Activități organizate în Botoșani și alte județe din țară de Ziua Mondială a Apei

Activități organizate în Botoșani și alte județe din țară de Ziua Mondială a Apei

Ziua Mondială a Apei este sărbătorită în România începând din anul 1993, fiind un eveniment sub egida Organizației Națiunilor Unite, al cărui slogan este în acest an „Fii schimbarea pe care ți-ai dori să o vezi în lume!”. Această zi este despre accelerarea schimbărilor pentru a rezolva criza apei și a canalizării. Și pentru că lipsa apei ne afectează pe toți, avem nevoie ca împreună să luăm măsuri.

În ultimii ani sunt din ce în ce mai prezente fenomenele extreme: inundații devastatoare, perioade de secetă prelungite sau incendii. În toate este vorba despre apă! Depinde de noi, de cum înțelegem să ne păstrăm această resursă curată, dar și despre cum știm să o administrăm cât mai responsabil.

Apa este o resursă epuizabilă. Fie sunt inundații, fie incendii sau secetă, toate acestea lasă urme greu de șters. Sunt distruse ecosisteme, este distrusă biodiversitatea, natura suferă și îi ia foarte mult timp până se reface.

Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad prin Sistemele de Gospodărire a Apelor Botoșani, Iași, Vaslui și Galați organizeză activități de conștientizare a importanței apei, pe tot parcursul lunii martie în școli, licee și universități. Totodată, pe tot parcursul lunii, angajații împreună cu voluntari demarează acțiuni de igienizare a cursurilor de apă: râul Bahlui, Nicolina, Jijia (jud. Iași), Dunăre - dig Badălan, râu Bârlad (jud. Galați), râu Velna, Valea Seacă, Delea (jud. Vaslui), râul Prut, Jijia (jud. Botoșani).

Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad are în desfășurare un proiectul finanțat din fonduri europene, “Reducerea riscului la inundații a municipiului Tecuci, județul Galați” în valoare de 139.383.123,10 lei fără TVA ce va fi realizat prin măsuri de infrastructură verde și nestructurale, iar în acest an se va finaliza si fazarea proiectului ”Lucrări de reducere a riscului la inundații în spațiul hidrografic Prut-Bârlad”.

Totodată, Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad prin Planul Național de Redresare și Reziliență va reabilita 10 acumulări din spațiul hidrografic Prut-Bârlad, având ca obiective: mărirea gradului de siguranță în exploatare a acumulărilor existente, reducerea riscului de inundații în vederea protejării populației, infrastructurii și obiectivelor socio-economice localizate în zonele de risc și protecția mediului și biodiversității prin măsuri ecologice relevante, în special cele privind migrația peștilor, și prin măsuri pentru asigurarea debitului ecologic.

(Comunicat de presă)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Dincolo de întuneric: drama unui tânăr care nu se lasă răpus de boală, luptă cu cancerul de la 2 ani

astăzi, 13:34
120

Elena și fiul ei Alexandru au fost loviți de soartă într-un mod care depășește cu mult înțelegerea multora dintre noi. Alexandru are 19 ani și se luptă cu o formă rară de cancer...

Profesoara din Botoșani care a ales să lupte cu abandonul: ”Îi văd pe copii că se țin cu mâna de burtică, aflu că nu au mâncat nimic de ieri!”

astăzi, 13:02
131

Atât părinții, cât și profesorii duc o luptă crâncenă cu abandonul școlar din mediul rural. Eforturile unei profesoare care acționează prin pasiune.„Sunt dimineți ...

Preot la moartea tinerei de 24 de ani: ”Deși Lavinia nu mai este, pe un pat de spital se luptă pentru viață soțul ei”

astăzi, 12:33
696

Un tânăr de 21 de ani a intrat frontal în mașina pe care tânăra o conducea regulamentar. Ea a murit, iar soțul ei se află în stare gravă la spital alături de alte două ...