Povestea zilei: Un preot bătrân îi ajută pe PUŞCĂRIAŞII săraci să-şi cumpere LIBERTATEA

Un preot ortodox în vârstă de 83 de ani şi-a dedicat viaţa unui ţel mai puţin obişnuit: acela de a cumpăra libertatea pentru deţinuţi.

Gervasios Raptopoulos a căutat şi a reuşit să profite de o portiţă din sistemul legal grecesc ce permite persoanelor încarcerate pentru delicte minore să fie eliberate, dacă plătesc o amendă. Regula se aplică însă numai persoanelor care au fost condamnate pentru maxim cinci ani şi suma necesară eliberării este echivalentul a 5 euro pe zi.

Persoanele care intră în această categorie sunt cei condamnaţi pentru fraude neînsemnate, loviri, posesie de arme sau infracţiuni minore ce ţin de posesia de droguri.

Chiar dacă pare simplu, sistemul este făcut astfel încât doar cei bogaţi îşi pot permite să-şi cumpere libertatea. Cu toate acestea, părintele Raptopoulos a ajutat peste 15.000 de oameni să-şi găsească libertatea, în peste 40 de ani. Banii i-a strâns din donaţiile credincioşilor, dar criza prelungită din Grecia a făcut ca oamenii să fie din ce în ce mai puţin nedarnici. "Dacă înainte ne dădeau 100 de euro, acum ne dau 50. Dar nu ne opreşte asta pe noi", a spus Părintele, citat de NBC News.

Că orice ban este binevenit o demonstrează tot părintele. Chiar şi o sumă insignifiantă, pentru mulţi, poate însemna salvarea cuiva.

"Odată, cineva ne-a dat 8,5 euro, exact suma necesară pentru ca un deţinut să se elibereze", a spus el.

Ce înseamnă munca Părintelui Gervasios? Răspunde Costas Kapandis, fost guvernator al două închisori greceşti, Komotini şi Diavata: "Îi trimiteam documentele în legătură cu deţinuţii care ar putea fi eliberaţi cu bani şi motivul condamnării lor. N-a refuzat nici măcar o cerere".

Thomas Kotopoulis, de 66 de ani, arată cum Părintele a intervenit pentru salvarea lui atunci când totul părea pierdut.

"Trebuia să plătesc o amendă.Poliţia venea în fiecare zi la mine acasă şi spunea că dacă nu plătesc, ajung la puşcărie. În ultima zi de plată a venit Părintele Gervasios şi m-a salvat. E ca şi cum ar fi venit din Rai".
Activenews.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Protopopul de Botoșani, rugă înlăcrimată către credincioși, lângă Sfânta Cruce: ”Haideți să investim în copiii noștri!” (Foto, Video)

Saturday, 14 September 2024

Sâmbătă, 14 septembrie, creștinii au petrecut în post aspru ziua Înălțării Sfintei Crucii. Spre seară, după ploaia deasă care a cernut aproape fără oprire, cerul s-a limpe...

Iftime, după înfrângerea rușinoasă cu Sepsi 3-0. ”Am mare încredere în Ciobi!”

Saturday, 14 September 2024

Sepsi a învins pe FC Botoșani, 3-0, iar Valeriu Iftime a dezvăluit pentru ProSport că nu a dormit după acest rezultat. Patronul moldovenilor a mărturisit că nu găsește explicații pentru...

Veteran al agriculturii botoșănene: „Eu la 71 de ani nu am auzit de așa ceva!”

Saturday, 14 September 2024

„La noi e ca la toată lumea, poate și mai rău!”, spune Titel Simionescu din comuna Ripiceni, județul Botoșani, referindu-se la situația din câmp. „A fost un an tare p...