Avertismentul Rusiei pentru România: "Vom căuta mijloace de a anihila flota militară românească"

Dacă România se lasă atrasă într-o confruntare, există obiective militare româneşti care sunt pe lista de atac a Rusiei. Printre acestea se numără şi flota militară a României!

Vladimir Evseev,  directorul Centrului pentru Studii Politico-Militare din Moscova, arată într-un interviu pentru TVR, că Rusia consideră că din bazele NATO de pe teritoriul României vor putea fi lansate dispozitive antirachetă sau rachete balistice, astfel că va fi obligată să atace, în cazul în care România se lasă antrenată într-o confruntare dintre NATO şi Rusia.

"Pe teritoriul Crimeei, în prezent se formează o grupare de forţe armate terestre bine pregatită şi de sine stătătoare. Vor fi prezente acolo diferite dispozitive, capabile să neutralizeze toate ameninţările posibile. Din păcate, dacă România se va lăsa antrenată într-o asfel de confruntare, atunci este imposibil ca o serie de obiective militare din România să nu fie trecute pe lista acelor ţinte care vor fi neutralizate cu diferite tipuri de arme. După evaluările militare facute de Rusia, din acele baze militare ce urmează să fie amenajate în România pot fi lansate nu numai dispozitive antirachetă. Rusia este foarte îngrijorată că de acolo pot fi lansate şi rachete de croazieră sau alte dipozitive de genul ăsta. Rusia va fi obligată să reacţioneze nu numai la apariţia centrelor de comandă, dar şi la depozitele de armament sau altă infrastructură militară. Ştim că în România se poate crea şi potenţial ofensiv, de aceea vom căuta şi mijloace de a anihila flota militară românească. Cred că va creşte confruntarea dintre ţările noastre şi din păcate avem motive să credem asta", a spus Evseev, citat de Gandul.

Două centre de comandă şi control ale NATO vor fi înfiinţate în România, acestea urmând să devină operaţionale în 2016, iar aici vor activa militari români, dar şi din alte state membre, au decis miniştrii Apărării din statele membre ale Alianţei.
La reuniunea miniştrilor Apărării de la Bruxelles s-a decis constituirea imediată pe teritoriile aliaţilor din est - România, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia şi Lituania - a unor Unităţi pentru Integrarea Forţelor NATO, acestea fiind structuri multinaţionale de comandă şi control ale Alianţei Nord-Atlantice, care vor "asigura o prezenţă vizibilă şi continuă a NATO pe teritoriul aliaţilor estici".

Pe lângă acest centru, România va găzdui un Comandament Multinaţional de Divizie Sud-Est care va funcţiona ca un centru de comandă-control în situaţia dislocării de forţe pe flancul estic al NATO.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a anunţat că îşi doreşte ca primul comandament NATO de comandă şi control din România să fie operaţional în luna iunie, în timp ce al doilea comandament, de divizie, ar urma să fie operaţional în termen de doi ani.

"NFIU este un comandament de comandă-control care asigură planificarea şi operaţionalizarea misiunilor ca, atunci când este nevoie, când e o situaţie de criză, forţele de intervenţie rapidă aprobate să poată interveni în 48 de ore, iar terenul acolo unde intervin să poată fi pregătit de aceste comandamente. O parte din banii pentru operaţionalizarea primului comandament, cel de tip NFIU, vor fi din bugetul MapN, iar o parte din bani vor fi din fondurile comune ale NATO. Alături de noi, în aceste comandamente vor veni militarii ţărilor partenere din NATO", a afirmat Duşa, conform Mediafax.

Întrebat unde vor fi înfiinţate cele două comandamente NATO din România, Duşa a evitat să dea un răspuns clar.

"Discutăm deja de aceste locaţii, vom mai vedea cu conducerea Statului Major care sunt cele mai eficiente din punct de vedere militar, dar şi cele mai eficiente din punctul de vedere al cheltuielilor materiale. Este normal ca un comandament să îl avem acolo unde avem deja o structură, unde avem elemente de comandă-control, unde sunt condiţii pentru ca aceste comandamente să funcţioneze", a spus ministrul Apărării Naţionale.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

PNL Botoșani, Valeriu Iftime; „Cei care au scris aceste proiecte pare că au scris cu caietul pe genunchi!”

Wednesday, 13 November 2024

„Faptul că nu au la cine apela pentru a le rezolva problema mi se pare strigător la cer. Cei care au scris aceste proiecte pare că au scris cu caietul pe genunchi. Altfel nu pot să în...

Schimbări legate de ajutorul de înmormântare: Ce prevede legea!

Wednesday, 13 November 2024

Astfel, acesta se va acorda și în cazul decesului unei persoane aflate în concediu pentru creșterea copilului sau unei persoane neasigurate. Legea nr. 360/2023, la articolul 111, stab...

PSD Botoșani: 2,7 milioane de euro pentru dezvoltarea liceelor cu profil agricol din județ!

Wednesday, 13 November 2024

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finalizat evaluarea proiectelor depuse la finanțare în runda a II-a din PNRR în cadrul Pilonului VI – Politici pentru noua genera...