Renumitul profesor doctor Mircea Rusu, unul dintre cetățenii de onoare ai municipiului Botoșani, a trecut în neființă. Anunțul a fost făcut astăzi de Conducerea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.
Fondator al disciplinei pedodonție și ortodonție la UMF Grigore T. Popa din Iași, profesorul doctor Mircea Rusu este unul dintre întemeietorii stomatologiei infantile din România și promotor al rețelei de cabinete stomatologice în şcolile din Moldova. Acesta a contribuit esențial la înființarea și buna funcționare a Policlinicii de Stomatologie Infantilă Iași, pe care a transformat-o apoi în centru de cercetare al Organizației Mondiale a Sănătății pentru sănătatea orală a copilului.
În cei aproape o sută de ani de viață, profesorul Mircea Rusu a fost un deschizător de drumuri, având și o prolifică activitate științifică (peste 350 de lucrări publicate).
Profesorul doctor Mircea Rusu Născut s-a născut în localitatea Ungureni, din județul Botoșani și a absolvit cursurile Colegiului A.T. Laurian din municipiul Botoșani.
“I-au fost conferite titlurile de cetățean de onoare nu doar al municipiului Botoșani, ci și al municipiului Iași și al comunei natale, Ungureni. Pentru întreaga sa activitate în domeniul sănătății, profesorul Rusu a fost distins cu Ordinul ”Merite în învățământ” în grad de ofițer și ordinul de comandor. A fost membru onorific al Academiei Româno-Americane. Acum la despărțire, cu emoție și lacrimi, mă alătur sutelor de cunoscuți, prieteni, profesori, foști studenți, urându-i un drum lin către ceruri, păstrându-i însă în același timp o dragă și frumoasă amintire. Sincere condoleanțe familiei îndoliate! Rămas bun, distinse Domnule Profesor!”, a spus și primarul municipiului Botoșani, Cătălin Mugurel Flutur, inițiatorul acordării titlului de cetățean de onoare al municipiului Botoșani renumitului profesor doctor.
Tot profesorul Rusu a făcut toate eforturile să deschidă, în anii ‘80, cunoscuta Policlinică de Stomatologie Infantilă din Boltă – un adevărat palat al copiilor, care va deveni centru de cercetare OMS pentru sănătatea orală a copilului.
A avut o activitate științifică prolifică (este autorul unor studii clinice valoroase, are peste 350 de lucrări comunicate şi publicate), a primit numeroase premii, decoraţii şi distincţii – precum Ordinul „Merite în învăţământ”, în grad de ofiţer şi ordinul de Comandor pentru activitatea în domeniul sănătăţii și este membru onorific al Academiei Româno-Americane.
În anul 1989, a fost ales vicepreşedinte în Comitetul Secţiei Române a Uniunii Medicale Balcanice.