Serviciul de Medicină Legală a finalizat autopsia în cazul băiețelului de trei ani, din Hlipiceni, în drum spre spital, în urmă cu mai bine de o săptămână, după ce i s-a făcut rău acasă. Specialiștii instituției au stabilit că micuțul a murit din cauza unor insuficiențe cardiace cronice cu edeme multiple.
Potrivit medicilor legiști, copilul avea cordul mult prea mare, iar șansele de supraviețuire erau extrem de reduse.
În noaptea de 17 spre 18 februarie a.c., mama copilului, în vârstă de 23 de ani, a apelat 112 și a solicitat o ambulanță. Familia le declarase cadrelor medicale că băiețelul scuipa sânge. Fratele femeii i-a luat pe cei doi și au pornit în întâmpinarea echipajului de intervenție, cu care s-au întâlnit în localitatea Cerbu, din comuna Copălău.
Prima ambulanță care a preluat copilul, despre care apelanții au spus că respira, nu reprezenta ajutor calificat. Asistentul constatase că funcțiile vitale încetaseră, transmițând dispecerilor UPU-SMURD să direcționeze un alt echipaj, cu medic, în ajutor.
Până la Centrul de Primire a Urgențelor din cadrul Secției de Pediatrie din Botoșani, vreme de 55 de minute, micuțul a fost resuscitat continuu, dar zadarnic.
„Din câte au relatat cadrele medicale ale CPU, care l-au preluat pe pacient în noaptea respectivă, acesta ajunsese în stare de asistolie, fără funcții vitale active”, a precizat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”.
Copilul locuia împreună cu mama și bunica, rămânând mai mult în grija celei din urmă, având în vedere că tânăra făcea naveta zilnic spre locul de muncă, în municipiul Botoșani. Tatăl lui a aflat despre veștile cumplite, acesta aducând apoi acuzații asupra Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ), despre care a afirmat public că nu au depus suficiente eforturi pentru salvarea micuțului. El a mai anunțat că va depune plângeri penale pentru tragerea la răspundere a celor vinovați.
Monica Adăscăliței, coordonatorul Direcției de Sănătate Publică (DSP), a recunoscut că există disfuncționalități în activitatea SAJ, dar a spus că date concrete vor fi furnizate în perioada următoare.
„Da, au fost nereguli. Noi am dispus verificări încă din prima zi de la acea tragedie, avem o concluzie preliminară, pe care am transmis-o și Ministerului Sănătății. Însă vom face cunoscute toate detaliile, după ce se finalizează toate procedurile”, a spus Adăscăliței.
De cealaltă parte, potrivit reprezentantului SJA Botoșani, medicul Nicuşor Curteanu, susține că personalul serviciului a procedat corect, însă problema ar putea fi legată de comunicarea pe care familia a făcut-o telefonic despre starea pacientului. De asemenea, Nicuşor Curteanu menţionează că, dacă la faţa locului ar fi fost trimisă din prima o ambulanţă cu medic, rezultatul ar fi fost identic.
„A fost o solicitare la 23:26 pentru un copil. Erau foarte agitaţi şi nu era precizată clar simptomatologia. Am trimis maşină din prima. În trei minute a plecat o ambulanţă de tip B, urmând să ne edificăm care este starea copilului. La patru minute după ce am trimis ambulanţa, s-a vorbit cu apelantul şi a spus că copilul are puls şi respiră şi vrea să îl aducă el la întâmpinare. Nu era necesară trimiterea unei alte ambulanţe, conform declaraţiilor lor. S-a stabilit punctul de întâlnire şi pe ce traseu vin. Ambulanţa a ajuns în 20 şi ceva de minute la faţa locului şi a găsit copilul fără activitate cardiacă şi cerebrală. La preluare din maşină, că el era adus de unchi cu o maşină, copilul nu avea semne vitale. El nu a murit în ambulanţă (...) Conform protocolului a fost trimisă o a doua maşină în întâmpinare. Resuscitarea a continuat până a venit a doua maşină. L-a preluat a doua maşină, dar rezultatul, din nefericire, a fost nedorit, motiv pentru care avem toată înţelegerea pentru familia în cauză", a explicat Curteanu.
Și oamenii legii au demarat o anchetă în acest caz, deschizând un dosar in rem pentru ucidere din culpă.
„S-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă, cercetările fiind efectuate pe faptă. În funcție de rezultate, se vor dispune măsuri”, a punctat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean, agentul principal Delia Nenișcu.