Au inceput lucrarile de reabilitare si consolidare a Manastirii Cosula - GALERIE FOTO

Miercuri dimineata a avut loc, la Manastirea Cosula, deschiderea oficiala a lucrarilor de consolidare si reabilitare a Complexului Monahal.

Staretul Manastirii Cosula, Constantin Chervase, a tinut si o slujba de sfintire a lucrarilor. Vizibil emotionat de pasul facut, acesta a tinut sa aduca multumiri celor ce au facut ca Manastirea Cosula sa poata fi reabilitata.

"In primul rand vreau sa-i multumesc lui Dumnezeu pentru aceasta mare bucurie pe care ne-a creat-o astazi, 7 mai 2014, sa fac rugaciuni pentru inceperea lucrarilor de consolidare a Manastirii Cosula. De mult timp am asteptat acest moment. Dimineata cand umblam prin curte, ca si acum, emotiile m-au coplesit si-mi dadeau lacrimi. Vreau sa-i multumesc domnului presedinte al Consiliului Judetean, Florin Turcanu, pentru ca si dansul a avut o mare responsabilitate ca sa ne acorde sprijinul pentru inceperea lucrarilor. Poate multi m-au judecat in aceasta perioada in care sunt la Manastirea Cosula ca staret, dar numai Dumnezeu stie cate drumuri am facut pe la Bucuresti, pentru a ne acorda un sprijin", a spus preotul Constantin Chervase, staretul Manastirii Cosula, in predica de la finalul slujbei.



Din partea Consiliului Judetean a fost prezent vicepresedintele Gheorghe Sorescu, care a dat asigurari ca in 18 luni lucrarile vor fi finalizate.

"Este o lucrare poate prea mult asteptata. Bine ca a dat Dumnezeu si a inceput astazi. Lucrarile se vor finaliza in 18 luni, deci undeva in luna octombrie a anului viitor. Constructorul este din Botosani si am intreaga credinta ca se va implica foarte serios si lucrarile vor fi finalizate". Este vorba de restaurarea unui monument istoric de pe vremea lui Petru Rares, care va intra in circuitul turistic al judetului Botosani", a declarat Gheorghe Sorescu.



In cadrul acestui proiect va fi restaurata Biserica Sf. Nicolae, dar si Turnul Clopotnita si Zidul de Incinta. Pe langa aceste lucrari, se va amenaja un sit pentru accese, activitati religioase culturale si muzeale (13.564 mp), vor fi 9627 mp de spatii verzi, 777 mp de alei pietonale si 17 tipuri de dotari achizitionate.

Proiectul are o valoare de 19.004.526 RON, lucrarile fiind executate de firma Victor Construct.



Mănăstirea Coșula datează din anul 1535, când marele vistiernic Mateiaș a construit aici un complex monahal. Ansamblul Mănăstirii Coșula a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Botoșani din anul 2004, având codul de clasificare BT-II-a-A-01959 și fiind alcătuit din următoarele 7 obiective:

- Biserica "Sf. Nicolae" - datând din anul 1535, cu transformări din 1858.

- Casa egumenească - datând din secolul al XVII-lea

- Arhondaricul - din 1848

- Trapeza - datând din secolul al XVII-lea

- Cuhniile - datând din secolul al XVII-lea

- Turnul clopotniță - datând de la sfârșitul secolul al XVIII-lea

- Zidul de incintă - datând din secolul al XVII-lea

Citeste mai mult despre Manastirea Cosula!













































 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat reținut și dus la cercetări, pentru că s-a apropiat prea mult de fiica lui!

astăzi, 12:14

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Hlipiceni, au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 41 de ani, din comuna Hlipiceni, cercetat sub aspectul comiterii i...

Polițiștii din Botoșani și Neamț au acționat la Stânca-Costești, bărbat prins în flagrant! (Foto)

astăzi, 11:52

În perioada 28 septembrie - 02 octombrie 2024, polițiștii din cadrul Biroului Județean de Poliție Transporturi Botoșani, împreună cu cei din cadrul Biroului Județean de Poliție Tra...

Recomandarea săptămânii la Cinema Unirea Botoșani: ”Profesorul care a promis marea!” (Video)

astăzi, 11:26

Antonio pare un simplu învățător. Un om ce a pătruns într-un sat mic, izolat, din Burgos, Spania, cu zâmbet larg așternut pe chip și dorința de a învăța copiii. &Ic...