Profesorii din Botosani si-au primit indemnizatiile de concediu intr-o singura transa, dar diminuate cu 25%!

Profesorii din Botosani si-au primit indemnizatiile de concediu intr-o singura transa, dar diminuate cu 25%!

LIVIU AXINTE, liderul LSI Botosani

Daca pana acum nemultumirea angajatilor din sistemul de invatamant era ca nu isi vor primi indemnizatiile de concediu intr-o sigura transa, sub forma unui avans, la fel ca in anii trecuti, acum acest lucru s-a rezolvat, insa supararea este si mai mare: indemnizatiile vor fi diminuate, odata ce Guvernul a stabilit ca dupa 1 iulie toti bugetarii vor primi salarii reduse cu 25%, aici intrand si indemnizatiile de concediu ale profesorilor.

Asta chiar daca, potrivit legii, contravaloarea unei astfel de indemnizatii reprezinta media ultimelor trei luni inainte de a se intra in concediu.

Se pare ca sunt si profesori botosaneni care au avut mai mult noroc decat colegii lor si au primit indemnizatii pe concediu integrale, presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant avand cunostinta de 3-4  centre bugetare unde nu s-a aplicat reducerea de 25% a indemnizatiilor pe concediu, printre  care Liceul de Stiinte ale Naturii Botosani si la unitatile de invatamant din Stauceni. Liviu Axinte, presedintele LSI, crede ca acolo unde s-au acordat integral indemnizatiile, directorii de scoli au aplicat corect legea, respectand astfel si adresele trimise de sindicat in scoli de  a se aplica prevederile din Codul Muncii.

"La nivelul municipiului Botosani s-au acordat indemnizatiile de concediu aferente lunilor iulie si august, dar in majoritatea cazurilor acestea au fost diminuate cu 25%. Acest lucru s-a intamplat si la nivelul judetului, sunt doar cateva exceptii unde s-au dat banii pe concediu in proportie de 100%, de exemplu la Liceul Grigore Antipa si la Stauceni, noi stim de vreo 3-4 centre bugetare care au dat banii pe concediu integral, restul au dat diminuat cu 25%", a spus Liviu Axinte, presedintele LSI.

Cum statul nu se lasa pacalit de unii sau altii, LSI ia in calcul ca acolo unde s-au facut platite integrale pe concediu sa se retina ulterior acel procent de 25%, lucru care poate fi facut doar in baza unei sentinte judecatoresti.

"Orice retinere din salariu ulterioara se poate face doar in baza unei sentinte judecatoresti, in situatia in care va exista o actiune in instanta pentru a recupera sumele, noi vom proceda in instanta, ca s-a procedat corect, iar in cazul celorlalte unitati scolare vom actiona in instanta pentru a recupera diferenta care nu se acorda", a adaugat Axinte.

La inceputul anului scolar, LSI va incepe si actiunile in instanta de solicitare a platii integrale a indemnizatiei de concediu pentru membrii de sindicat.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O tânără rănită după ce a căzut de pe bicicletă, ajutată de pompierii militari să ajungă la ambulanță! (Foto)

astăzi, 18:12
51

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat...

Un transformator suprasolicitat a provocat un incendiu la Flămânzi; clădirile din jur, la un pas de dezastru! (Foto, video)

astăzi, 18:03
70

La caz s-au deplasat pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, dar și reprezentanți ai furnizorului de energie electrică. Aceștia au cons...

DNSC avertizează: Neatenția și entuziasmul sărbătorilor vă pot lăsa pradă infractorilor cibernetici! Cum vă puteți proteja!

astăzi, 16:29
31

”Este esenţial să rămâneţi la curent cu cele mai recente ameninţări, deoarece sărbătorile vin împreună cu riscuri de fraudă online. Infractorii cibernetici folosesc frecven...