Botosanenii pot sesiza la Termica orice majorare nejustificata aparuta in factura la incalzire!

Botosanenii pot sesiza la Termica orice majorare nejustificata aparuta in factura la incalzire!
Valoarea medie a facturilor la energie termică emise de societatea comercială Termica SA Botoşani a fost, în luna ianuarie, cu 15% mai mare faţă de luna decembrie, în ciuda temperaturilor extrerioare extrem de scăzute, de până la minus 30 de grade, înregistrate în a doua jumătate a lunii. Pe fondul gerului, consumul mediu de căldură a crescut de la 1,09 gcal/ apartament, în decembrie, la 1,25 gcal/ apartament, în ianuarie, iar costurile medii ale încălzirii au crescut de la 200 de lei la 230 de lei.

Potrivit datelor centraliate de Termica, încălzirea unei garsoniere a costat, în medie, 115 lei (faţă de 100 de lei în decembrie), iar a unui apartament cu două camere 230 de lei (faţă de 200 în decembrie). Pentru un apartament cu trei camere, furnizorul de energie termică a emis o factură medie de 290 de lei (faţă de 250 în decembrie), iar pentru patru camere 345 de lei (faţă de 300 în decembrie).

Costurile medii au putut fi influenţate cu +/- 20%, în funcţie de confortul termic al fiecărui proprietar de apartament în parte obţinut prin reglarea independentă a repartitoarelor de căldură.

Termica SA precizează că pot exista cazuri excepţionale de până la 5% din totalul celor aproximativ 14.000 de clienţi, pentru care facturile la încălzire cunosc valori superioare celor medii. Astfel de situaţii sunt generate de factori externi societăţii producătoare de energie termică, în special proprietarilor de apartamente sau asociaţiilor de proprietari.

Potrivit legii, Termica facturează consumul de energie termică la nivel de scară de bloc, iar responsabilitatea, ulterioră, aparţine asociaţiilor de proprietari. Excepţie fac blocurile ai căror locatari au încheiat contracte directe cu societatea de termoficare.

Un alt factor perturbator este defalcarea consumulul de energie termică la nivelul fiecărui apartament făcută de firmele Elsaco Brunata şi Aquaterm, ai căror angajaţi nu verifică, cel puţin de două-trei ori pe sezon, indexul repartitoarelor de costuri, astfel încât proprietarii de apartamente au posibilitatea de a declara consumuri nereale şi de a influenţa factura finală
Conducerea Termica atrage atenţia că subsolurile inundate, ţevile neizolate de la subsolurile blocurilor, efectuarea ilegală de branşamente la reţeaua de termoficare, furturile de apă caldă din instalaţiile de încălzire, nedeclararea corespunzătoare a indexului repartitoarelor de costuri, nedefalcarea, potrivit legii, a consumurilor aferente părţilor comune pot determina apariţia unor situaţii în care facturile să depăşească semnificativ media la nivel de municipiu.

Termica solicită tuturor beneficiarilor de energie termică în sistem centralizat să sesizeze orice diferenţă majoră de peste 20% faţă de media pe tip de apartament înregistrată în factura la încălzire, astfel încât specialiştii societăţii, împreună cu reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, să poată interveni, în vederea remedierii situaţiei apărute.

 

COMUNICAT SC TERMICA SA BOTOSANI

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Noaptea Muzeelor 2024 la Botoșani, o ediţie aniversară sub semnul protestelor şi grevelor!

astăzi, 10:10
14

Organizatorii au anunţat că sâmbătă, la evenimentul Noaptea Muzeelor, vor fi deschise 253 de obiective în toată ţara, cu cele mai multe în Bucureşti - 55, la Iaşi - 34, T&aci...

Beneficiarii de alocații și indemnizații își vor primi banii începând de luni!

astăzi, 09:19
54

Beneficiarii acestor sume sunt cei care primesc:- Alocația lunară de plasament;- Alocația lunară de plasament pentru copilul cu handicap;- Indemnizația de sprijin pentru plasament;...

Calendar ortodox: Îi cinstim astăzi pe Sfinţii Mucenici Petru, Dionisie şi Paulin

astăzi, 08:17
43

Pe vremea când Imperiul Roman era condus de împăratul Deciu (249-251), aprig prigonitor al creştinilor, Sfântul Mucenic Petru, un tânăr frumos şi viteaz, a fost prins de p...