APM BOTOSANI - Programele de Gestionare a Calitatii Aerului – o cerinţă europeană

În vederea implementarii pe plan local a Directivelor Uniunii Europene privind calitatea aerului in centrele urbane, Agentia pentru Protectia Mediului Botosani a fost dotata, în anul 2007, cu o Statie automata pentru monitorizarea calitatii aerului – fond urban, inclusă în Reţeaua Europeană de Monitorizare a Calităţii Aerului.

Poluanţii monitorizaţi de staţie sunt: dioxid de sulf, oxizi de azot, monoxid de carbon, ozon, compuşi organici volatili, pulberi în suspensie. Informaţia de mediu obţinută până în prezent totalizează un numar de 218.965 măsurători orare şi a fost validată în proporţie de 86%. Măsurătorile efectuate nu au pus în evidenţă depăşiri ale limitelor impuse de legislaţia în vigoare.

Datele obţinute sunt prezentate publicului atât prin panoul exterior situat în faţa Casei Cărtii, cât şi prin intermediul unui panou situat la sediul instituţiei.

Conform legislaţiei actuale, în cazul înregistrării unor depăşiri este necesară întocmirea unor Programe de Gestionare a Calităţii Aerului care cuprind măsurile/acţiunile necesare încadrării sub valorile limită. Aceste măsuri  se desfăşoară pe o durată de maximum 5 ani.
APM Botoşani răspunde de iniţierea, implementarea şi monitorizarea măsurilor din Programul de Gestionare a Calităţii Aerului.

În judeţul Botoşani, prin Ordinul Prefectului nr. 222/14.09.2007, a fost numită Comisia Tehnică pentru elaborarea Programelor de gestionare a calităţii aerului. Din această comisie fac parte reprezentanţi ai autorităţilor administraţiei publice locale, instituţiilor locale, ONG-urilor.
Până în prezent, indicatorii de calitate ai aerului s-au încadrat în limitele impuse de legislaţie şi nu a necesitat demararea unui astfel de Program.

Ca urmare a rezultatelor foarte bune obţinute în monitorizarea calităţii aerului, Statia automata pentru monitorizarea calitatii aerului din municipiul Botoşani a fost inclusă în Reţeaua  de informaţii privind calitatea aerului în Uniunea Europeană. Menţionăm că în Romania există 117 statii de monitorizare a calitatii aerului interconectate, conform cerintelor europene, instalate pe teritoriul judetelor si al municipiului Bucuresti.

"APM Botoşani acordă o atenţie deosebită procedurii de realizare a programelor de gestionare  a calităţii aerului, deoarece acestea reprezintă atât un plan concret de acţiune pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, cât şi un instrument eficient de informare a publicului", a precizat Sorin Grindei, director al Agentiei pentru protectia Mediului Botosani.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Campanie de informare a elevilor cu privire la normele de siguranță, desfășurată de jandarmi în Botoșani și în alte două localități!

Saturday, 7 September 2024

Activitatea s-a desfășurat în cadrul campaniei de informare „Școli în siguranță", premergătoare deschiderii anului școlar 2024 – 2025, și a constat în discu...

Transportul copiilor în mașină: Ce spune Codul Rutier!

Saturday, 7 September 2024

Dar, la fel de important, Codul Rutier stabilește de la ce vârstă au voie copiii în mașină, indiferent de locul pe care îl ocupă. Conform legii, copiii care nu au împli...

Valeriu Iftime: „Mergem înainte, la fel de hotărât!”

Saturday, 7 September 2024

Cam asta a fost reacția mea când am citit postarea doamnei Federovici, în care sunt acuzat de misoginism. Confuzie totală A trebuit să citesc de două ori ca să mă asigur că mintea n...