Angajaţii chemaţi din concediu au dreptul la despăgubiri !

Angajaţii chemaţi din concediu au dreptul la despăgubiri !
Fiecare angajat are dreptul la minimum 10 zile de concediu neînterupt, dintr-un total de cel puţin 20 pe an. Dacă sunteţi chemat din vacanţă în caz de forţă majoră, puteţi cere despăgubiri.

Orice salariat are dreptul la cel puţin 20 de zile lucrătoare de concediu pe an, însă cei care muncesc în mediul privat îşi pot negocia un concediu mai mare, în funcţie de vechime.

În Codul Muncii nu se specifică o perioadă fixă de timp după care să îţi poţi lua concediu de odihnă: el se acordă proporţional cu timpul lucrat. Nu puteţi alege să renunţaţi la zilele de concediu contra cost, dar nici nu le puteţi ceda altcuiva.

Singurul moment în care vă puteţi primi banii de concediu pentru zilele neefectuate este atunci când se întrerupe contractul de muncă.

"Dacă aţi rămas însă cu câteva zile restante de concediu, ele se reportează anul următor, doar dacă le-aţi şi cerut. Dacă nu aţi solicitat concediul, acestea rămân definitiv pierdute", a explicat inspectorul general din cadrul Serviciului de Inspecţia Muncii, Dantes Nicolae Bratu.

Vara, în special, este "coadă" la concedii, astfel că trebuie să vă programaţi din timp perioada în care doriţi să doriţi să intraţi în vacanţă. În mod normal, programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor şi cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării concediului.

"Angajatorul trebuie să vă ofere 10 zile de concediu neîntrerupt sau 15 zile, dacă sunteţi bugetar", mai spune inspectorul.

Aceasta nu înseamnă că nu vă puteţi lua chiar şi 20 de zile de concediu neîntrerupt.

Puteţi întrerupe vacanţa oricând, doar din motive obiective. Pe de altă parte, dacă angajatorul solicită să reveniţi la muncă în caz de forţă majoră, el este obligat să plătească toate chel tuielile familiei necesare revenirii la muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite (bilete de avion, despăgubire cazare etc.).

Pentru evenimentele speciale, angajaţii au dreptul la concediu plătit după cum urmează:

• căsătorie - 5 zile; • căsătoria unui copil - 2 zile; • naşterea unui copil - 5 zile+10 zile (dacă aţi urmat un curs special de puericultură); • decesul soţului, copilului, părinţilor, socrilor - 3 zile; • decesul bunicilor, fraţilor - o zi; • donatorii de sânge - o zi; • la schimbarea jobului - 5 zile.

Contractul colectiv oferă posibilitatea angajaţilor să-şi ia concediu fără plată de 30 de zile, pentru pregătirea şi susţinerea lucrării de diplomă în învăţământul superior, seral şi fără frecvenţă. Concediu fără plată poate fi luat şi pentru probleme personale.

Sursa Evz.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cu lumânări aprinse în mâini, la slujba Înmormântării lui Hristos. Bisericile din Botoșani au fost pline în Vinerea Mare! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
420

Cu lumânări în mâini, ”dar cu inima aprinsă de dragoste”, cu chip smerit și cu decența cuvenită, credincioșii au asistat la una dintre cele mai tulburătoare moment...

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

Vineri, 3 Mai 2024
566

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

Vineri, 3 Mai 2024
678

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...