Basescu: "Presedintii nu pot sa demisioneze in perioada de criza"

Basescu: "Presedintii nu pot sa demisioneze in perioada de criza"
Presedintele Traian Basescu a sustinut miercuri o conferinta de presa pe tema evenimentelor inregistrate in ultimele zile.

Iesirea publica a sefului statului a avut loc in cea de-a treisprezecea zi de proteste in strada si la scurt timp dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca Legea comasarii alegerilor in 2012 este neconstitutionala.

Principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu:

"Vreau sa ma adresez exclusiv romanilor din tara si romanilor de pretutindeni, pentru ca manifestatiile din ultima vreme, scandarile din strada, mesajele de pe mijloacele electronice, Internet, Facebook, mi-au creat impresia ca pentru o parte din romani s-a creat o ruptura intre presedinte si parte din natiune".

"S-a creat impresia falsa ca presedintele nu ii mai reprezinta pe romani si societatea in relatia cu institutiile statului. As vrea ca romanii sa inteleaga ca imi este extrem de clara situatia in care se afla. Masuri precum cresterea TVA, reducerea salariilor, restructurarea sectorului bugetar, introducerea CAS la pensiile pana la 750 lei i-au facut sa iasa in strada ca urmare a traiului greu".

"Stiu si ca aceeasi abordare o au si milioane de romani care nu au iesit in strada. Si ei s-au simtit solidari cu cei care prin plancardele din piete dadeau semnale legate de saracie, de aroganta politicienilor sau legate de coruptie. Este clar pentru mine ca prima mea obligatie este de a restabili legatura cu acea parte care si-a pierdut increderea in presedinte. Peste criza s-au suprapus masuri de modernizare a statului. Coalitia sustinuta de mine a realizat lucruri importante. Remintesc legi extrem de importante, Codurile, restructurarea aparatului bugetar, o diminuare a numarului bugetarilor, legea raspunderii magistratilor - lege dificila, legea micii reforme - a impins la dezbatere si uneori insatisfactii, Codul Muncii a fost de asemenea un moment in care societatea intreaga a fost afectata, din ingrijorarea ca ar putea fi mai rau".

"Legea Educatiei a impins catre reformarea unui sistem de mare si care nu a fost profund reformat de la Revolutie. Si legea Asistentei sociale, de asemenea extrem de discutata si care a afectat un numar considerabil de oameni. Procesele de reformare simultan cu restabilirea echilibrelor macroeconomice au dus la nemultumire intr-o parte a societatii".

"Suntem acolo unde trebuie. Datorita eforturilor populatiei am iesit din recesiune, sper ca cifrele primului trimestru sa arate una din cele mai mari cresteri din UE. Ce trebuie facut? Stiu. Va trebui ca in continuare, in parteneriat cu guvernul, sa deschidem acest orizont de tara noua pentru romani. Printre cele mai importante lucruri sunt revizuirea Constitutiei, ca pilon de flexibilizare a statului si ca raspuns la votul romanilor de la referendumul din 2009, cand peste 80% au votat pentru parlament unicameral si numar maxim de 300 de parlamentari".

"Toate partidele se fac ca uita de votul romanilor de la referendum, dar spun ca respecta vocea poporului. Eu nu i-as crede pe niciunul. Nu vizez un partid anume, indiferent ce declara niciun nu a vrut sa miste lucrurile inainte desi au primit proiectul de revizuire a Constitutiei care sa acopere aceasta obligatie elementara fata de poporul pe care pretind ca il servesc".

"Poporul se serveste nu numai prin declaratii, ci si prin fapte. Revizuirea Constitutiei este o proba a responsabilitatii clasei politice romanesti".

"Avem nevoie de oameni politici credibili, si acest lucru nu se poate face decat prin transparenta cheltuirii banilor publici. Numai asa guvernul si politicienii locali vor putea iesi de sub suspiciunea fraudarii fondurilor".

"Avem nevoie de legea Sanatatii, am inregistrat un esec. Mi se datoreaza in cea mai mare parte, va trebui revenit pe o alta platforma de incredere, pe o alta voce, si mai ales cu eventuale modificari".

"As trage o concluzie: stim unde suntem si ce avem de facut. Stim care e orizontul pentru ca, la terminarea crizei, Romania sa poata valorifica sansa de a iesi cu fruntea sus din criza. Vor castiga batalia cu viitorul natiunile care vor avea state flexibile, administratii debirocratizate. Nu se mai poate miza acum pe investitiile straine, in Europa au scaztu foarte mult. Orientarea corecta in investitii anul acesta este esentiala pentru mentinerea si cresterea locurilor de munca".

"Inainte de a incheia, as vrea sa spun cateva lucruri care nu tin neaparat nici de unde suntem nici de ce avem de facut pentru ca romanii sa aiba o perspectiva buna. Sunt cateva constatari, unele tin de mine, altele de realitatile altora. Oricat de mare ar fi presiunea cu eticheta de dictator voi continua sa sustin fara rezerve toate institutiile statului care lupta impotriva coruptiei: Politie, Parchet, justitie".

"Vreau sa dau explicatii pentru alte etichetari primite in mod constant pe nedrept: "Basescu face dosare". Il voi considera om de rea credinta pe acela care nu poate sa spuna ce procuror i-a spus treaba asta si despre ce om politic este vorba. DNA nu este instrumentul presedintelui, nu exista niciun procuror care sa poata spune ca presedintele i-a cerut sa faca un dosar. Este sub demnitatea unui presedinte sa faca asa ceva".

"Basescu conduce PDL". Daca l-as fi condus eu ar fi fost mult mai bine condus.

"Basescu conduce Guvernul". Intrebati UDMR! Am negociat cu ei, hai sa trecem legea Educatiei, ANI, legea codurilor... M-am implicat pentru ca tara avea nevoie de aceste legi, iar cei care mi-ai cerut sa ma duc pe Muntele Gaina sa contemplez se insala, nu asa se comporta un presedinte cand tara lui trece prin criza si transformari fundamentale.

"Dezbaterea cu partidele din coalitie nu este in folosul meu personal, nu al ministrilor, e in folosul romanilor. "Presedintele stabileste hotararile CCR". Orice roman poate sa intrebe orice judecator CCR daca am cerut macar o data o solutie. Niciodata. Am tinut legatura, asa cum am tinut cu Guvernul".

"Observatie importanta: Toate analizele arata ca in partea a doua a lui 2012 zona Euro intra din nou in recesiune. E esential ca Romania sa fie pregatita, pentru ca nu vom putea miza pe sprijinul prietenilor europeni. Romania va trebui sa faca fata cu resursele ei oricarei crize, oricat ar fi de adanca".

"Indemnul meu pentru oamenii politici este prudenta, pentru romani solidaritate. Nimeni nu poate iesi din criza indivdual! Ori iesim toti, odata cu tara, ori daca nu, salvari individuale nu exista. Avem un orizont, stim ce avem de facut, avem resursele sa trecem cu pagube minime prin criza, dar trebuie sa fim responsabili".

"In ultima perioada societatea civila de buna calitate s-a retras in cochilie, Trebuie sa revina, altfel locul ei va fi ocupat de neaveniti. Avem o intelectualitate descurajata de criza, de unele pozitii ale mele, s-a retras. E un apel la revenirea societatii civile de buna calitate in prim planul vietii politice si sociale".

"Despre partidele politice - o observatie, nu dau instructiuni nimanui. Foarte multi oameni politici, practic toate partidele, sustin ca pot moderniza Romania. Fac o observatie si ma refer la toate: Nu pot fi credibili spunand ca reformeaza Romania cand ele nu s-au putut reforma, ele insele! O reformare a partidelor este singurul element care poate credibiliza afirmatiile ca sunt pregatiti sa isi asume modernizarea Romaniei in continuare. Fara acezst lucru se condamna romanii. Nimic nu va mai fi ca inainte de criza la terminarea ei, Institutiile vor trebui sa functioneze altfel, vor trebui sa aiba alt tip de relatii cu propriile natiuni. Pana acum, au crezut ca Europa sociala inseamna sa primesti bani si sa maresti veniturile populatiei. Ce se intampla azi si ce se va intampla ne arata c va trebui sa ne asiguram sustinerea propriilor cetateni cu resursele pe care le producem".

"Este randul politicienilor sa asigure stabilitatea tarii. Fara stabilitate nu avem nicio sansa. Ar fi pacat ca politicieni lipsiti de responsabilitate sa dea cu piciorul sacrificiilor facute de romani. Sunt de meserie comandat de nava si nu am ratat niciodata destinatia, nu o sa o ratez nici acum".

"Recunosc, presat de efectele crizei si reforma statului am neglijat sa comunic sau am comunicat prost. Am constatat ca sunt mult mai multi nemultumiti decat cei din strada, parte din ei nu mai au incredere in presedinte. Toata cariera mea politica este legata nu de sustinerea partidelor ci de sustinerea romanilor. Eu pot sa lupt fara probleme cu politicienii, niciodata cu poporul".

"Presedintii nu pot sa demisioneze in perioada de criza, obiectivul este sa iti treci tara prin criza. Nu iau in considerare o asemenea solutie, decat daca doar asta este solutia. Ma voi exprima in perioada urmatoare, astazi acesta este mesajul meu.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
379

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
517

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
633

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...