UTIL: Ce sanctiuni risti daca circuli fara RCA

UTIL: Ce sanctiuni risti daca circuli fara RCA
Toate vehiculele inregistrate sau inmatriculate care circula pe drumurile publice, cu exceptia celor cu tractiune animala, trebuie sa aiba o asigurare obligatorie pentru raspundere civila in caz de pagube produse tertilor prin accidente de circulatie (RCA). Lipsa acestei asigurari poate duce chiar la radierea din circulatie a vehiculului.

In cazul in care un autovehicul este depistat circuland in trafic fara a detine o polita RCA valabila, conducatorul auto va fi sanctionat cu o amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de lei, dar si cu retinerea certificatului de inmatriculare al masinii, precum si a placutelor cu numerele de inmatriculare.

La retinerea certificatului, politistul rutier elibereaza conducatorului de vehicul o dovada inlocuitoare fara drept de circulatie. Amenda mentionata anterior este prevazuta la art. 64 din Legea nr. 163/1995 privind asigurarile si reasigurarile din Romania, in timp ce sanctiunile complementare (retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor) sunt stabilite de Codul Rutier, la art. 112, litera s, precum si la art. 112, alin.3.

Daca detinatorul vehiculului nu face dovada asigurarii acestuia, dupa 30 de zile de la data aplicarii masurii prevazute anterior, politia rutiera dispune radierea din evidenta a vehiculului, potrivit art. 76, alin. 3 din Codul Rutier. Ce riscuri acopera RCA Scopul asigurarii RCA este ca cel pagubit sa primeasca despagubiri pentru daunele suferite, indiferent de situatia materiala a celui care a produs paguba, conform informatiilor oferite de pagina de internet a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

Atentie! Asigurarea obligatorie RCA nu poate fi inlocuita de asigurarea CASCO, care este facultativa, pentru ca riscurile pe care le acopera fiecare dintre cele doua tipuri de polite sunt diferite.

Poti incheia un contract de asigurare RCA cu oricare dintre societatile de asigurare autorizate de CSA, pentru o perioada de 6 sau 12 luni, in functie de optiunea personala.

Odata cu polita de asigurare, vei primi documentul international de asigurare, precum si o vigneta, pe care trebuie sa o aplici pe parbriz, intr-un loc vizibil din exterior.

Potrivit CSA, vignetele valabile incepand din 2011 sunt atat inseriate, cat si numerotate, pentru a se asigura un plus de siguranta in ceea ce priveste veridicitatea politei de asigurare RCA cumparate. De aceea e important sa verifici daca vigneta primita este inseriata si numerotata, iar numarul de pe aceasta este mentionat si pe polita de asigurare (polita este inseriata si are, de asemenea, un numar).

Asigurarea obligatorie RCA este valabila pe teritoriul Romaniei, al statelor membre UE, precum si pe teritoriul tarilor apartinand Spatiului Economic European. De asemenea, CSA puncteaza ca polita RCA este valabila si pe teritoriul statelor care leaga direct doua tari membre ale UE in care nu exista birou national.

Totusi, asiguratorii pot extinde valabilitatea teritoriala a politei, iar tarile in care asigurarea este valabila sunt precizate pe polita.

Polita RCA asigura despagubiri, conform precizarilor CSA, pentru: • vatamari corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial; • pagube materiale; • pagube consecinta a lipsei de folosinta a vehiculului avariat; • cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata.

Sursa Avocatnet.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu violent pornit de la scânteia unui flex! (Foto, Video)

astăzi, 21:23
2

Un incendiu violent s-a produs, vineri după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici.Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ...

Plouă de Paşte în jumătate de ţară, e cald în cealaltă jumătate. Prognoza meteo de la ANM

astăzi, 19:12
306

"Este posibil ca în ziua de duminică, de Paşte, mai ales în jumătatea estică a țării, să avem o vreme frumoasă, exceptând partea de vest, acolo unde este posibil la nive...

O tânără rănită după ce a căzut de pe bicicletă, ajutată de pompierii militari să ajungă la ambulanță! (Foto)

astăzi, 18:12
134

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat...