Asiguratii vor beneficia gratuit de analize medicale de laborator in baza unui nou bilet de trimitere de la medicii de familie

Persoanele asigurate in sistemul medical romanesc beneficiaza gratuit, de la 1 aprilie, de analize medicale de laborator in urma recomandarii primite de la medicul de familie. Investigatiile paraclinice se vor face, in acest caz, in baza unui nou bilet de trimitere, dupa cum se arata intr-un proiect de ordin lansat in dezbatere publica de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS).

In urma noutatilor aparute recent in pachetele de servicii medicale valabile pentru anul 2015, a fost introdusa posibilitatea ca pacientii asigurati sa beneficieze gratuit de analize medicale de laborator la recomandarea medicilor de familie.

Concret, potrivit noutatilor aduse prin Hotararea Guvernului nr. 205/2015 -- actul normativ care a schimbat pachetele medicale -- si prin Ordinul comun MS si CNAS nr. 388/186/2015 -- care a stabilit normele de aplicare in 2015 a prevederilor referitoare la pachete --, pacientii beneficiaza de analizele de laborator in cadrul consultatiilor preventive incluse in serviciile de baza.
Efectuarea acestor investigatii paraclinice se va face in baza unui nou bilet de trimitere de la medicii de familie, conform unui proiect de ordin publicat luni de CNAS, iar costul analizelor va fi suportat de catre laboratoare.

Consultatiile preventive acordate de medicii de familie, care sunt incluse in pachetul de baza, sunt atat pentru copiii cu varste cuprinse intre 2 si 17 ani, cat si pentru persoanele care au de la 18 ani in sus.

Atentie! Biletul de trimitere pentru analizele medicale de laborator va fi valabil timp de 90 de zile.

Totusi, deoarece asiguratii pot beneficia de analizele recomandate de medicii de familie inca din aceasta luna, pana la distribuirea noului formular se va putea folosi modelul unic al biletului de trimitere pentru investigatii paraclinice.

Nota: Modificarile referitoare la noul bilet de trimitere ce va fi introdus sunt incluse intr-un proiect de ordin pentru modificarea Ordinului CNAS nr. 868/542/2011 privind aprobarea modelului unic al biletului de trimitere pentru investigatii paraclinice utilizat in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si a Instructiunilor privind utilizarea si modul de completare a biletului de trimitere pentru investigatii paraclinice utilizat in sistemul asigurărilor sociale de sanatate, scrie Avocatnet.ro.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Detaliile crimei de la Loturi Enescu, unde a fost găsit un ucrainean împușcat în cap!

Saturday, 31 August 2024

Ucraineanul de 26 de ani a fost găsit împușcat în cap într-o încăpere de la o fermă din Loturi Enescu, iar alături de el se afla o armă de vânătoare. Tânărul venise în ţară de doar...

Botoșani se află printre județele unde numărul pensionarilor îl depășește pe cel al angajaților!

Saturday, 31 August 2024

Cifre îngrijorătoare vin de la Statistică. În aproape jumătate din țară, numărul pensionarilor îl depășește pe cel al angajaților. Mai exact 20 de judeţe au mai mulţi ...

FC Botoșani - Petrolul Ploiești, mâine de la ora 16:30

Saturday, 31 August 2024

FC Botoșani primește vizita celor de la Petrolul Ploiești în etapa cu numărul 8 din Superligă. Vezi oferta Superbet pentru meciul cu Petrolul! Botoșănenii au jucat doar două meci...