O noua lege de tip Big Brother, discutata de urgenta in Parlament. Pozitia Guvernului si a SRI

Ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan, a afirmat, vineri, intr-o conferinta de specialitate, ca va solicita discutarea in Parlament, in regim de urgenta, a proiectului Legii securitatii cibernetice.

"O sa cer, ca demnitar, discutarea in regim de urgenta a acestui proiect de lege in Parlament. Aceasta problema se discuta deja la cel mai inalt nivel. In acelasi timp, este evident ca va trebui sa mergem, in urmatorii ani, de la baza, de la educatia elevilor. Introducerea in curriculele educationale a securitatii cibernetice, cu informatii de baza, este foarte importanta. Credem ca e bine sa fie cunoscute aceste informatii, pentru protectia persoanei private si a demnitatii ei. Pot sa va spun ca lucram in acest moment la aceste lucruri", a afirmat Marius Bostan.

Potrivit acestuia, politica de securitate va deveni foarte importanta in urmatorii ani, iar aceasta lege ajuta mediul economic si impactul ei va fi unul pozitiv.

"Cunosc persoane care sunt victime ale atacurilor cibernetice, de tip ransomware. Cum poate statul sa garanteze securitatea datelor cetatenilor daca printr-o lege statul nu impune companiilor sa-si securizeze retelele? Cum pot sa garantez proprietatea unor date atat timp cat nu am legislatie pentru protectie? Am discutat cu o serie de companii care voiau sa investeasca in Romania si care au intrebat specific daca avem o astfel de lege. In urmatorii ani, politica de securitate va deveni foarte importanta. Aceasta lege ajuta mediul economic si ajuta la crestere, iar impactul va fi unul pozitiv. Increderea este baza economiei. In momentul in care apare neincrederea in tranzactiile electronice, de exemplu, va fi dezastru. Si asa sunt perioade grele in economia mondiala, asta ar mai lipsi sa avem o bresa de neincredere. Va fi nevoie ca fiecare om responsabil sa apere principiile si valorile fundamentale", a mentionat Bostan.

Proiectul Legii securitatii cibernetice ar putea fi avizat saptamana viitoare la Ministerul Comunicatiilor, apoi documentul va parcurge drumul firesc pe circuitul de avizare intre celelalte ministere, a mai declarat Marius Bostan.

Ministrul Comunicatiilor a mentionat, totodata, ca un parteneriat public-privat este extrem de important in dezvoltarea securitatii cibernetice.

SRI: Legea securitatii cibernetice nu urmareste intruziunea in viata privata

Legea securitatii cibernetice nu contine articole din care sa reiasa ca urmareste intruziunea in viata privata a cetatenilor, cum eronat se vehiculeaza pe diverse canale de comunicare, a atentionat Florin Cosmoiu, seful Centrului Cyberint din cadrul Serviciului Roman de Informatii (SRI).

"Avem nevoie de crearea cadrului legal si vorbim despre Legea securitatii cibernetice, aflata la a doua tentativa. Legea a fost in dezbatere publica si multe voci au contestat fie necesitatea legii, fie anumite obligativitati si articole din respectiva lege. Vreau sa va spun ca, din ceea ce am citit cel putin, multa lume vorbeste despre aceasta lege fara sa o fi citit. In aceasta lege nu se regaseste nimic din ceea ce se spune in spatiul public (...). In esenta, legea nu urmareste decat doua obiective majore: crearea de responsabilitati pentru detinatorii de infrastructuri cibernetice, persoane juridice - companii publice sau private, respectiv managementul incidentelor de securitate cibernetica. Raportarea unui atac cibernetic catre CERT-RO va avea rol de preventie. CERT-RO va informa potentialele victime fata de posibilitatea unui atac similar. In rest, tot ce s-a postat pe Internet, cum ca se urmareste intruziunea in viata privata, nu este adevarat. Nu exista in aceasta lege astfel de articole referitoare la afectarea vietii private a cetatenilor. Daca cineva descopera ceva de acest gen lege, trebuie sa se adreseze initiatorului, pentru a fi corectata greseala", a declarat Cosmoiu.

In viziunea oficialului SRI, securitatea cibernetica depinde de fiecare cetatean, orice computer din Romania putand influenta alte retele daca ruleaza un sistem de operare care nu mai beneficiaza de update-uri sau daca este piratat.

Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala (MCSI) a lansat, la finele lunii ianuarie, in dezbatere publica, pe propria pagina de Internet, un nou proiect de lege privind Securitatea Cibernetica a Romaniei.

Documentul a fost intocmit fiind luate in considerare criticile aduse prin Decizia nr. 17/2015 a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) asupra obiectiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind Securitatea Cibernetica a Romaniei.

Ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

S-au deschis urnele: Botoșănenii votează!

astăzi, 07:30

375.747 de cetățeni cu drept de vot sunt aÈ™teptaÈ›i la urne în cele 433 de secÈ›ii de votare din judeÈ›ul BotoÈ™ani. În prima jumătate de oră, au votat deja 1680 de persoane pe lis...

LOC DE DAT CU… EPIGRAMA (329)

astăzi, 07:20

Am în faţă primul volum (cel de debut editorial) al singurei epigramiste din Bucovina, Cătălina OrÅŸivschi: "PETE DE RUGINÄ‚" (Editura "Rocad Center", IaÅŸi, 2011: prefaÅ...

Calendar ortodox, 24 noiembrie: Sf. Sfinţiţi Mc. Clement, Episcopul Romei, şi Petru, Episcopul Alexandriei

astăzi, 07:00

Sfântul Clement (†101) era roman şi a fost adus la credinţă de Sfinţii Petru şi Pavel, fiind al treilea Episcop al Romei, după Lin şi Anaclet. A păstorit Biserica lui Hristos de la Roma apr...