Arderea miriștilor și a vegetației uscate are impact devastator asupra mediului și sănătății umane (fotogalerie)

Arderea miriștilor și a vegetației uscate are impact devastator asupra mediului și sănătății umane (fotogalerie)

Arderea miriștilor și a vegetației uscate este permisă proprietarilor de terenuri doar dacă se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici și se realizează în baza permisului de lucru cu focul, informează Asociația Arii Naturale Protejate Botoșani.

Acest permis este obținut de la Primărie, în urma acceptului autorității competente pentru protecția mediului și cu informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situații de urgență.

Incendiile de vegetație uscată se propagă rapid și produc daune atât mediului, cât și sănătății umane, având ca principale efecte pierderea materiei organice din sol și distrugerea microfaunei de la suprafața solului, evaporarea apei din stratul superior al solului și creșterea riscului de eroziune, prin intensificarea șiroirii ca urmare a dispariției stratului vegetal, iar fumul rezultat de la incendiile mari de vegetație este purtat de curenții de aer pe distanțe mari, afectând calitatea aerului și putând cauza afecțiuni respiratorii.

De asemenea, emisiile de gaze cu efect de seră și alți poluanți atmosferici cu efecte nocive asupra sănătății umane sunt dăunătoare și incendiile se pot extinde și conduce la pagube materiale și/sau umane.

Potrivit sursei menționate anterior, în anul 2022, în urma controalelor comune efectuate de Arii Naturale Protejate Botoșani și Garda de Mediu din Botoșani, în baza Planului comun de măsuri pentru gestionarea fenomenului de incendiere a vegetației uscate de pe terenurile arabile și pajiștile permanente care afectează ariile naturale protejate din România, încheiat între Garda Națională de Mediu și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, au fost formulate sesizări penale.

Astfel, arderea miriștilor, stufului, tufărișurilor și vegetației ierboase din ariile protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă au fost de natură să pună în pericol viața ori sănătatea umană, animală sau vegetală, conform art. 98, alin. (1), lit. a), din OUG nr. 195/2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare.






 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Noul șef al Poliției Locale este oficial membru ATOP Botoșani! (foto, video)

Joi, 25 Aprilie 2024
796

Lucian Deleanu este noul director executiv al Poliției Locale, funcție pe care o exercită cu caracter temporar până când postul va fi scos la concurs. Acesta ocupa funcția de șef Ser...

Circ politic în ședința de CL la Botoșani, Cosmin Andrei deranjat de limbajul unui consilier. „Mai vociferează colegii mei din partea dreaptă...” (video)

Joi, 25 Aprilie 2024
1304

Joi, 25 aprilie, a avut loc ședința ordinară a Consiliului Local a Primăriei municipiului Botoșani. Lupta electorală care bate la ușă i-a făcut pe aleșii locali să se trezească din scaune ...

Premieră în CL: Președinte de ședință numit fără scandal! (foto, video)

Joi, 25 Aprilie 2024
519

În ședința ordinară a Consiliului Local din cursul zilei de joi, 25 aprilie, pe ordinea de zi s-a aflat și proiectul ce vizează alegerea unui nou președinte de ședință pentru următoare...