Autoritățile încep să se predea în fața metodelor tradiționale. Raed Arafat: Purtați măști! Dacă nu găsiți să cumpărați, improvizați ceva

Autoritățile încep să se predea în fața metodelor tradiționale. Raed Arafat: Purtați măști! Dacă nu găsiți să cumpărați, improvizați ceva

După spirtul Mona, se pare că și bandanele pe față, eșarfele mai groase, baticurile folosite de bunicile noastre, sau orice altă improvizație, încep să fie acceptate de autorități ca metodă practică împotriva virusului ucigaș. Rând pe rând, toate barierele puse în fața metodelor “tradiționale” încep să cadă în lupta cu noul coronavirus.

Raed Arafat secretarul de stat în MAI, recomandă, într-un mesaj postat pe Facebook, să purtăm cu toţii măşti pe faţă atunci când ieşim din locuinţă, iar dacă nu găsim la farmacii măşti chirurgicale putem folosi orice improvizaţie similară. „Nu este nevoie de mască medicală ca să vă protejaţi şi să protejaţi pe alţii… puteţi improviza!”, scrie acesta.

„Când am vorbit la începutul pandemiei despre purtarea măştii de persoanele din stradă, idea generală pe plan mondial a fost că acest lucru nu are rost şi au existat explicaţii pertinente de ce să nu devină purtatul măştii o practică generală, această fiind recomandată numai persoanelor cu simptome. Unul din considerente a fost şi lipsa majoră a măştilor şi necesitatea în primul rând de a le asigura personalului medical.

Recent însă, luând în considerare modul de răspândire a virusului inclusiv de la persoane infectate dar asimptomatice, mai multe autorităţi pe plan internaţional au început să recomande purtatul măştii, sau a orice altă formă de material de protecţie pentru nas şi gură, oriunde mergem în spaţiile publice, în mijloacele de transport în comun sau când suntem la întâlnire cu alţii. Dovezile recente arată că acest comportament poate reduce răspândirea virusului care cauzează COVID 19 în comunitate.

Este cunoscut faptul că nu prea găsim măşti simple în piaţă şi faptul că în cazul în care găsim preţurile pot fi exorbitante. De aceea au început să apară alternative ce pot fi realizate acasă de oricine că să le poarte când iese din casă.

Va dura până ne vom obişnui cu această practică dar din ce văd şi din informaţiile pe care le avem, ar fi bine să începem să aplicăm această practică cât de repede posibil, indiferent de cine ar râde de noi şi cât de haios sau ciudat am arată.

Măsurile luate până acum de autorităţile din România au fost unele cu impact pozitiv, purtarea măştii sau a orice material care poate împiedică că particolele care se răspândesc când vorbim, tuşim sau strănutăm, să ajungă la alţii sau la noi şi să ducă la răspândirea virusului, ar fi o măsură suplimentară care să vină în sprijinul celor care se lupta cu acest virus şi în sprijinul nostru a tuturor pentru a ne proteja şi a proteja pe alţii.

Aduceţi-va aminte, nu este nevoie de masca medicală că să va protejaţi şi să protejaţi pe alţii… puteţi improviza! Totodată dacă faceţi acest lucru şi va confecţionaţi o masca acasă, nu uitaţi să o spălaţi zilnic când va întoarceţi acasă, şi să o călcaţi.

Nu uitaţi că numai împreună putem învinge acest virus!”, scrie secretarul de stat pe pagina sa de Facebook.

Foto: crestinismtrait.blogspot.com

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Botoșănean reținut de polițiști după ce a pipăit o fată!

astăzi, 11:05
49

În cursul zilei de marți, 15 aprilie 2024, polițiștii din Hlipiceni au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui tânăr de 34 de ani.Botoșăneanul este bănuit ...

Lucian Trufin, candidat PSD la Consiliul Județean: „Voi continua programul de modernizare a drumurilor județene realizat de Doina Federovici”

astăzi, 10:56
18

Dezvoltarea infrastructurii rutiere județene a cunoscut un ritm fără precedent în mandatul de președinte al Consiliului Județean deținut de Doina Federovici. O treime din totalul drumurilo...

Cum a ajuns să fie ținut un spital nou-nouț din Botoșani cu lacătul pe ușă patru ani. A costat peste trei milioane de euro!

astăzi, 10:24
167

Spitalul de boli paliative din Botoșani, singura unitate spitalicească ridicată de la zero în ultimele trei decenii în județ, pentru care s-au plătit 3.2 milioane de euro, zace î...