanţele şi vânzările rezistă cel mai bine ca şi stabilitate a locului de muncă. Impresia că în momente de criză există mereu o solicitare pentru absolvenţii de ştiinţe economice i-a determinat pe cei mai mulţi absolvenţi de licee să se îndrepte spre studiile economice", a completat Florin Godean pentru REALITATEA.NET.

(Continuare pe realitatea.net)

 

www.Edu.Botosani.Ro

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Criză de tractoriști în România. Patronii susțin că ar da salarii de peste 2.000 de euro, dar nu mai au cui. „Pleacă în străinătate!”

astăzi, 16:25
31

Tot mai puţini tineri sunt atraşi în România de muncile câmpului și asta deşi un tractorist poate ajunge la un salariu de peste 2.000 de euro pe lună. Iar noile utilaje nu mai a...

Fuego: ”Iubesc Moldova pentru că o parte din familia mea e născută aici, la Botoșani”

astăzi, 15:03
567

“Cânt mereu cu drag pentru moldoveni, pentru că tatăl meu e din județul Botoșani, dar a plecat în Ardeal când avea 4 anișori. Bunicul meu a luptat la Mărășești-Oituz&r...

Botoșănean adus sub escortă din Austria, băgat direct în penitenciar!

astăzi, 14:01
130

Printre cele 9 persoane se află și un bărbat în vârstă de 31 de ani, din Botoșani.Botoșăneanul era dat în urmărire internațională pentru săvârşirea de infracţi...