Autorizarea unei firme nou infiintate: Restaurant sau Coafor - Relatia cu DSVSA si DSP

Ti-ai propus sa deschizi o afacere in alimentatie publica, de exemplu un restaurant, sau in domeniul intretinerii corporale, sa zicem un coafor si ai inceput cu infiintarea firmei, sau a punctului de lucru, la Oficiul Registrului Comertului. Acesta este abia primul pas. Pentru a functiona legal, trebuie sa faci demersuri pentru a obtine si autorizatia de functionare de la Primaria locala. Simultan, firma nou infiintata trebuie sa se puna in legalitate din punct de vedere sanitar si sanitar-veterinar.

Ce aspecte esentiale trebuie sa aveti in vedere in realatia cu cele doua institutii, care supervizeaza si, dupa caz, autorizeaza desfasurarea acestor activitati, DSVSA si DSP?

Antreprenorii aflati sub lupa DSVSA si DSP

Alimentatia publica si, in special, restaurantele, au fost dintotdeauna subiectul unei supravegheri stricte din partea organismelor de control sanitar-veterinare si ale sanatatii publice. Incepand din perioada premergatoare aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, prin alinierea legislatiei nationale la normele comunitare, au avut loc o serie de schimbari legislative, care au implicat o mai mare responsabilizare a antreprenorilor din domeniul alimentatiei publice, iar controalele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si cele ale Directiilor de Sanatate Publica (DSP - cunoscut anterior drept SANEPID), au devenit mai riguroase.

In acelasi timp, firmele ce desfasoara activitati de infrumusetare, sau intretinere corporala, desi isi incep activitatea in baza Declaratiei pe Proprie Raspundere a Administratorului societatii, trebuie sa se conformeze normativelor legale din domeniul sanitar, astfel incat, pregatirea pentru controlul efectuat de reprezentantii Directiilor de Sanatate Publica (DSP), nu trebuie tratata cu superficialitate.

DSVSA – pana unde isi intinde competentele?

Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor sunt organisme de stat locale din structura ANSVSA, care supravegheaza desfasurarea activitatilor de alimentatie publica, dar si a altor tipuri de activitati.

Bineinteles DSVSA / ANSVSA supervizeaza si activitati din domeniul agricol  (animal si non-animal), procesare industriala, sau de alta natura a produselor de origine animala si non-animala, activitatea cabinetelor veterinare si magazinelor pet-shop, dar si activitati vamale, sau comert intracomunitar al produselor alimentare de origine animala si non-animala, precum si a furajelor.
De asemenea, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) prin Directiile competente teritorial (DSVSA) supervizeaza si autorizeaza functionarea firmelor de Dezinsectie, Dezinfectie si Deratizare, impreuna cu celelalte institutii de stat competente (DSP, Politie, ANPM, etc).

Citeste mai departe...

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O botoșăneancă a devenit (din nou) campionă națională la Tir Sportiv! (Foto)

Sunday, 8 June 2025

Botoșăneanca Anastasia Justina Dumbravă s-a clasat pe primul loc la senioare atât la pușcă aer comprimat 10 metri, cât și la cele două probe de glonț – culcat, respectiv 3x20...

Germina Nagâț: „Ofițerii Securității recrutau elevi cu ajutorul profesorilor, în școală!”

Sunday, 8 June 2025

Recrutați în liceele din toată țara, mulți dintre ei minori, acești copii erau atrași în munca de informatori prin metode oficiale, uneori cu complicitatea profesorilor.  Fen...

Cristina Ciobănașu dezvăluie de ce nu a fost înfiată cu acte de Ruxandra Ion: „Fiecare a înțeles rolul celuilalt în viața mea”

Sunday, 8 June 2025

Relația dintre Cristina Ciobănașu, frumoasa actriță din Vorona, și regizoarea Ruxandra Ion nu se bazează pe documente sau formalități, ci pe o conexiune profundă, construită în ani de...