Campanie de prevenire a braconajului piscicol, declanşată de jandarmi şi pescarii sportivi

"În mediul rural, sustragerea de peşte este ceva obişnuit, oamenii braconează peşte pentru a se hrăni sau pentru a-l vinde ca să facă rost de bani". Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, alături de Bucovina Fishing Club, a lansat marţi o campanie de informare intitulată "Pescuit responsabil pentru un pescuit durabil".

Scopul campaniei este informarea pescarilor sportivi privind principalele reguli care stau la baza existenței și conservării unui fond piscicol bogat și variat și sensibilizarea opiniei publice în vederea respectării legislației în vigoare pe linie de pescuit și acvacultură, conservarea biodiversității și prevenirea faptelor de braconaj piscicol, iar publicul țintă îl reprezintă persoanele care pescuiesc sportiv în habitatele piscicole naturale din județul Botoșani.

"Este adevărat că în mediul rural, sustragerea de peşte este ceva obişnuit, oamenii braconează peşte pentru a se hrăni sau pentru a-l vinde ca să facă rost de bani. Noi am acţionat de la început pe această linie, cadrul legal este clar, contravenţiile şi infracţiunile sunt reglementate, iar noi am identificat la începutul acestui an un ONG, Bucovina Fishing Club, nişte oameni dedicaţi pescuitului sportiv cu care ne-am identificat un scop comun- acela de a preveni şi de a combate braconajul piscicol în zona râului Siret, pe cele două acumulări piscicole destul de întinse, Bucecea şi Rogojeşti. Este un fenomen, oamenii din zonă braconează, pun în apă setci, setci care se întind pe sute de metri şi care crează adevărate pagube faunei piscicole. Tocmai pentru asta noi am demarat o activitate şi o campanie de informare prin care aducem la cunoştinţa celor care practică pescuitul sportiv acolo în zonă ce drepturi şi ce obligaţii au, astfel încât să nu cadă sub incidenţa legii", spune maiorul Marius Chiaburu, şeful Serviciului de Ordine Publică a Inspectoratului Judeţean de Jandarmi.

Cristian Andronic, preşedintele Clubului Bucovina Fishing, spune că pe lângă activităţile legate de pescuitul de competiţie, clubul are şi o activitate conexă cu privire la combaterea braconajului. "Sper să colaborăm în continure foarte bine şi să combatem acest fenomen pentru ca pescarii să-şi desfăşoare activitatea legal. Colaborarea se va desfăşura şi în teren, în zonele vizate- lunca Râului Siret, acumulările Rogojeşti şi Bucecea, pe malul râului Prut", explică preşedintele Bucovina Fishing Club.

Potrivit şefului serviciului ordine publică din cadrul Jandarmeriei Botoşani, parteneriatul va include şi calitatea de martori în acţiunile întreprinse în domeniul braconajului. "Dânşii pot să ne sprijine şi în calitate de martori, pentru că în ziua de azi, persoane de bună credinţă care să ne sprijine atunci când constatăm o faptă nu prea întâlnim- de teamă, din cauza eventualelor consecinţe negative din partea făptuitorului dar aici nu se pune problema. Este un fenomen, alături de toate celelalte fenomene ce privesc încălcarea legii", susţine maiorul Marius Chiaburu.

Campania are o latură informativă, în cadrul acesteia urmând a fi distribuite pliante cuprinzând aspecte legislative pe linie de pescuit și acvacultură și o latură preventivă, în cadrul căreia jandarmii vor acționa pentru prevenirea braconajului piscicol și a faptelor de încălcare a legislației în vigoare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Programul de licență Psihologie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava a obținut acreditarea!

Tuesday, 21 January 2025

Această acreditare, cu o creștere a numărului de locuri, răspunde nevoilor de formare de specialiști în domeniul psihologiei din Regiunea Nord – Est, subliniind preocuparea permanent...

Valoarea tichetelor de creșă a fost majorată: Cine beneficiază de acest ajutor!

Tuesday, 21 January 2025

Părinții care au copii mici și care sunt înscriși la creșă pot să primească 660 de lei de la stat. Guvernul a luat decizia de a majora această sumă cu 20 de lei. Având în v...

Botoșănenii s-au mobilizat pentru mama care își îngrijește singură copilul grav bolnav: De câți bani mai are nevoie familia!

Tuesday, 21 January 2025

De vineri până astăzi, oameni de bine s-au unit și au dăruit acestei familii suma de 10.500 lei, iar astăzi această mamă disperată, ajunsă la capătul puterilor, a achitat 9.488 de lei ...