Parlamentarii, deasupra legii: S-au scapat singuri de ANI. Fenteaza si DNA si Parchetul

Parlamentarii din Comisia Juridica a Camerei Deputatilor au introdus cateva amendamente la Codul Penal care ii scot din categoria functionarilor publici pe presedintele tarii, pe parlamentari si profesiile liberale.

 Astfel, ei nu vor mai putea fi cercetati de Agentia Nationala de Integritate, potrivit Evenimentul Zilei.

 Horia Georgescu, presedintele ANI, a declarat ca modificarile "arunca in aer" tot istoricul de cazuri adunate de Agentia de Integritate. 25 de deputati si senatori vor scapa de consecintele legii.

 Bogdan Ciuca, deputat al Partidului Conservator, a explicat la Digi 24 motivele pentru care parlamentarii nu mai trebuie asimilati functionarilor publici. astfel, deputati si senatorii "nu sunt nici ordonatori de credite, nu umbla cu banul public si nici nu fac parte din comisii de licitatii", a spus Bogdan Ciuca.

 Pentru ca nu mai sunt considerati functionari publici, deputatii si senatorii nu vor mai putea fi cercetati de DNA sau Parchet pentru fapte de coruptie care se aplica functionarilor publici. Parlamentarii nu vor mai putea fi judecati pentru o gama larga de infractiuni ca abuzul in serviciu, luarea de mita, traficul de influenta sau conflictul de interese.

 "Conflictul de interese pentru membrii Parlamentului urmeaza sa fie dezincriminat prin amendamente la Codul Penal aflate pe ordinea de zi a sedintei de plen. Senatorii si deputatii nu vor mai fi subiecti ai infractiunii respective si nici nu vor mai putea fi verificati din aceasta perspectiva de ANI sau alte unitati de Parchet", spune Georgescu, care crede ca in acest fel "s-a creat o superimunitate".

 Potrivit noilor prevederi propuse de Comisia juridica, de disciplina si imunitati "sunt exceptati de la dispozitiile art. 147, Presedintele Romaniei, deputatii si senatorii, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale, in baza unei legi speciale si care nu sunt finantati de la bugetul de stat, acestia raspunzand penal, civil sau administrativ in conformitate cu dispozitiile legilor speciale in baza carora isi desfasoara activitatea, precum si cu dispozitiile dreptului comun, cu respectarea dispozitiilor prezentului alineat".

Furi 100.000 de euro si nu primesti decat o sanctiune administrativa


 Alte amendamente introduse de membrii Comisiei Juridice par a avea rolul sa permita infractiunile de furt. Conform a doua amendamente introduse marti in Codul Penal, cine fura si plateste inapoi prejudiciul, are pedeapsa redusa la jumatate. Cine fura pana in 100.000 de euro, primeste doar o amenda administrativa.

 Articolul 74.1 se modifica si va avea urmatorul cuprins: Art. 741.- (1) In cazul savarsirii infractiunilor prin care s-a produs un prejudiciu evaluabil in bani, daca pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, invinuitul sau inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate.

 2) Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 500.000 de euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 100.000 de euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar.

 Nu este prima incercare inregistrata anul acesta de scoatere a parlamentarilor de sub ochiul vigilent al ANI. Pe 5 decembrie 2013, parlamentari de pe intregul esicher politic au depus o intiativa legislativa prin care activitatea de verificare a parlamentarilor si sanctionare a celor gasiti in incompatibilitate sa fie preluata chiar de Parlament.

 "Incompatibilitatile si conflictele de interese privind senatorii si deputatii sunt prevazute si sanctionate conform dispozitiilor din prezenta lege", se arata in proiectul de lege semnat de Neacsu Marian (PSD), Scutaru George (PNL), Toader Mircea (PDL) Mate Andras-Levente (UDMR), Pambuccian Varujan (minoritati), Ciuca Liviu-Bogdan (PC), Sarbu Ilie (PSD), Hasotti Puiu (PNL) Radulescu Cristian (PDL), Vochitoiu Haralambie (PPDD), Marko Bela (UDMR) si Pelican Dumitru (PC).

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesori și elevi ai Seminarelor din Botoșani și Dorohoi, prezenți în cadrul unui simpozion național desfășurat la Iași: Programul evenimentelor!

Friday, 24 January 2025

Ziua de 28 ianuarie este dedicată Simpozionului Naţional „Teologie şi cultură”, ediţia a II-a, cu tema „Preoţi şi intelectuali ortodocşi în temniţele comuniste”....

Nova Apaserv: Locuitorii din cartierul A.N.L Dorohoi rămân mâine fără apă!

Friday, 24 January 2025

Pentru realizarea acestor operațiuni, se impune sistarea furnizării apei potabile, mâine, 25 ianuarie 2025, în intervalul orar 08:30 – 16:00, către consumatorii din cartierul A.N....

Tehnica de tip spoofing, o altă metodă de înșelăciune: Cum vă puteți proteja!

Friday, 24 January 2025

În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”. Autorii, folosind aplic...