Botosani, printre cele mai sigure judete din tara, intr-un top dupa rata infractionalitatii!

Botosani, printre cele mai sigure judete din tara, intr-un top dupa rata infractionalitatii!
Exista o conceptie larg raspandita ca moldovenii ar fi lideri la infractiuni in comparatie cu populatia din celelalte regiuni ale Romaniei, in raport cu oltenii, ardelenii, muntenii etc. Dar realitatea este cu totul alta. Radical diferita! Din datele Politiei Romane, judetele din Moldova sunt cele mai sigure, au cea mai redusa rata a infractionalitatii!

Econtext prezinta topul judetelor din Romania dupa rata infractionalitatii. Rata infractionalitatii reprezinta numarul infractiunilor inregistrate si solutionate la 100.000 locuitori. Datele sunt valabile pentru anul 2010 si provin de la Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR).

Infractiuni inregistrate si solutionate

Dupa cum am precizat anterior, ne ocupam de infractiunile inregistrate si solutionate. Este necesar sa avem acest fapt in minte pentru a putea examina corect rata infractionalitatii.

Ca si in anii anteriori, triada Hunedoara – Alba – Gorj este pe primul loc la numarul de infractiuni. Cu alte cuvinte, aici sunt cele mai multe infractiuni constatate si solutionate.

Ceea ce ar putea insemna doua lucruri: fie sunt mai multe infractiuni decat in restul tarii si, implicit, numarul celor rezolvate este mai ridicat; fie numarul infractiunilor este la un nivel mediu, dar politia este mai eficienta si rezolva mai multe infractiuni comparativ cu celelalte judete. Din pacate, cea de-a doua varianta pica daca ne uitam pe ultimii ani. Rata infractionalitatii este mai ridicata in aceste judete de multi ani, ceea ce inseamna ca aceste judete au mai multi infractiori si nu neaparat o politie mai eficienta.

Hunedoara ramane capul de afis al topului infractional, cu 2.384 de infractiuni la suta de mii de locuitori. Alba este pe locul doi, cu 2.094 infractiuni, iar Gorjul vine pe trei, cu 1.916 infractiuni. De altfel, aceste judete sunt invecinate.

Aparent surprinzator, judetele din regiunea Moldovei sunt la coada clasamentului, cu cele mai scazute rate ale infractionalitatii.

Judetul Botosani ocupa locul 37, cu 1.093 de infractiuni la suta de mii de locuitori, urmat de judetele Iasi (1.088), Suceava (1.062), Teleorman (1.034) si Galati (985).

econtext.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
333

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
355

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
214

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...