ATENTIE! Ultimatum pentru posesorii de câini!

ATENTIE! Ultimatum pentru posesorii de câini!
Poliţia Comunitară Botoşani atrage atentia că, din această lună, posesorii câinilor de companie nu mai pot scoate animalele la plimbare dacă nu dispun, în permanenţă, de pungi si lopăţele pentru colectarea excrementelor. În caz contrar riscă sancţiuni cuprinse între 50 şi 200 lei.

De asemenea, deţinătorii de câini care locuiesc în condominii au obligaţia să nu aducă atingere liniştii şi ordinii publice, precum şi drepturilor celorlalţi vecini, să ia măsurile necesare astfel încât animalele de companie pe care le deţin să nu murdărească sau să deterioreze spaţiile de folosintă comună (holuri, scări, spaţii verzi, etc.), să efectueze curăţenia şi dezinfecţia în cazul murdăririi şi să refacă spaţiile în cazul deteriorării lor de către animalele de companie şi să respecte normele de bunăstare şi igienă a animalelor şi să deţină documente care să ateste starea lor de sănătate.

Prin noua hotărâre de Consiliu Local se interzice lăsarea câinilor de companie să pătrundă în aranjamentele florale şi în spaţiile verzi special amenajate pe domeniul public, plimbarea pe domeniul public sau privat al municipiuli Botoşani a câinilor care nu au carnet de sănătate prin care să se ateste starea de sănătate şi dovada tratamentelor medicale efectuate.

"Agenţii Comunitari au fost împuterniciţi deja să constate şi să aplice sancţiuni la H.C.L. 221/2009 privind regulamentul de circulaţie al câinilor cu stăpân, iar personalul operativ a început informarea şi avertizarea verbală a cetăţenilor cu privire la prevederile acestui regulament. De săptămâna viitoare cetăţenii care vor fi surprinşi nerespecând regulamentul în vigoare vor fi sancţionaţi cu amenzi", declară Ioan Onuţu, director executiv adjunct în cadrul Poliţiei Comunitare Botoşani.

Achiziţionarea instrumentelor (pungi de unică folosinţă, mănuşi, lopăţică şi faraş) necesare fiecărui posesor de câine este de aproximativ 10 lei, în timp ce sancţiunile încep de la 50 lei.

"O problemă o reprezintă însă câinii fără stăpân. În acest sens, Poliţia Comunitară face apel la iubitorii câinilor fără stăpân să dea dovadă de un minim simţ civic. Câinii vagbonzi sunt o prezenţă obişnuită la fiecare colţ de stradă. Razboiul iubitorilor de animale cu echipele de la Ecarisaj persistă, deoarece se găsesc destui cetăţeni care sar in ajutorul câinilor fără stăpân, îi hrănesc şi încurajează să rămână în preajmă, dar nu-şi asumă responsabilitatea pentru aceştia. Greşeala acestora este însă că nu dau cu adevarat dovadă de simt civic până la capăt şi lasă câinele "adoptat" pe stradă", a completat Ioan Onuţu.

În momentul de faţă numărul câinilor fără stăpân este de aproximativ 3000, iar anul trecut au fost muşcaţi de câini 700 de botoşăneni.

 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Povestea lui Felix, un motan jucăuș și iubitor, și a pompierilor eroi care l-au salvat!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
160

Când nu mai sperau să îl găsească în viață, pașii i-au condus spre fântâna vecinilor. Un mieunat stins era de fapt un strigăt de ajutor... Și cum fântâ...

Matematica are viitor! Elevi excepționali premiați la Concursul „Dimitrie Pompeiu” de la Botoșani (Foto, Video)

Sâmbătă, 18 Mai 2024
561

Competiția, care se adresează elevilor din clasele III-XI, s-a desfășurat sâmbătă, la Școala Gimnazială Nr. 17 din Botoșani.Președintele concursului este, la fel ca în anii t...

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Petronela-Anca Drăguț, are 17 ani și a dispărut de acasă!

Sâmbătă, 18 Mai 2024
225

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere, de 17 de ani, din satul Călugăreni Noi, comuna Ungureni, care a părăsit domiciliul la data de 18 mai a.c.,  i...