Asaltul primarilor asupra parlamentarilor. Miza: 4 miliarde de euro de împărţit până la alegeri

O modificare legislativă aflată la un pas de finalizare în Parlament are toate premisele să tragă în jos România în raportul MCV al Comisiei Europene din ianuarie 2014. Este vorba despre aducerea aleşilor locali, de drept, în poziţie de împărţire a banilor pentru proiectele regionale cu bani europeni, prin eliminarea incompatibilităţii primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene care sunt şi reprezentanţi în societăţile comerciale locale ori regionale de utilităţi.

Miza ar reprezenta-o aproximativ 3,5 miliarde de euro, bani care vor fi alocaţi României, prin programul sectorial de Mediu în exerciţiul bugetar 2014-2020, dar care vor fi împărţiţi, pe proiecte, în primii doi ani, prin operatorii regionali din subordinea asociaţiilor de dezvoltare intercomunitară (ADI). În plus, în următorii doi ani până la alegerile locale, pot fi încă absorbiţi banii rămaşi necheltuiţi din perioada 2007-2013 când România a primit 4,5 miliarde de euro pentru Mediu, din care mai mult de 60% numai pentru refacerea reţelelor de apă şi canal.
   
La insistenţa primarilor, USL a pus în mişcare trei iniţiative simultane de modificare a legislaţiei, aproape identice: una dinspre Guvern, una dinspre Camera Deputaţilor şi alta dinspre Senat. Dacă la Guvern, proiectul de ordonanţă de urgenţă al ministrului Liviu Dragnea s-a blocat în avizul negativ al Ministerului Justiţiei, Parlamentul a trecut peste observaţiile ANI şi este foarte aproape de a da votul final, în Senat, pentru ştergerea acestei incompatibilităţi din lege.

Dinspre ANI vine avertismentul legat de achiziţii discreţionare la butoanele cărora aleşii ar fi astfel în mod direct şi de noi cazuri de corupţie şi de conflict de interese. De cealaltă parte, primarii aflaţi in această situaţie susţin că, în practică, nu au avut nicio legătură cu încredinţarea contractelor . “Să spună atunci legea că primarii nu mai reprezintă comunitatea că pot să îşi pună eşarfa şi să oficieze cununiile şi atât. Altfel, trebuie amendată legea care ne pune beţe în roate, spune liberalul Sorin Manduc, primarul municipiului Făgăraş, considerat incompatibil de ANI.

Sunt însă şi situaţii în care aleşii locali şi-au trimis reprezentanţii în aceste societăţi comerciale, evitând incompatibilitatea, fără ca accesarea fondurilor UE să fie afectată. "Eu mi-am dat demisia, iar plecarea mea n-a impietat cu nimic asupra accesării fondurilor. Probabil că se gândesc că din poziţia aceea pot să supravegheze mai bine achiziţiile, ţin cu dinţii de ele", susţine senatorul PDL Marius Bălu, fostul preşedinte al CJ Mehedinţi. (gandul.info)

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Achiziție militară majoră: România cumpără blindate de luptă de 2,5 miliarde de euro!

astăzi, 20:35

Valoarea contractului care se va întinde pe opt ani e de aproape 2,5 miliarde de euro și presupune ca unele elemente ale blindatelor de luptă să fie produse în România. MApN an...

Lecții de siguranță, și în vacanță, predate de polițiștii botoșăneni! (Foto)

astăzi, 20:09

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară desfășoară la nivelul județului Campania Națională ”𝐃𝐨𝐫𝐢𝐧𝐭̦𝐞 𝐢̂𝐧𝐝𝐞𝐩𝐥𝐢𝐧𝐢𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐯...

Restricții pentru românii care nu își plătesc taxele. Nu vor mai putea vinde mașini sau construi o casă!

astăzi, 19:33

Cei care au taxe sau amenzi neplătite la stat nu vor mai putea să vândă sau să cumpere automobile, să-și recupereze permisul de conducere suspendat, ori să primească autorizații de cons...