Plenul Camerei Deputaţilor a decis marţi, cu o largă majoritate de voturi, să modifice ordonanţa de urgenţă dată de Guvernul Ponta referitoare la modalitatea de plată a arieratelor locale, relateaza cotidianul.ro.
În forma aprobată de Guvern, actul normativ prevedea că primăriile nu vor mai primi bani de la bugetul de stat dacă nu îşi achită 85% din arierate, până la 31 martie 2013. În plus, Guvernul le-a oferit varianta să contacteze împrumuturi din Trezoreria Statului pentru achitarea arieratelor, împrumuturile urmând să fie rambursate lunar. Ordonanţa a atras nemulţumirea baronilor locali încă din momentul adoptării în Guvern, în luna ianuarie. Cei mai vocali au fost preşedinţii de CJ şi primarii social-democraţi.
În timpul dezbaterilor din plen, de marţi, au intervenit mai multe schimbări.
Prima surpriză a venit în momentul în care reprezentanţii USL au anunţat că susţin un amendament propus de deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu. Fostul ministru de Finanţe democrat-liberal a solicitat să nu fie blocate conturile primăriilor care nu îşi achită 85% din arierate în timp util, întrucât acest fapt ar duce la blocarea activităţii primăriilor.
Prin propunerea Guvernului, de fapt loviţi în cetăţeni. Dacă primăriile nu au de unde să plătească salariile funcţionarilor, nu mai pot să-şi desfăşoare activitatea şi nu mai furnizează servicii către populaţie. O să mergeţi în colegiile dvs şi n-o să mai găsiţi pe nimeni pe la primării, pentru că or să pună lacăt, a declarat Ialomiţianu. Liderii de grup ai PSD şi PNL au explicat că sunt de acord cu acest amendament, întrucât
este o propunere corectă. Prin urmare, primăriile vor primi în continuare de la bugetul de stat bani pentru salarii, dacă nu pot asigura aceste plăţi din venituri proprii.
PNL a susţinut un amendament respins de ministerul condus de Chiţoiu
O altă modificare importantă a fost propusă de deputatul PNL Dan Motreanu, amendamentul fiind aprobat de majoritatea celor prezenţi. Motreanu a cerut ca primăriile să poată rambursa în tranşe trimestriale împrumuturile luate de la Trezorerie şi nu în tranşe lunare, cum a decis Guvernul.
"Am făcut acest amendament la solicitarea administraţiei publice locale, pentru că foarte mulţi primari mi-au spus că gradul de încasare al impozitelor şi taxelor locale nu este constant în decursul anului fiscal, astfel că pot fi situaţii în care să nu poată plăti acest împrumut lunar", a argumentat Motreanu.
Prezent la dezbateri din partea Ministerului de Finanţe, secretarul de stat Enache Jiru a declarat că ministerul nu susţine amendamentul respectiv. "Noi nu susţinem adoptarea acestui amendament. Din cele 500 milioane de lei acordate până acum, lunar se încasează din rambursare circa 13 milioane de lei. Trimestrial ar însemna 38 milioane de lei, prin urmare ar împinge în bugetul de stat nişte costuri suplimentare privind finanţarea datoriei publice. În discuţia cu FMI a fost convenită această formă de rambursare lunară", a explicat Enache Jiru.
Supus la vot, deputaţii au aprobat amendamentul cu 151 voturi "pentru", patru "împotrivă" şi două abţineri.
Alte modificări aduse ordonanţei de urgenţă privind arieratele locale
- primăriile pot solicita împrumuturi de la Trezorerie până la data de 15 mai 2013 (deşi data stabilită de Guvern fiind 31 martie 2013), motivul fiind acela că există un număr foarte mare de cereri pentru astfel de împrumuturi.
- suma maximă care poate fi dată cu împrumut este de 680 milioane de lei, faţă de 500 milioane lei propusă anterior.
- solicitările primăriilpr pentru contractarea de finanţări rambursabile pentru investiţii publice de interes local depuse până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă se analizează de Comisia de autorizare a împrumuturilor locale începând cu data de 1 iunie 2013, termenul iniţial fiind 15 aprilie 2013.
Legea, în forma adoptată de Camera Deputaţilor, va fi trimisă spre promulgare.
Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul Ponta a cerut primăriilor să reducă arieratele locale a fost aspru criticată de către preşedinţii de consilii judeţene. Cei mai vocali au fost baronii PSD, care au cerut chiar demisia ministrului delegat pentru Buget, Liviu Voinea. Nemulţumiri au fost şi din partea liberalilor, care i-au reproşat ministrului Daniel Chiţoiu că, în loc să sprijine cu mai mulţi bani autorităţile locale, le taie şi din finanţarea existentă.