Botoşănean, "sclav" în Sicilia: "Doar Dumnezeu mă mai aude!" - VIDEO

Botoşănean, "sclav"  în Sicilia: "Doar Dumnezeu mă mai aude!" - VIDEO

   captura Stirile PRO TV

"Aici ma plang doar lui Dumnezeu, pentru ca e singurul care ma aude", povesteste Constantin Ifrim, un roman care la 55 de ani considera ca si-a irosit viata in Sicilia.

S-a izolat la o ferma pentru a strange bani, dar i-a dat pe operatii si doctori. In tara, are copii si nepoti pe care nu i-a mai vazut de ani buni. Canta singur prin serele uriase, unde traieste si munceste la negru si spune ca daca ar da timpul inapoi n-ar mai face agricultura in conditii mizere.

Marina di Acate, un sat la marginea Siciliei. Un loc in care valul de sere pare ca se uneste cu valurile Marii Mediterana. S-a lasat seara si intr-una din ferme am gasit o lumina.

"Astea-s conditiile in campanie! Daca nu ti le faci tu, nu ti le face nimeni! 
- Si cat timp stati aici? 
- Toata Campania! De anul trecut din august, pana se termina, la anul!"
Constantin Ifrim are 55 de ani. Si de 10 este in Italia. Primii doi i-a petrecut la Roma unde a dormit pe strazi si prin cladiri parasite si a muncit cu ziua prin constructii. De 8 ani a venit in Sicilia, unde a locuit si locuieste numai prin ferme.
"Te obisnuiesti asa. 
- Si numai munca asta ati facut? 
- Numai asta! 
- Si de ce nu faceti acasa? 
- Acasa ce sa fac, eu am fost taximetrist acasa, ce sa mai fac. 
- Unde ati fost taximetrist? 
- In Botosani. 
- Si la tara ati muncit acasa? 
- Nu, ca sunt nascut in oras. Eu mai mult prin intreprinderi am lucrat pe trailer. 
- Si aici cand ati venit, nu a fost un soc? 
- E, am luat usurel usurel, si incet am invatat si am schimbat profesia. Cum ar veni aici muncesti, aici stai! Daca nu ai mijloc de transport aici, nu ai masina, esti mort!. Trebuie sa te duci pe jos si e departe. 
- Si nu v-ar fi mai usor sa stati undeva cu chirie in oras?
- Pai dar nu imi convine. La 25 de euro pe zi, mai platesc si 300 de euro casa? La 600 pe luna, 650, mai e lumina si astea, ce-am facut?"

Nu are nicio calificare in agricultura, dar spune ca a invatat toate tainele plantelor si legumelor de sera. Sta intr-un fost post de paza, in care si-a amenajat un mic altar deasupra patului, intr-o camera de 2 pe 4 metri, in care are un pat, cateva dulapuri, un aragaz si un televizor. Si mai are ceva - multa igrasie si infiltratii, din cauza umiditatii mari si a temperaturilor scazute noaptea. Langa adapost si-a amenajat o baie unde a cumparat un boiler.

O camera spatioasa, gresia si faianta - conditii pe care Constantin le avea in apartamentul din Botosani, sunt un vis la ferma siciliana. "Care nu ar vrea sa mearga acasa. Sa muncim acasa nu sa stau aici. Sa castigi banii cu sange. Ati vazut la ce ora ies. Nu sunt spalat inca deabia am terminat, inainte de a veni voi. "

Sursa: Stirile PRO TV  

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Prefectul Dan Nechifor și șeful ISU Botoșani, verificări la serviciile de permanență din județ! (Foto)

astăzi, 21:58

Prefectul județului, Dan Nechifor, a verificat, în această seară, modul în care au fost puse în aplicare măsurile preventive și de intervenție la nivelul unităților administr...

Polițiștii din Botoșani au năvălit în Centrul Vechi, ce constatări au făcut! (foto)

astăzi, 19:19

În noaptea de 28 spre 29 septembrie, între orele 18.00-02.00, a fost desfășurată o razie, cu efective mărite, pe raza orașului municipiului Botoșani și a comunelor arondate Secțiil...

Șeful IȘJ Botoșani, mesaj către directori în condițiile meteo anunțate. „Am făcut un apel...”

astăzi, 18:30

Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat deja că școlile din zonele afectate de fenomenele meteorologice vor fi închise. În acest sens, prof. Bogdan Suruciuc, inspector școlar ge...