Amendă de 15.000 de lei pentru românii care nu renunță la acest obicei!

„În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, la nivel național, s-au înregistrat aproximativ 5.000 situații de urgență la care salvatorii au răspuns cu promptitudine”.

Amendă de 15.000 de lei pentru românii care nu renunță la acest obicei!

   Foto: Bugetul.ro

Cei care doresc să execute în curte și grădină lucrări de curățenie trebuie să știe că în cazul în care dau foc resturilor vegetale riscă să primească o amendă destul de usturătoare. Pe de altă parte, reprezentanții Gărzii de Mediu anunță că arderea frunzelor și a resturilor provenite din curățenia de primăvară afectează calitatea aerului.

Ministerul Afacerilor Interne atrage atenția că, în contextul temperaturilor ridicate înregistrate în ultima perioadă, în doar trei zile au fost înregistrate, la nivel național, peste 460 de incendii, fiind afectate peste 1.000 de hectare de teren. Una dintre obligațiile instituite prin OUG 195/2005 privind protecția mediului cade atât în sarcina persoanelor fizice, cât și a celor juridice, iar acestea nu pot arde miriștile, turbăriile, litiera pădurii, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă.

„În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, la nivel național, s-au înregistrat aproximativ 5.000 situații de urgență la care salvatorii au răspuns cu promptitudine. Astfel, prin stingerea celor 464 incendii înregistrate la nivel național pompierii au limitat propagarea flăcărilor la vecinătăți, eliminând astfel producerea altor situații care să pună în pericol vieți și bunuri. Din totalul acestora, 310 au reprezentat arderi necontrolate, suprafața de teren afectată fiind de peste 1.000 ha!”, a transmis M.A.I

Amenzi de 15.000 de lei

Ministerul de Interne arată că utilizarea focului pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, deșeurilor și altor materiale combustibile este strict interzisă, deoarece poate avea consecințe grave asupra mediului, solului, proprietăților și vieții oamenilor. Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul 1, litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.

„În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar, în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie. Totodată, în acest interval de timp, s-au înregistrat 3.932 solicitări pentru acordarea măsurilor de prim ajutor în urma cărora 3.951 de persoane aflate în dificultate au fost asistate medical”, a transmis M.A.I.

Sursa: Bugetul.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Gest admirabil al unui pompier botoșănean: Și-a ”dăruit” ziua de naștere copiilor sinistraților din Galați! (Foto)

astăzi, 11:52

Copiii văd și simt lucrurile altfel, iar aceste zile, în care s-au văzut nevoiți să își părăsească propria casă, le vor rămâne în minte pentru totdeauna. Sunt putern...

Postul Părintelui Ionică, scos la concurs. Cine se poate înscrie și care sunt condițiile!

astăzi, 11:23

Dintre cele trei posturi clericale anunțate de Mitropolia Moldovei, două sunt din județul Botoșani. Este vorba despre postul de preot paroh la Parohia ”Izvorul Tămăduirii” din mun...

Razie de amploare în zonele ”fierbinți” din Botoșani! Două persoane băgate după gratii, amenzi de peste 20.000 de lei! (Foto)

astăzi, 10:57

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, cu sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, a Inspectoratului General pentru Imigrări, a Inspectoratului Județean de Jandarmi  ...