Autorităţile române vor să promoveze bicicletele, pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

Transportul nemotorizat şi dezvoltarea unei infrastructuri adecvate pentru ciclism la nivel naţional reprezintă obiective prin care România îşi propune să reducă emisiile de gaze cu efect de seră (GES) până în anul 2020, se arată în anexa la Hotărârea Guvernului pentru aprobarea Strategiei Naţionale a României privind Schimbările Climatice (SNSC) 2013-2020, publicată în Monitorul Oficial.

"Trecerea la o politică naţională de încurajare a transportului nemotorizat şi dezvoltarea unei infrastructuri adecvate pentru ciclism (piste de biciclete, rasteluri de depozitare,vagoane/compartimente speciale pentru biciclete la metrou şi în trenuri etc) conduce la reducerea transportului motorizat rutier şi implicit la reducerea emisiilor GES", se menţionează în documentul citat de Agerpres.

Măsurile vor fi coordonate cu acţiuni de informare şi conştientizare, astfel încât mersul cu bicicleta să nu reprezinte numai o acţiune distractiv recreativă, ci să devină o obişnuinţă pentru activitatea cotidiană (mersul la cumpărături, mersul la şcoală, mersul la serviciu etc). De asemenea, se va urmări ca politicile de planificare urbană să prevadă extinderea zonelor pietonale, în special în marile aglomerări urbane.

Potrivit site-ului Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), în prezent nu este în desfăşurare nicio sesiune a Programului de realizare a pistelor pentru biciclişti.

Pe de altă parte, la nivel naţional, sunt în derulare mai multe proiecte private de promovare a mersului cu bicicleta în parcuri sau pe străzile oraşelor.

Strategia Naţională asupra Schimbărilor Climatice 2013-2020 a fost aprobată de Guvern în data de 25 iulie 2013 şi ţine cont de politica Uniunii Europene în domeniul schimbărilor climatice şi de documentele relevante elaborate la nivel european, precum şi de experienţa şi cunoştinţele dobândite în cadrul unor acţiuni de colaborare cu parteneri din străinătate şi instituţii internaţionale de prestigiu.

Convenţia Naţiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (UNFCCC) a fost parafată în anul 1992 la Rio de Janeiro, fiind, în prezent, ratificată de peste 190 de ţări.

În România, UNFCCC a fost ratificată prin Legea nr. 24/1994. Convenţia stabileşte cadrul general de acţiune privind combaterea schimbărilor climatice, definite în sensul acestui document prin stabilizarea emisiilor antropice de gaze cu efect de seră la un nivel care să prevină influenţa periculoasă a activităţilor umane asupra sistemului climatic.

rtv.net

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ilie Bolojan a decis care companii de stat vor fi închise, pentru a face economie la bugetul central!

Wednesday, 9 July 2025

Premierul Ilie Bolojan a afirmat că toate companiile de stat vor fi auditate, pentru a verifica dacă acestea respectă obiectivele de performanţă. Prin urmare, cine nu este eficient, ar urma să f...

Peste jumătate din cazurile de la UPU pot fi tratate la medicul de familie. Plan pentru reducerea aglomerației!

Wednesday, 9 July 2025

Ministrul Sănătății a anunţat că aduce medicii de familie şi în unităţile de primiri urgenţă. Scopul este să reducă aglomerația din camerele de gardă și să grăbească triajul p...

„Nici dacă mi-l aduce, nu-l mai primesc!”. Unul dintre cei mai talentați fotbaliști din Superliga, pus la zid de Leo Grozavu!

Wednesday, 9 July 2025

Leo Grozavu a spus că Hervin Ongenda este un capitol închis definitiv pentru el atât timp cât o va mai antrena pe FC Botoșani. Hervin Ongenda este unul dintre fotbaliștii ...