Maximele se vor situa, în general, între 33 È™i 37 de grade, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, noaptea va fi tropicală, cu minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.
Pentru a trece cu bine de această perioadă, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:
-efectuaÅ£i deplasări în primele ore ale dimineÅ£ii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul;
-evitaÅ£i aglomeraÅ£iile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;
-purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
-evitaţi băuturile ce conţin alcool, cofeină sau zahăr;
-consumaţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe sau ceaiuri;
-mâncaÅ£i fructe ÅŸi legume ÅŸi evitaÅ£i alimentele cu un conÅ£inut mare de grăsimi;
-păstraÅ£i legătura cu persoanele în vârstă din familia dumneavoastră, interesaÈ›i-vă de starea de sănătate a acestora ÅŸi oferiÅ£i-le asistenţă la nevoie;
-nu lăsaÅ£i copiii / animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
-creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.
EvitaÅ£i creÅŸterea temperaturii, având grijă să:
-limitaţi utilizarea aparatelor electrocasnice, a luminii artificiale şi a surselor de căldură;
-menÅ£ineÅ£i închise toate ferestrele când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spaÅ£iul închis;
-scădeÅ£i temperatura, având grijă să aerisiÅ£i dimineaÅ£a devreme sau seara târziu;
-reglaÅ£i aerul condiÅ£ionat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.
Pentru a preveni incendiile în perioada caniculei, se recomandă respectarea următoarelor măsuri:
-respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor;
-nu utilizaÈ›i focul deschis în zonele cu vegetaÈ›ie uscată, la distanÈ›e mici față de locurile cu pericol de explozie sau față de materiale combustibile;
-nu expuneÈ›i la soare sau în zone supraîncălzite recipiente sau rezervoare ce conÈ›in lichide inflamabile sau gaze sub presiune;
-pregătiÈ›i hrana prin utilizarea focului deschis doar în locurile special amenajate, în condiÈ›ii È™i la distanÈ›e care să nu permită propagarea focului la construcÈ›ii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaÈ›ii sau la alte vecinătăți;
-nu aruncaÈ›i È›igările nestinse în apropierea vegetaÈ›iei uscate;
-nu lăsați copiii nesupravegheați, cu mijloace ce pot produce aprinderea (chibrituri, brichete etc.).
