Arderea miriștilor și a vegetației uscate are impact devastator asupra mediului și sănătății umane (fotogalerie)

Arderea miriștilor și a vegetației uscate are impact devastator asupra mediului și sănătății umane (fotogalerie)

Arderea miriștilor și a vegetației uscate este permisă proprietarilor de terenuri doar dacă se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici și se realizează în baza permisului de lucru cu focul, informează Asociația Arii Naturale Protejate Botoșani.

Acest permis este obținut de la Primărie, în urma acceptului autorității competente pentru protecția mediului și cu informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență.

Incendiile de vegetație uscată se propagă rapid și produc daune atât mediului, cât și sănătății umane, având ca principale efecte pierderea materiei organice din sol și distrugerea microfaunei de la suprafața solului, evaporarea apei din stratul superior al solului și creșterea riscului de eroziune, prin intensificarea șiroirii ca urmare a dispariției stratului vegetal, iar fumul rezultat de la incendiile mari de vegetație este purtat de curenții de aer pe distanțe mari, afectând calitatea aerului și putând cauza afecțiuni respiratorii.

De asemenea, emisiile de gaze cu efect de seră și alți poluanți atmosferici cu efecte nocive asupra sănătății umane sunt dăunătoare și incendiile se pot extinde și conduce la pagube materiale și/sau umane.

Potrivit sursei menționate anterior, în anul 2022, în urma controalelor comune efectuate de Arii Naturale Protejate Botoșani și Garda de Mediu din Botoșani, în baza Planului comun de măsuri pentru gestionarea fenomenului de incendiere a vegetației uscate de pe terenurile arabile și pajiștile permanente care afectează ariile naturale protejate din România, încheiat între Garda Națională de Mediu și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, au fost formulate sesizări penale.

Astfel, arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă au fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală, conform art. 98, alin. (1), lit. a), din OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare.


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Campanie derulată la Spitalul din Botoșani, pentru depistarea timpurie a cancerului. „Să nu mai ajungă pacientul când tumora este avansată” (video)

Vineri, 23 Februarie 2024
719

Numărul mare de persoane care sunt diagnosticate cu cancer de-a lungul anilor, dar și faptul că vârsta pacienților îmbolnăviți a scăzut, îi determină pe specialiști să orga...

Încă o secție a unui spital din Botoșani a intrat în colaps. „...a cerut transferul din motive personale” (video)

Joi, 22 Februarie 2024
1907

Pe lângă deficitul de medici întâlnit la Serviciul de Radiologie din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani, și Secția de Neurochirurgie a intrat î...

Spitalul „Mavromati” din Botoșani, deficitar și la medicii stomatologi. „Condiția este să fiu de gardă...” (video)

Joi, 22 Februarie 2024
594

Criza personalului medical se resimte și pe Compartimentul de Stomatologie din cadrul Spitalului Județean „Mavromati” din Botoșani. Pe această secție activează doi medici, dintre car...