Băsescu liniștește spiritele. Armata nu face MOBILIZARE, se derulează proceduri STANDARD ale NATO: "Să știți că nu a făcut-o numai România!"

Șeful statului a explicat procedurile declanșate de Ministerul Apărării Naționale. Armata României își evaluează capacitatea de a mobiliza rezerviștii.

Președintele Traian Băsescu a explicat că situația e impusă de evoluția lucrurilor din Ucraina. Pentru că suntem o țară NATO, Armata a declanșat și în România proceduri similare cu cele din alte țări ale Alianței. Procedurile derulate deja de MApN au scos la iveală o situație aparte în care este acum România, situație remarcată și de Traian Băsescu.

Întrebat dacă există posibilitatea decretării unei mobilizări în România, din cauza situației din Ucraina, Traian Băsescu a explicat că măsurile luate recent de Ministerul Apărării fac parte dintr-o procedură standard a NATO.

"Nu există posibilitatea decretării unei mobilizări. Urmare a declanşării unor proceduri la nivel NATO şi noi ne-am evaluat rezerviştii. Dar să ştiţi că nu a făcut-o numai România. Au făcut-o toate statele membre NATO. Sunt nişte proceduri interne în NATO", a declarat Traian Băsescu, la B1 TV.

Întrebat de jurnalistul Dan Andronic dacă aceste proceduri sunt impuse de evoluția situației din Ucraina, președintele României a confirmat.

"Sigur că da, a trebuit făcută o evaluare: ce capacitate de a mobiliza rezervişti avem, dacă este atacată una din ţările baltice. Deci nu e nimic spectaculos în treaba asta. Dar asta ne-a prilejuit ocazia să constatăm că mulţi din rezerviştii noştri sunt în Italia şi Spania. Deci trebuie să găsim o modalitate, ori de a ne adapta la situaţia existentă, ori de a găsi soluţii să ne putem", a explicat șeful statului.

Președintele Băsescu a mai spus că în toate țările europene se derulează proceduri asemănătoare.

Moldova, țara cea mai afectată

"Moldova este țara cea mai afectată de situația din Ucraina în primul rând pentru că Moldova avea relaţii economice foarte puternice cu Ucraina", a mai spus Traian Băsescu.

"Pe de altă parte, problema transnistreană era o problemă pe care Moldova şi Ucraina o tratau în tandem, pentru că Ucraina are frontiera de vest a Transnistriei, Moldova frontiera de est. Mai mult decât atât, a creat un fel de nesiguranţă faptul că o ţară de dimensiunile Ucrainei este stopată din drumul către Uniunea Europeană (...)Întrebarea foarte simplă este ce se întâmplă cu o ţară de dimensiunile Republicii Moldova, dacă Moscova vrea ceva. Acestea sunt dezavantaje. Mai sunt vreo două-trei poate mai puţin importante. Dar sunt şi avantaje. În primul rând, riscurile pe care noi le-am tot semnalat s-au vizualizat acum de către toţi. De la începutul mandatului meu tot atenţionez: Atenţie cu conflictele îngheţate, atenţie cu comportamentul Federaţiei Ruse la Marea Neagră. Asta a accelerat procesele în favoarea Republicii Moldova, procesele de semnare a acordului de acordare a vizelor",  a mai explicat președintele Băsescu.

evz.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Calendar ortodox, 24 februarie: Întâia şi a doua aflare a capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul

astăzi, 07:00

Ştim din Evanghelie cum Sfântul Proroc Ioan a fost ucis din porunca lui Irod şi cum cinstitul său cap a ajuns pe tipsie, în mâinile Irodiadei. Multă vreme cinstitul cap a stat &i...

Performanțele profesionale ale funcționarilor publici ar putea fi evaluate anual!

Sunday, 23 February 2025

Proiectul, semnat de 55 parlamentari PSD și ai minorităților naționale, între care și de premierul Marcel Ciolacu, propune modificarea și completarea, în acest sens, a Ordonanței de...

Poliția Română: Atenție la solicitările de a vota diverși concurenți la anumite competiții!

Sunday, 23 February 2025

În special, una dintre aplicațiile de mesagerie a devenit un teren fertil pentru autorii care caută să exploateze încrederea și naivitatea utilizatorilor. Sub pretextul simplu al &b...