ATENŢIE! O bifă în cererea unică vă poate costa zeci de mii de lei!

ATENŢIE! O bifă în cererea unică vă poate costa zeci de mii de lei!
Gheorghe Burlacu are 36 de ani şi este, cum singur se recomandă, un "mic agricultor cinstit" din comuna Româneşti, judeţul Botoşani. După vreo şase ani în care a lucrat în Spania şi în Italia, anul trecut s-a întors acasă ca să facă agricultură, încurajat de promisiunile guvernanţilor că tinerii fermieri sunt sprijiniţi.

Anul trecut, unii fermieri, chiar bine instruiţi în chestiuni de legislaţie, acuzau faptul că vor avea nevoie de avocat ca să completeze cererea unică de plată la APIA. Cât a fost exagerare şi cât e realitate se vede acum, când o mulţime de fermieri vor rămâne fără bani din cauza erorilor şi a "scăpărilor" din cereri. O simplă bifă pe cererea unică face câteva zeci de mii de lei!
Gheorghe Burlacu are 36 de ani şi este, cum singur se recomandă, un "mic agricultor cinstit" din comuna Româneşti, judeţul Botoşani. După vreo şase ani în care a lucrat în Spania şi în Italia, anul trecut s-a întors acasă ca să facă agricultură, încurajat de promisiunile guvernanţilor că tinerii fermieri sunt sprijiniţi. În 2015, a cultivat 35 de hectare, din care 17 cu soia, iar restul cu porumb şi floarea soarelui şi ceva grâu.

Din toate schemele de plăţi directe acordate agricultorilor, ar fi avut dreptul la plata pe suprafaţă (SAPS şi ANT vegetal), plata pentru tineri fermieri (până în 40 de ani), sprijinul cuplat pentru soia şi plata redistributivă (pentru max. 30 ha, indiferent de suprafaţa solicitată la plată). Numai că, va încasa de la APIA DOAR subvenţia pe suprafaţă (SAPS şi ANT).

Cum a ajuns să fie păgubit de restul banilor? O spune chiar el, într-o scrisoare pe care i-a trimis-o, la finalul lunii februarie 2016, şefului APIA, Ioan Merca: Când am depus cererea pentru subvenţia pentru suprafaţă, lucru care se face când are chef de lucru angajatul APIA, nu am fost informat şi nici direcţionat de necesitatea bifelor pentru a beneficia de plăţile ce completează subvenţia pe suprafaţă. Mai exact, eu, ţăranul de rând, stau lângă calculator lângă angajatul APIA care trece rapid prin formular şi, fără să mă întrebe mare lucru, îmi scoate la imprimantă foile pe care trebuie să le semnez la fel de rapid, fiind totul în regulă.

Am ajuns astfel să constat, după ce am verificat la APIA Judeţean, că nu am pe cerere nici bifa pentru tânăr fermier, la care mă încadram, nici cea pentru sprijinul cuplat pentru soia, cu toate că am cultivat 17 hectare, nici alte bife, doar SAPS!!!!
(...) De ce oare şi, mai ales, până când vom lucra şi interacţiona cu angajaţi răsplictisiţi şi dezinteresaţi, (...) care se comportă de parcă ne dau ceva din buzunarul lor???

Aştept răspuns de la dumneavoastră şi sper din tot sufletul, încă o dată, să se poată rezolva problema semnalată, ca pe unde am ajuns noi au ridicat din umeri indiferenţi, iar, pe viitor, tare am dori dacă se poate să se schimbe acest sistem vicios, că nu mai putem!!!"

În situaţia sa sunt mulţi alţii. Fermierul botoşănean afirmă că ştie doar la el în comună încă şapte, opt fermieri care au cultivat soia în 2015 şi nu vor primi sprijinul cuplat, pentru că nu au bifat căsuţa corespunzătoare din cererea unică.
Citeste continuarea materialului pe agroinfo.ro...

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii participanți la olimpiadele internaționale vor susține mâine prima probă a Bacalaureatului!

astăzi, 20:32
65

Proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie, se va desfășura pe 22 mai. În data de 23 mai are loc proba la alegere a profilului și specializării, iar elevii care învață &...

Prognoza meteo pentru perioada următoare: Când vine vara și unde vor fi vijelii!

astăzi, 19:26
206

Meteorologii anunță că, în perioada imediat următoare, temperaturile vor fi în creștere, dar ne așteaptă și episoade cu ploi, vijelii, grindină și vânt intens.20 - 27 m...

Armata Română organizează o nouă campanie de recrutare rezerviști voluntari!

astăzi, 18:47
97

Sunt disponibile 4.936 de locuri de rezervişti voluntari (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi) în unităţi militare de pe întregul teritoriu naţional.&rd...