Avertisment despre noul Cod Fiscal: Nu vom mai putea plati salariile si pensiile

Fostul ministru de Finante Gheorghe Ialomitianu a declarat, vineri, ca propunerea noului Cod Fiscal venita din partea Guvernului poate duce Romania in incapacitatea de a plati salariile si pensiile.

"Eu cred ca Victor Ponta e un Mos Craciun venit cu intarziere si in legatura cu promisiunile, si in legatura cu modul de aplicare, pentru ca economia are nevoie astazi de masuri pentru relansare, pentru a se crea locuri de munca. Victor Ponta a venit cu aceste modificari pentru a supravietui la guvernare, este un exercitiu de imagine", a spus fostul ministru, citat de Mediafax.

El sustine ca proiectul de Cod Fiscal nu e sustenabil, deoarece se bazeaza pe cresterea economica. Problema este ca Romania a avut crestere economica, dar veniturile au scazut ca procent din produsul intern brut, a avertizat Ialomitianu.
Fostul ministru a mai spus ca, daca masurile erau sustenabile, se aprobau prin ordonanta de urgenta si nu s-ar fi intocmit proiect de lege, care sa fie transmis la Parlament.

"Orice reducere de impozite si taxe reprezinta un lucru bun atat pentru mediul de afaceri, cat si pentru oameni. Dar trebuie sustinut bugetar, pentru ca noi avem de platit pensii, salarii, avem de facut investitii. Ei ne spun, si Victor Ponta si ministrul de Finante ne spun, ca impactul bugetar ar fi la minus 36 de miliarde de lei, va dati seama ca numai fondul de pensii este aproape 50 de miliarde de lei? S-ar putea pensiile sa nu se poata plati.

Fondul de salarii este la vreo 46 de miliarde. De unde? Investitii ne-au promis de 36 de miliarde de lei. Va dati seama ca impactul acesta bugetar aduce Romania in imposibilitatea sa plateasca, pensii, salarii, sa se faca investitii", a explicat fostul ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

Deficit bugetar urias

In proiectul pentru noul Cod Fiscal, Guvernul arata ca acesta va avea un impact semnificativ asupra bugetului, avand in vedere ca va crea o gaura de 37 de miliarde de lei in patru ani, insa Guvernul estimeaza ca jumatate din suma va fi recuperata prin efectul pozitiv inregistrat in economie.

Neincasarile de 37 de miliarde de lei in perioada 2016-2019 ar reprezenta pierderi brute, in timp ce pierderile nete ar urma sa se ridice la 19 miliarde de lei.

Astfel, scaderea TVA de la 24 la 20 la suta, in anul 2016, va duce la un impact negativ brut de 11,5 miliarde de lei, din totalul de 16,4 miliarde de lei, asa cum se arata in nota de fundamentare a proiectului de Cod Fiscal.

De asemenea, incasarile din accize vor scadea cu 2,8 miliarde de lei, dupa micsorarea anuntata a accizelor pentru carburanti, bere si bauturi alcoolice, dar si dupa eliminarea accizelor la bijuterii, cafea si blanuri. In plus, eliminarea asa-numitei taxa pe stalp - impozitul pe constructiile speciale - urmeaza sa produca o gaura in buget de un miliard de lei.

Masurile de relaxare fiscala ar urma insa sa duca la recuperarea unor venituri de 16,67 de miliarde de lei, potrivit estimarilor Guvernului, in perioada 2016-2018, dar si 1,53 de miliarde de lei din accize si un miliard de lei dupa eliminarea impozitului pe dividende.

Printre alte estimari ale Guvernului se numara o crestere economica de cel putin 3,9 la suta in fiecare dintre urmatorii trei ani, precum si crearea de 325.000 de locuri de munca in anul 2016.

In aceste conditii, masurile de relaxare fiscala ar putea duce la o inflatie negativa si o crestere de proportii a deficitului bugetar, avertizeaza specialistii ING Bank, intr-o analiza remisa Ziare.com. Ei sustin ca deficitul bugetar (diferenta dintre cheltuielile publice si venituri) va trece de 3% in 2016, crescand astfel de la 1,8%, cat este prognoza pentru acest an.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Garda de Mediu Botoșani: Amenzi usturătoare în cursul anului trecut pentru operatorii economici care poluează aerul!

astăzi, 20:30

Garda de Mediu Botoșani vine cu câteva precizări în întâmpinarea celor care doresc să fie informați. Poluarea și mirosurile pestilențiale reprezintă două probleme di...

„DemocraZICI 2025”: Ziua Internațională a Cititului Împreună, sărbătorită de micii cititori ai unei școli din Botoșani! (foto)

astăzi, 19:45

Sărbătorită la nivel mondial din 2010, această zi are ca scop evidențierea rolului lecturii cu voce tare de a crea comunități și a împărtăși povești. În țara noastră, even...

Locuință în pericol din cauza unui coș de fum necurățat: Recomandările ISU!

astăzi, 18:40

Funinginea depusă pe pereții interiori ai coșului de fum s-a aprins și exista pericolul de propagare a flăcărilor la acoperiș. La fața locului s-au deplasat un echipaj din cadrul Detașamen...