AVERTISMENT ANSVSA, pentru proprietarii de porci

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) face o serie de recomandări crescătorilor de porci, amintindu-le că pentru animalele bolnave de trichineloză vor fi despăgubiţi de stat.

Dacă porcul este bolnav de trichineloză, cei care au consumat carnea infestată se vor îmbolnăvi şi vor fi supuşi unui tratament pentru o perioadă relativ lungă, existând posibilitatea apariţiei unor complicaţii şi reacţii adverse, arată ANSVSA, conform Realitatea.net.

Crescătorii sunt îndemnaţi să solicite vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru că acesta va verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare şi va da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute.

Totodată, medicul va asoma porcul înaintea sacrificării, pentru a scuti animalul de suferinţă şi pentru a obţine o carne de calitate şi cu un gust mai bun.

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav, proprietarul nu trebuie să rişte vânzarea sau consumul cărnii, urmând a fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului.

Porcul bolnav de trichineloză trebuie să fie identificat şi înregistrat pentru ca proprietarul să poată trimite dosarul pentru despăgubire la direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor din judeţul respectiv, în conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 1214/2009.

Înainte de prepararea şi consumul cărnii, trebuie obţinut de la medicul veterinar atestatul că a fost examinată pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Este interzisă vânzarea porcilor vii fără control sanitar veterinar, la "samsari" sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar, mai transmite ANSVSA. Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat pe drum de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despăgubiri.

Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar ca şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către abator este permisă numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare si de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar.

Cei care vor să vândă porcul la târg trebuie să verifice dacă târgul este autorizat sanitar veterinar şi dacă este supravegheat de un medic veterinar. La intrarea în târg, comercianţii trebuie să solicite medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor şi a documentelor eliberate de medicul veterinar la plecarea spre târg.

Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora.

ANSVSA recomandă consumatorilor să nu cumpere carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, de la persoane neautorizate pentru această activitate, precum şi din locuri sau spaţii neautorizate şi nesupravegheate sanitar veterinar.

Potrivit instituţiei, "s-au întâlnit situaţii în care unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele evitând controlul sănătăţii acestora de către medicii veterinari".

Numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA este 0800 826 787 şi poate fi apelat gratuit de către cetăţeni, din orice reţea de telefonie, pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesori și elevi ai Seminarelor din Botoșani și Dorohoi, prezenți în cadrul unui simpozion național desfășurat la Iași: Programul evenimentelor!

astăzi, 21:21

Ziua de 28 ianuarie este dedicată Simpozionului Naţional „Teologie şi cultură”, ediţia a II-a, cu tema „Preoţi şi intelectuali ortodocşi în temniţele comuniste”....

Nova Apaserv: Locuitorii din cartierul A.N.L Dorohoi rămân mâine fără apă!

astăzi, 19:06

Pentru realizarea acestor operațiuni, se impune sistarea furnizării apei potabile, mâine, 25 ianuarie 2025, în intervalul orar 08:30 – 16:00, către consumatorii din cartierul A.N....

Tehnica de tip spoofing, o altă metodă de înșelăciune: Cum vă puteți proteja!

astăzi, 18:45

În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”. Autorii, folosind aplic...