Botoșănenii își pot înregistra gratuit proprietățile în Cartea Funciară

Românii pot beneficia de cadastru gratuit, iar lista completă a localităţilor incluse în acest program a fost făcută publică.

Botoșănenii își pot înregistra gratuit proprietățile în Cartea Funciară

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) desfăşoară lucrări de înregistrare sistematică a proprietăţilor în 2.356 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT), pe o suprafaţă de 6,5 milioane de hectare.

Astfel, se poate face cadastru gratuit în peste 2.300 de comune din mai multe judeţe ale ţării, informează Agenţia de cadastru, potrivit Antena3 CNN.

Lucrările, realizate atât la nivelul întregii localităţi (în 519 UAT-uri), cât şi pe sectoare cadastrale, sunt gratuite pentru cetăţeni şi se desfăşoară în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară (PNCCF).

Lista localităţilor incluse în program poate fi consultată AICI.

Finanţarea este asigurată din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, dar şi din bugetele locale ale primăriilor.

În primele zece luni ale anului 2023, ANCPI, instituţie publică în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), a finalizat cadastrarea integrală a 36 de comune.

Astfel, numărul total al UAT-urilor în care au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară a ajuns la 204.

De asemenea, ANCPI a înscris în evidenţele de cadastru şi carte funciară imobilele din 23.835 de sectoare cadastrale. Suprafaţa totală a imobilelor înregistrate, gratuit pentru cetăţeni, este de 4.988.888,35 de hectare.

Dintre cele 204 localităţi în care au fost finalizate lucrările de înregistrare sistematică a proprietăţilor, şase au beneficiat de cofinanţare (din veniturile proprii ale ANCPI şi bugetul autorităţilor locale), iar 83 de comune fost cadastrate din fonduri europene prin proiectul major "Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România".

În alte 474 de comune se desfăşoară, în prezent, lucrări de cadastru sistematic, la nivelul întregii localităţi, cu finanţare europeană, prin POR 2014-2020.

Totodată, din cele 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvenţiilor acordate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară 7,29 milioane de hectare (76%).

PNCCF are ca scop înregistrarea, gratuită pentru cetăţeni, a tuturor imobilelor (terenuri şi clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene şi din bugetul local al primăriilor, se arată în comunicatul Agenţiei de cadastru.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

astăzi, 21:14
256

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

astăzi, 18:00
303

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

astăzi, 16:43
190

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...