Activități organizate în Botoșani și alte județe din țară de Ziua Mondială a Apei

Activități organizate în Botoșani și alte județe din țară de Ziua Mondială a Apei

Ziua Mondială a Apei este sărbătorită în România începând din anul 1993, fiind un eveniment sub egida Organizației Națiunilor Unite, al cărui slogan este în acest an „Fii schimbarea pe care ți-ai dori să o vezi în lume!”. Această zi este despre accelerarea schimbărilor pentru a rezolva criza apei și a canalizării. Și pentru că lipsa apei ne afectează pe toți, avem nevoie ca împreună să luăm măsuri.

În ultimii ani sunt din ce în ce mai prezente fenomenele extreme: inundații devastatoare, perioade de secetă prelungite sau incendii. În toate este vorba despre apă! Depinde de noi, de cum înțelegem să ne păstrăm această resursă curată, dar și despre cum știm să o administrăm cât mai responsabil.

Apa este o resursă epuizabilă. Fie sunt inundații, fie incendii sau secetă, toate acestea lasă urme greu de șters. Sunt distruse ecosisteme, este distrusă biodiversitatea, natura suferă și îi ia foarte mult timp până se reface.

Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad prin Sistemele de Gospodărire a Apelor Botoșani, Iași, Vaslui și Galați organizeză activități de conștientizare a importanței apei, pe tot parcursul lunii martie în școli, licee și universități. Totodată, pe tot parcursul lunii, angajații împreună cu voluntari demarează acțiuni de igienizare a cursurilor de apă: râul Bahlui, Nicolina, Jijia (jud. Iași), Dunăre - dig Badălan, râu Bârlad (jud. Galați), râu Velna, Valea Seacă, Delea (jud. Vaslui), râul Prut, Jijia (jud. Botoșani).

Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad are în desfășurare un proiectul finanțat din fonduri europene, “Reducerea riscului la inundații a municipiului Tecuci, județul Galați” în valoare de 139.383.123,10 lei fără TVA ce va fi realizat prin măsuri de infrastructură verde și nestructurale, iar în acest an se va finaliza si fazarea proiectului ”Lucrări de reducere a riscului la inundații în spațiul hidrografic Prut-Bârlad”.

Totodată, Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad prin Planul Național de Redresare și Reziliență va reabilita 10 acumulări din spațiul hidrografic Prut-Bârlad, având ca obiective: mărirea gradului de siguranță în exploatare a acumulărilor existente, reducerea riscului de inundații în vederea protejării populației, infrastructurii și obiectivelor socio-economice localizate în zonele de risc și protecția mediului și biodiversității prin măsuri ecologice relevante, în special cele privind migrația peștilor, și prin măsuri pentru asigurarea debitului ecologic.

(Comunicat de presă)

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Parc destinat persoanelor cu dizabilităţi, inaugurat la Iași de Ziua Copilului

Joi, 1 Iunie 2023
51

Primarul Mihai Chirica a inaugurat, joi, de Ziua Copilului, unul dintre cele mai mari spaţii de joacă din oraş şi din ţară destinat şi persoanelor cu dizabilităţi, acesta fiind amplasat &icir...

Botoşăneanul „uns” şef al Finanţelor la Iaşi l-a prins la avere pe preşedinte: şase case, la o leafă de aproape 10.000 lei pe lună

Joi, 1 Iunie 2023
204

De la două locuinţe (o casă şi un apartament) în anul 2015 şi economii în conturi de aproape 30.000 de euro tot atunci, botoşăneanul Doru Viorel Alupoaei, „uns” şef al ...

Ligia Deca amenință: „Dacă greva continuă, nu vom putea evita prelungirea anului școlar sau reprogramarea examenelor”

Joi, 1 Iunie 2023
102

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, avertizează că dacă profesorii continuă greva, nu vor mai putea fi evitate consecinţe, precum reprogramare de examene sau prelungirea anului şcolar.Ea a fos...