Asistentii maternali nu mai primesc banii pe concediu, dar vor putea lasa copiii intr-un centru special!

Asistentii maternali nu mai primesc banii pe concediu, dar vor putea lasa copiii intr-un centru special!
Asistentii maternali din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Botosani nu puteau beneficia de un concediu in adevaratul sens al cuvantului, adica sa beneficieze de cateva zile de relaxare, in conditiile in care erau nevoiti sa plece impreuna cu copiii luati in plasamenent.

Pentru a-i incuraja sa plece in concediu impreuna cu copiii, pana in anii trecuti angajatii DGASPC Botosani beneficiau de o indemnizatie de concediu, stabilita in vechiul contract colectiv de munca (CCM). Acum, insa, asistentii maternali nu isi mai permit nici un concediu unde sa plece chiar si impreuna cu copiii, nu mai primesc nici acele indemnizatii, CCM unde era prevazut acest drept expirand la inceputul lui 2010.

"Asistentii maternali au mers in instanta pentru indemnizatiile de concediu egale cu salariul primit pentru luna de concediu, iar din 2008, in fostul CCM s-a prins aceasta indemnizatie ca un drept. In 2010, fiind expirat CCM, nu se mai acorda aceste indemnizatii, singura lor solutie fiind castigarea acestor drepturi in instanta. Ei, scriptic, figureaza ca sunt in concediu, dar faptic obiectul muncii este la ei", a precizat Doina Nacu, consilier din cadrul DGASPC.

Totusi, reprezentantii Directiei se gandesc sa le ofere asistentilor maternali concediu in care intr-adevar sa se relaxeze, prin infiintarea unui centru de tip respiro, unde pot fi adusi copiii din plasament, atat timp cat asistentii maternali sunt in concediu, astfel de centre functionand si in alte judete din tara.

"Noi ne-am propus ca in stategia pe termen scurt sa facem un centru tip respiro, unde pentru inceput vom functiona cu un numar destul de mic de copii, nu vom putea avea posibilitatea de a lua toti copiii in aceeasi perioada, avand in vedere ca sunt 450 de copii, dar prin rotatie banuiesc ca se va reusi", a adaugat Doina Nacu.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Poliția din Botoșani în alertă: O fată de 14 ani a dispărut de acasă, sunați la 112 dacă știți ceva despre ea!

Marţi, 7 Mai 2024
78

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei minore de 14 ani, din comuna satul Sârbi, comuna Vlăsinești, care marți, în jurul orei 16:00, a părăsit domic...

Specialiștii antidrog, la datorie și în perioada Sărbătorilor!

Marţi, 7 Mai 2024
57

În perioada minivacanțe de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pen...

Sancțiuni de sute de mii de lei aplicate de polițiștii botoșăneni în perioada sărbătorilor!

Marţi, 7 Mai 2024
64

Astfel, în medie, zilnic au acționat peste 150 de polițiști, fiind organizate 32 de  acțiuni punctuale, atât în zona localurilor publice și a celor în care se formeaz...