Pentru confecţionarea drapelelor, Ioan Selejan, arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, a cumpărat doi kilometri de pânză. Steagurile au fost cusute de maicile de la Episcopia Ortodoxă din Miercurea Ciuc.
Arhiepiscopul a declarat că ideea i-a venit după ce a constatat că în regiunea locuită preponderent de maghiari nu există tricolorul românesc şi că localnicii români nu au de unde să-l cumpere.
"La sfârşitul slujbei, am binecuvântat aceste drapele şi le-am împărţit gratuit credincioşilor. Le-am dat cu suport, nu numai o bucată de pânză, spunându-le că am fi bucuroşi să ştim că aceste steaguri le duc la casele lor, iar la sărbătorile naţionale şi atunci când este hramul satului le-ar pune pe casele lor", a spus Selejan, citat de mediafax.ro.
"O provocare față de comunitatea maghiară"
Nemes Elod, preşedintele organizaţiei municipale a Partidului Popular Maghiar din Transilvania, filiala Sfântu Gheorghe, a declarat că decizia Episcopiei de a împărţi sute de steaguri româneşti "este o provocare faţă de populaţia majoritară din zonă".
"Este o acţiune de provocare faţă de populaţia majoritară din zonă, deci faţă de comunitatea maghiară. Aştept cu curiozitate să văd câţi dintre românii care trăiesc aici vor arbora aceste drapele. Nu este sigur că mulţi vor răspunde pozitiv la această acţiune de provocare a bisericii ortodoxe", spus el.
În schimb, liderul PPMT Sfântu Gheorghe a lansat un îndemn către cetăţeni ca ei să arboreze drapelul secuiesc pe locuinţele particulare.
Steagul secuiesc a tensionat relațiile româno-ungare
În luna februarie, relațiile dintre autoritățile române și cele de la Budapesta s-au tensionat în urma unor neînțelegeri privind arborarea steagului secuiesc. La acea dată, la ceremonia de învestire a noului prefect de Covasna, steagul Ţinutului Secuiesc a fost scos din sala de protocol unde s-a desfăşurat evenimentul.
În replică, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe ungar Nemeth Zsolt a declarat că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei
agresiuni simbolice. Totodată, el a îndemnat primarii din Ungaria să arboreze steagul Ținutului Secuiesc în semn de solidaritate cu maghiarii din România.
Premierul Victor Ponta a răspuns acuzațiilor spunând că România nu acceptă de la nimeni din străinătate "obrăznicii" şi lecţii privind funcţionarea autorităţilor locale şi nici sfaturi privind arborarea steagurilor.