Ce spune UDMR despre proiectul privind defaimarea tarii si a natiunii: "Trimite Romania cu decenii in urma, in anii 90"

Ce spune UDMR despre proiectul privind defaimarea tarii si a natiunii: "Trimite Romania cu decenii in urma, in anii 90"
Proiectul de lege privind reincriminarea infractiunii de defaimare a tarii si a natiunii trimite Romania cu decenii in urma, la inceputurile anilor '90, afirma Kovacs Peter, presedintele executiv UDMR, subliniind ca "o intreaga natiune nu poate fi declarata terorista", transmite Mediafax.

"Proiectul de lege propus de PSD acum, la debutul perioadei electorale, trimite Romania cu decenii in urma, la inceputurile anilor '90. Este trist si extrem de regretabil ca, evocand perioada regimurilor trecute, unii politicieni romani, in apropierea alegerilor, reaprind flacara nationalismului si se folosesc in acest scop de un caz intamplat in Secuime, care nici pana in prezent nu este clarificat de catre autoritati", a declarat Kovacs Peter.

Potrivit unui comunicat de presa, presedintele executiv al UDMR considera un pericol faptul ca initiatorii proiectului argumenteaza necesitatea adoptarii unei asemenea legi prin evenimentele petrecute la Targu Secuiesc pe 1 decembrie 2015.

"Este nedreapta invocarea, in acest caz, a evenimentelor din decembrie anul trecut. Repet: o intreaga natiune nu poate fi declarata terorista, in baza principiului unei vini colective. Condamnam acest tip de extremism, indiferent ca provine din partea maghiara sau cea romana. Este de neconceput cum initiatorii legii considera ca a fost o greseala scoaterea din Codul Penal a infractiunii de defaimare a tarii sau a natiunii", spune el.

"Toate acestea nu fac decat sa ne confirme faptul ca mai avem foarte multe de facut in domeniul protectiei minoritatilor, pentru ca maghiarii sa se simta in siguranta la ei acasa. Nu va fi deloc usor in conditiile in care scopul unic al unora dintre politicieni este de a perturba pacea interetnica, doar pentru ca vor sa-si recastige popularitatea pierduta inainte de alegeri", mai spun el, aratand ca, de curand, PSD a respins un proiect de lege asemanator, initiat de catre deputatul Bogdan Diaconu, iar acum, acelasi partid, "elaboreaza o astfel de initiativa inacceptabila, neasumabila".

Mai multi parlamentari PSD, UNPR si PC au depus un proiect de lege care prevede pedepsirea cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani pentru manifestarile publice care defaimeaza tara sau natiunea.

Proiectul prevede introducerea unui nou articol in Codul penal si a fost depus la Senat pe 23 martie:

Art. 256 ind. 1: Defaimarea tarii sau a natiunii

"Manifestarile publice savarsite cu intentia de a defaima tara sau natiunea romana se pedepsesc cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi."

In expunerea de motive, semnata de deputatul PSD Sorin Avram Iacoban, intiatorii sustin ca dezincriminarea, in 2006, a infractiunii de defaimare a tarii si ofensei aduse unor insemne s-a dovedit falimentara si vorbesc despre manifestari secesioniste.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La mulți ani, Loredana Toma! Sportiva de AUR din Botoșani care va lupta la JO de la Paris (Foto)

astăzi, 13:14
1

Născută pe 10 mai 1995, în Ibănești, județul Botoșani, Loredana Toma are în palmares patru titluri europene și două mondiale la haltere și este una dintre piesele de bază ale lot...

(A) SC Motif Energy SRL - Anunț de interes public

astăzi, 13:01
11

SC Motif Energy SRL solicită autorizație de mediu pentru obiectivul „Construire parc fotovoltaic Cai de Vis și racord la rețeaua electrică”, situat în sat Ionășeni, com. V&aci...

Jandarmii botoșăneni au ieșit în stradă pentru un weekend în siguranță, vin și ajutoare de la Bacău! (Foto)

astăzi, 12:26
27

Pe lângă misiunea de asigurare a ordinii și siguranței publice la Zilele municipiului Botoșani, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani are în atenție și manifestările religio...